Фитнес

Show_arthrosis
Фитнес

Какво крие болката в ставите?

Болката в едното или в двете колена, в раменете или в гърба в наши дни е много разпространен симптом, който безпокои поне един от всеки 5 души. Изглежда, че болките в ставите имат пряка връзка с възрастта и начина на живот, който се характеризира с липса на движение, лоша стойка, затлъстяване.  Хирургът-ортопед Харис Вулгаропулос ни дава полезни съвети, за да предотвратим болката в ставите.

Болките в ставите и двигателните затруднения, които биха могли да предизвикат, представляват ежедневен проблем за голям брой гърци.  Това не е нещо непременно обезпокоително, особено ако болката не е хронична или силна, но при всички случаи е добре да сме запознати с какво трябва да внимаваме и как трябва да се грижим за ставите си, за да се движим безпроблемно и да живеем пълноценно”, обяснява Вулгаропулос. Преди това, обаче, е важно да видим на какво се дължат проблемите в ставите.

Ако говорим за по-възрастни хора (над 50-60 години), най-вероятната причина за болката в ставите е остеоартритът, който обикновено засяга една или две стави и се развива с отоци и спадове. В случай че засягането на ставите е симетрично и е придружено от температура, най-вероятно става дума за възпалителен артрит – обикновено по автоимунни причини (предизвиква се, когато антитела на организма атакуват ставите – прочетете повече във „Видовете артрит”).

Съществуват, обаче, и по-безобидни случаи, в които проблемът се ограничава само в зоните, които ограждат и движат ставите като: зоната на сухожилията, мускулите, нервите и т.н. Хората определят тези състояния с думите „изтръпване”, “вкочаняване“  или „схващане”, докато лекарите използват термините „тендинит”, „периартрит ”, „епикондилит” и др.

Навици за здрави стави

Тъй като всичко е въпрос на…навик,  Харис Вулгаропулос ни дава практични и полезни съвети за поддържането на добро здраве на ставите:

• ”Достигнете и запазете до края на живота си едно нормално телесно тегло”, съветва най-напред специалистът. И не без основание.  Нормалното човешко тегло е от голямо значение за здравето на ставите. В противен случай, колкото се увеличава телесната маса, толкова по-голямо е натоварването, което поемат кръстът, коленете, както и глезените.

• ”Включете упражненията в живота си”, подчертава многозначително специалистът. И с право, след като е доказано, че системната, лека гимнастика, и особено плуването, което е особено „дружелюбно” към ставите, допринася за правилното им функциониране, както и за подсилването им.  Естествено, ако тази лека гимнастика се съчетае с други упражнения с тежести или с ластици, се тонизират и мускулите около ставите, и ги подкрепят още по-добре.

• Подобрете стойката на тялото си. „Трябва да внимаваме с положението на тялото си, не само когато вдигаме тежест или спортуваме, но и във всеки момент, дори когато седим или вървим. Също така е важно да избягваме многочасовото стоене в изправено положение или неподвижни,  нещо, което преуморява ставите и мускулно-скелетната ни система”, отбелязва Вулгаропулос.

• Посетете вашия лекар, ако болката е упорита. „Хора, които отчитат ежедневна болка и подуване в някоя става или сутрешна неподвижност на ставите, трябва да се обърнат незабавно към ортопед. Навременната диагноза е много важна”, подчертава специалистът.

•Използвайте подходящи добавки за хранене. „ Някои съставки, като хондроитин, глюкозамин, хиалуронова киселина и колаген, могат да облекчат болките в ставите.  Те имат способността да „смазват“ ставите, да допринасят за запазването на качеството на ставните хрущяли и следователно могат да забавят появата на остеоартрит”. Остеоартритът засяга главно коленете, но и бедрата, постепенно стигайки до тежки състояния, които често водят и до операции за смяна на ставите.

• Внимавайте какво ядете. Едно хранене, бедно на мазнини, но богато на антиоксиданти, е най-добрият „съюзник” на здравето на ставите.

• За другите форми на артрит, като ревматоиден артрит, анкилозиращ спондилоартрит,  начини за предотвратяване не съществуват, защото става дума за автоимунни заболявания. Т.е. те са предизвикани от самата имунна система на пациента, без да знаем как и защо това се случва. За щастие, в наши дни имаме ефективни хапчета за тези тежки състояния, които помагат на болните да имат пълноценен живот и да не страдат от постоянни и силни болки.

Видовете артрит

Окончанието –ит в медицинската терминология означава възпаление(болка, подуване, зачервяване, затопляне). По този начин с термина „артрит” се има предвид възпалението в една или повече стави. Става дума за един общ термин, който се използва, за да опише около 200 състояния, които засягат хора на всякаква възраст – дори и деца!

Когато някой казва „имам артрит”, в повечето случаи има предвид най-честата форма на артрит, която е остеоартрит,  докато с термина „ревматит” говори за ревматоиден артрит, който е главният представител  на така наречените възпалителни артропатии.

Според национално епидемиологично изследване, проведено от Гръцкия център за ревматологични изследвания, женският пол и възраст над 50 години са рискови фактори за остеоартрит на коленете, бедрата и ръцете, докато наднорменото тегло – за остеоартрит на коленете и на бедрата.

Възпалителните артропатии засягат повече от една става на тялото, обикновено симетрично, но не е изключено да засегнат и други  органи на тялото, като например бъбреците, белите дробове, очите, кожата и други системи. Ревматоидният артрит се появява обикновено на възраст между 30 и 35 години.  В категорията възпалителен артрит спадат псориатичен артрит и анкилозиращ спондилит, докато подаграта, предизвикана от образуването на микроскопични кристали от пикочната киселина в ставите, се определя като метаболитен артрит.