Психология

Show_1489
Психология

Бременност: Подгответе се за нов живот…

От Вивиета Лениоти

Периодът на бременността се характеризира със смесените чувства на радост, напрегнато очакване и страх особено при бъдещите майки, които очакват първото си дете. В рамките на психосоматичните промени, които настъпват през деветте месеца, жената трябва да изживее и свикне с ролята на майка.

Растящият корем, променящото се тяло, нарастващият апетит са промени, които плашат… защото едно е да си слушала за тях, друго е да ги преживяваш…
Много жени преживяват периода на бременността по различен начин. Някои споделят, че това е бил най-приятния етап от живота им, други пък го определят като труден и уморителен. Истината вероятно се намира някъде по средата – казва хирургът акушергинеколог – мамолог д-р Теодорос Лиякакос.
Със сигурност щастието от майчинството е определящ фактор. В тази връзка не е случайно наблюдението, че майка се става още в момента, в който научиш, че си бременна, защото самият природен механизъм се задейства, за да подготви бъдещата майка не само соматично, но и психически!
Животът на жената се променя коренно още през първите месеци на бременността, защото тогава започват големите промени в утробата й за да може тялото да се подготви да приюти ембриона. Симптоми като промени в настроението, тревога, гадене, умора и болки в гърба и кръста се появяват, заради което бъдещите майки е добре да са подготвени!
В продължение на второто тримесечие промените в тялото Ви са по-явни, понеже се появяват стрии в областта на корема, болки в бедрата и коремните мускули, както изменения в текстурата на кожата.
Към края на бременността симптомите се усилват, но напрегнатото очакване на съдбовния ден действа успокоително.
Освен всичко това съществуват, разбира се, и моменти, в които майката започва да усеща движението на бебето. По описания на някои жени първото усещане може да се сравни с пърхане на пеперуди в стомаха!
Естествено настъпващите промени не се ограничават само до тялото, но рефлектират и върху психическото състояние. За съжаление, някои жени, докато наблюдават нарастващия си корем, се чувстват по-малко привлекателни и желани.
От друга страна, има и една тенденция бременните жени да стават център на вниманието, което би могло да се превърне в доста стресогенен фактор за дамите, та дори да доведе до депресия. Това се случва, поради факта, че жената изведнъж усеща, че всички вече не я възприемат като женско същество, а като майка, която ще роди дете.


who is who
Д-р Теодорос Лиякакос е хирург акушергинеколог и мамолог, който е началник на АГ отделението на Военноморската болница в Атина. Работи и в групата за лапароскопска хирургия към АГ болницата „ИАСО”. Завършил е и защитил дисертация в АГ клиниката към Медицинския факултет на Атинския университет. Специализирал е и работил като началник на отделение в АГ клиника на Университета в Брюксел, Белгия (ULB). Специализира лапароскопска хирургия и мамология, член на онкологичния консилиум на клиниката. Автор е на публикации в международни и гръцки медицински издания, както на медицински монографии, които се занимават с проблемите на рисковата бременност.