Психология

Show_gin_filies_for_web_548x328
Психология

Женското приятелство

Истински приятелки или приятелки… по навик?

Приятелските отношения са една неповторима връзка, вълшебна, безценна, която мнозина смятат за по-важна и от любовната. Въпреки това трябва да отбележим, че женското приятелство доста се различава от мъжкото! Жените често чувстват по-голяма нужда да разкрият неща, състояния и мисли, които предполагат голямо доверие и истинско приятелство. Тези две неща вървят заедно! Не са малко обаче и тези, които подлагат на съмнение съществуването на приятелството между жени заради силното съревнование на много нива!
От друга страна, има много поддръжници - мъже и жени - на женското приятелство, които вярват, че то е уникално и непреходно.
Изследвания, проведени наскоро в Европа и Америка, изглежда дори доказват правотата на привържениците на женското приятелство, тъй като според резултатите жените създават по-стойностни и по-дългогодишни приятелства, в сравнение с мъжете.

Не всички приятелства са еднакви
Мъжете и жените се различават по отношение на приятелствата, които изграждат. Жените споделят емоции, докато мъжете - преживявания. Един мъж никога няма да остави сърцето си разголено и да сподели дълбоките си мисли. Една жена, напротив, отваря душата си. Истинските приятелки никога не критикуват и се приемат една друга такива, каквито наистина са. Те са наблизо, готови да помогнат по чудодеен начин - като “deus ex machina”, във всеки един момент, а думата доверие е алфата и омегата за запазването и развиването на отношенията им. Жените “влагат” в приятелката част от себе си, което не признават напълно дори пред самите себе си. Накратко, жените съдават помежду си връзка за цял живот, която функционира като убежище в трудните моменти...

Приятелки завинаги? Това е въпросът!
Подобно на всички отношения, и при женските приятелства пътят не е постлан с рози. Много пъти приятелствата свършват било понеже нямат какво повече да дадат, било понеже характерите не си пасват толкова добре, или понеже животът и ежедневието, изпълнено със задължения, не оставя време, за да се запази честотата и интензивността на общуването, както е било някога. И все пак, има ли и други, по-прикрити причини за такъв развой? Да видим някои от тях!

Завист и конкуренция
Разбира се, че съществуват! Поводът могат да бъдат както материални неща, като например една нова рокля, новата кола, така и нематериални неща, като например една успешна дългогодишна връзка.
Несигурността и липсата на самочувствие също са способни да причинят пропуквания в отношенията, особено ако се изразяват със завист. Конкурирането в приятелствата се концентрира главно в теми, свързани с кариерата, статуса и външния вид. Най-”жестоките” съревнования между жени възникват, когато две приятелки влизат в двубой за сърцето на един мъж. Там жените могат да включат всичките си оръжия, а приятелството да е първата жертва.

Важни промени
В началото сте 24 часа заедно. Кафе, покупки, кино, екскурзии. Споделяте всичко с приятелката си и не ви липсва нищо от живота. Докато един ден тя не ви обявява, че се омъжва или е намерила работа в другия край на града или в друг град. Такива промени са достатъчни, за да променят нещата и да повлияят на отнощенията ви. Излизането с приятелката вече не е приоритет, случва се все по-рядко и ви е все по-неловко заедно. Мястото на излизанията на кафе, за хапване или питие, заемат “безцветните” смс-и и съобщения във фейсбук. Докато всепоглъщащото време не поставя края.
В такава ситуация има вероятност да се опитате да отречете факта, че вече сте второстепенни по значение в живота на приятелката ви и да изчезнете, тъй като не можете да се справите със ситуацията.

Укрепете приятелството си
Говорете открито: За да се създаде едно приятелство е необходимо и двете страни да разкрият неща за себе си и да изградят отношения на взаимно доверие.
Посветете време: Важно е двете приятелки да прекарват качествено време заедно. Настройте времето си и организирайте по-добре съвместния си живот.
Не губете контакт: Трудностите на ежедневието може да не ви позволяват да се срещате толкова често, колкото бихте желали, но за щастие съществуват много начини на комуникация. Вдигнете телефона, обадете се на приятелката си и наваксайте за загубеното време. Ако дори това ви се струва времеемко, едно съобщение на мобилния винаги нсои радост! Не забравяйте важните дати, като например рождения или именния ден на любимата ви приятелка!
Доверие и искреност: Не лъжете от страх, че ще натъжите приятелката си или че ще се обидите една на друга. Не оставяйте неразрешени конфликти помежду ви. Поговорете откровено и решете всичко, което ви тревожи, вместо да се затваряте в черупката си. Едно искрено обяснение е винаги за предпочитане, особено когато се прави с такт, вежливост и уважение към другия.
Сложете край на завистта и конуренцията: Не сравнявайте себе си с приятелката си и не се съсредоточавайте върху това какво има тя и какво нямате вие. Стремете се да правите приятелката си щастлива, да я поощрявате, когато се разочарова, и да й помагате в трудните моменти, когато се обезкуражава. Не се изтощавайте в личностни сравнения, с цел да подхраните егото си.