Фитнес

Show_%ce%91%ce%b8%ce%bb%ce%b7%ce%b8%ce%b5%ce%af%cf%84%ce%b5-%cf%87%ce%bf%cf%81%ce%b5%cf%8d%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%82
Фитнес

Спортувайте... танцувайки!

Автор: Вивета Лаиниоти

Търсите нещо ново, което да ви развълнува и да ви накара да спортувате активно? Омръзнала ви е степ и обикновената аеробика? Какво ще кажете тогава за малко ориенталски танци, боливуд или зумба? Каквото и да изберете, едно е сигурно – за кратко време ще се сдобиете с едно тренирано тяло, като същевременно ще придобиете уникални танцови умения. Потопете се в ритмите на Куба и Изтока и изгорете до 1000 калории... на час!

Зумбата е нов модерен танц, залял фитнесите и танцовите школи по целия свят. Става дума за танцова програма и упражнения с латино елементи, създадена през 90-те години от хореографа Алберто „Бето” Перез. Кое я прави изключителна? В действителност зумбата е микс от много други танци – салса, меренге, регетон, самба, хип хоп, ча-ча, фламенко и... кючек! Говори се, че веднъж Бето забравил вкъщи касетите, които използвал за тренировката по аеробика и вместо тях импровизирал, използвайки касетите в колата си. След големия успех, който има в Колумбия, той взима със себе си програмата си и се мести в САЩ през 1999 г.

През последните години зумбата намира много фенове и у нас поради факта, че освен забавление, представлява и ефективна гимнастика, която тренира цялото тяло. Всъщност става въпрос за групова програма от упражнения по аеробика, включваща латино ритми и лесни танцови движения. За мнозина тренировките са бреме. Ако опитате зумба, със сигурност ще промените мнението си. Не са малко тези, които в края на занятието са толкова ентусиазирани, че с нетърпение чакат следващото. Други пък споделят, че лудите ритми повишават настроението и действат добре на психиката им.

Видове зумба

Музиката е основният елемент при уроците по зумба. Съдържа упражнения, при които се сменят бавни с бързи ритми. Във фитнесите се предлагат различни видове зумба:

• Zumba Gold: Базирана на зумбата, модифицира движенията и ритъма, така че да съответства на нуждите на активните възрастни. Използват се отново основните елементи на зумбата, т.е. латино ритми, салса, кумбия и регетон, съчетани в лесни движения, които се превръщат в ободряващо и забавно преживяване.

• Zumba Toning: Този вид зумба съчетава упражнения за оформяне на тялото с такива за сърдечно-съдовата система чрез зумба движенията. Целта е изгарянето на калории и укрепване на тялото.

• Aqua Zumba: Прилича на аеробика във вода и представлява една ободряваща тренировка. Този вид зумба е подходящ за хора от всички възрасти. Съчетава движения на танца зумба с традиционните упражнения във вода, и така предлага една щадяща сърцето тренировка, която ще ви плени.

• Zumba in the Circuit: Продължителността на този вид зумба е едва 30 минути, като хореографията му е от латино ритми, в съчетание с циклична тренировка и силови упражнения. По този начин ускорявате метаболизма си, придобивате сила и използвате положителния ефект на цикличната тренировка.

Кючек и ... сбогом корем!

Не е случайно, че известната изпълнителка Шакира има един от най-стегнатите кореми в шоубизнеса. Ориенталският танц ни е малко или много познат и всички сме се потопявали в неговите ритми. Той е един подчертано еротичен танц, но е факт, че за да се усвои правилно, са необходими усилия. Изисква се правилна техника, базирана на строги правила. Като отплата за положения труд получавате плосък корем и елегантна талия.

В последно време този вид упражнения се радват на все повече почитателки. Защо е така? Защото чрез чувствеността и женствеността се тренира цялото тяло и се активизират много мускулни групи, като бицепсите и трицепсите на ръцете от змиевидното им движение, квадрицепсите на краката от шими-движенията, коремните мускули от вълнообразните движения, мускулите около талията както и бедрата. Учителите на този вид танц споделят, че чрез него се отварят и чакрите, енергийните центрове, намиращи се по протежение на тялото ни и отговарящи за нашето физическо и духовно здраве. Подходящ е за всички възрасти, особено предвид това, че средиземноморският темперамент не познава възраст!

С аромат на Индия...

Танцът на Боливуд е едно относително ново течение, на което много гъркини са верни последователи! Наистина все повече жени се поддават на индийските ритми. Става дума за един забавен танц, изпълнен със светлина, радост и аромати от Индия. Терминът Боливуд се използва за индийската киноиндустрия, като думата е съчетание от Бо-мбай и Хо-ливуд.

Танците в старите индийски филми са базирани изцяло на класическите индийски танци Bharata Natyam и Katak, както и на други традиционни танци на Индия. В съвременните продукции на Боливуд, индийският танц е комбиниран с елементи от съвременни танци (хип-хоп, джаз, латино и др.) и именно това го прави различен. Въпреки трудностите в изучаването му, той е много весел и забавен, тъй като специфичните му ритми създават красиви емоции.

Боливуд танцът става все по-популярен в страната. Затова не трябва да ви учудва фактът, че вече е включен като основен не само в много танцови школи, но и във фитнес-зали