Психология

Show_210
Психология

6 предложения как да се върнем на работа след летния отпуск, без да ни тежи!

Ето, вече вдигнахте и последния цип на куфара. Отпускът ви е към своя край и от сините морски води ви предстои да се гмурнете в ежедневието, имате цял куп задължения и ангажименти за оправяне, отговорни делови срещи посред кризата... Разгледайте нашите 6 предложения за плавен преход към работния ритъм.

1. Ако живеете сам. За да не се приземите по корем след приятната ваканция с компанията и да се озовете сред самотата на четирите стени на дома, би било добре поне през първите дни на адаптация към работния ритъм да планирате излизания навън и приятни занимания, за да избегнете да асоциирате завръщането си с неприятни неща като празна къща, домакинска работа и задължения.

2. Ако сте семеен. Адаптацията към семейния живот трябва да стане плавно. Всеки член на семейството трябва да поеме отново ролята си със спокойни темпове. Препоръчително е, например, майката да не се вживява изведнъж в ролята на чистофайница. Нека и останалите членове на семейството да ѝ помогнат в къщната работа.

3. Да контактуваме ли с офиса, докато сме в отпуск? В никакъв случай! Мъдро е все пак, преди да заминете, да обучите и оставите някой да ви замества на работното място, ако е необходимо. Все пак едно чуване по телефона за няколко минути веднъж дневно може да успокои човек, който е оставил много неприключени ангажименти преди заминаването си или пък заема отговорен пост в дадена фирма.

4. Проучвателно обаждане. През преходните дни на адаптация е добре да позвъните на колега, да се осведомите как вървят нещата в службата, да разберете дали са е променило нещо и в каква посока, даже и за да размените някоя и друга клюка, така че да сте подготвени какво ще заварите, когато се върнете на работа.

5. Първият работен ден. Избягвайте да се напрягате, не си насрочвайте важни срещи, не сключвайте сделки. Заради самото завръщане е възможно да изпитате по-голямо напрежение и да бъдете по-раздразнителни. Добро решение е да се затворите в офиса и да избегнете многото контакти. Прекарайте деня в проверка на пощата, в пресяване на натрупалите се през отсъствието ви ангажименти. Изгответе график за следващите дни.

6. Сложете си сувенир. Едно сувенирче от почивката, което да поставите на бюрото ви, ще тушира неравностите по пътя на адаптация към трудовия ритъм. Ще ви напомня за отпуска и ще има връзка с планирането на следващото ви бягство...

  • Свързани въпроси