Lifestyle

Show_%ce%b4%ce%ad%cf%81%ce%bc%ce%b1
Lifestyle

Кожа за... целувка под слънцето

Факт е, че през лятото кожата има нужда от специална грижа, много повече отколкото през зимата. Дехидратацията, предизвикана от слънцето и изпотяването може да накара кожата да изглежда бледа, суха и грапава.

Как да направим така, че кожата ни да има необходимата влажност и да запази своя блясък?

Правило 1-во

Защитата от слънчевите лъчи. Прекаленото излагане на слънцето, т.е. на UVA и UVΒ лъчите, ако доведе до изгаряния, не застрашава само здравето (увеличавайки вероятността от появата на рак на кожата), но и красотата (появяват се бръчки от фотостареене). Затова е много важно да не се излагаме на слънце, без необходимите защитни средства. Кожата със силен тен може да изглежда красива, ако обаче се вгледаме по-внимателно ще забележим появата на петна, лунички и разширение на малките кръвоносни съдове, както и фини бръчки. Също така не е изключена и появата на нееластичност и липса на блясък на кожата.

Използвайте слънцезащитни средства с висок фактор (поне SPF20). Не чакайте да стигнете на плажа и чак тогава да сложите слънцезащитен крем на лицето и тялото си. Намажете се хубаво пред огледалото 30-ина минути преди да отидете на плаж, като внимавате да не оставяте непокрити места. Не забравяйте да слагате отново слънцезащитен крем на всеки 2-3 часа или всеки път, след като излезете от водата. За допълнителна защита носете слънчеви очила и шапка и избягвайте съхненето на слънце. За предпочитане е да се избършете с кърпа, тъй като водата засилва действието на слънчевите лъчи върху кожата.

Правило 2-ро

Редовно ексфолиране. През лятото кожата се изсушава, в резултат на което мъртвите клетки се натрупват на повърхността, правейки кожата да изглежда бледа. Редовното ексфолиране на тялото и лицето ще премахне тези мъртви клетки, оставяйки кожата гладка и мека.

Правило 3-то

Хидратация. След ексфолиране не забравяйте да хидратирате кожата си, което ще допринесе за нейната жизненост и ще й помогне да запази еластичността и нежността си. Тук на помощ идват специалните масла за тяло, които могат да направят чудеса, тъй като попиват бързо, правейки кожата копринена и нежна.

Много важно е кожата да се хидратира ежедневно след досега с морето. Много често след плажа и душа тялото крещи за хидратиране, като чувстваме кожата опъната. Хидратацията след плаж служи за заместител на защитния слой подкожни мазнини, който се уврежда от досега със слънчевото лъчение, потта и солта. Употребата на кремове с антиоксидантни и съставки против стареене, като напр. витамини А,Е,С, освен че хидратират, възстановяват до известна степен изгубения защитен слой. Особено важно място за хидратирането през летните месеци заемат продуктите под общо наименование „масла за тяло”. Техният състав се състои главно от семкови масла и костилки на плодове. Затова те са богати на мастни киселини и витамини, които имат антиоксидантно и противостареещо действие, също както и фитостеролите, които връщат жизнеността на вашата кожа, успокояват я и същевременно я хидратират и защитават. Един полезен съвет – преди да нанесете маслото за тяло, го размажете добре с длани.

Правило 4-то

Бъдете внимателни с парфюмите. Освен че привличат различни насекоми (напр. пчели и оси), излагането на слънце на място, на което сме сложили парфюм, често води до появата на петна по кожата.

Правило 5-то

Какво да правим, ако изгорим

Употребата на слънцезащитни средства не винаги гарантира избягването на зачервяването на кожата, особено ако не сте сложили навреме или не подновявате слънцезащитния крем, или пък стоите прекалено дълго под слънцето. Това състояние се дължи на действието на UVA, но най-вече на UVВ лъчите, които са главното лъчение, предизвикващо еритема(възпаление). Сериозността на такива възпаления е свързана с множество параметри, като типа кожа (хората с по-светла кожа са застрашени в по-голяма степен от тези с по-тъмна), продължителността, часа и сезона на излагане на слънце, надморската височина, отражението, употребата на слънцезащитни средства или дрехи. Грижата за възпалената кожа включва интензивна хидратация с омекотяващи средства.

Правило 6-то

Имате акне? Внимавайте какъв вид слънцезащитни продукти ползвате! Понякога слънцето и морската вода имат положително действие върху акнето и то намалява, но е много важно излагането на слънцето да става с мярка, защото продължителен престой може да обостри проблема. Изборът на слънцезащитно средство е много важен, защото много продукти не са предназначени за мазна кожа и за кожа, предразположена към акне, могат да го изострят или причинят. За хората с мазна кожа се препоръчват слънцезащитни продукти под формата на масло. Ако пък имате акне, най-доброто решение е да потърсите съвета на вашия дерматолог, който да ви посочи най-подходящата форма на защита.

Правило 7-мо

Гримът да бъде с мярка! На пазара съществуват леки форми на грим, които е добре да ползвате през летните месеци. Обилното потене, в комбинация с грим с тежки съставки, може да блокира мастните жлези.

Правило 8-мо

Не се чешете. След ухапване или убождане (от комар например) може да ни засърби силно, но е добре да не се чешем, защото така увеличаваме риска от инфекция. На ухапаното място сложете лед, гел от алое вера или успокояващ крем.

Правило 9-то

Обезкосмяването може да почака! Ако се гмурнем в морето или басейна, след като сме си направили епилация, вероятно е кожата ни да се възпали, особено ако е по-чувствителна. Добре е да сме се епилирали предишната вечер или поне няколко часа преди плажа.

Правило 10-то

Не забравяйте водата! Водата е изключително важна сама по себе си. Не пренебрегвайте хидратирането на вашия организъм. Колкото и да овлажнявате кожата отвън, няма да постигнете нищо, ако не приемате необходимото количество вода. При липса на достатъчно вода температурата на тялото ни значително се увеличава и кожата се дехидратира. Не забравяйте, че за набавянето на необходимите на организма течности може да помогне и консумирането на повече плодове и зеленчуци.