Здраве

Show_ygeia_genous_thilikoy_548x326_healthymegr_meros_b
Здраве

Здраве в женски род! – Втора част

Бременност & Менопауза
Два много важни и специални периода в живота на всяка жена са този на бремеността, през който носи в себе си ембриона, на който ще даде живот, и чувства бурните промени, които стават в организма й поради това, и този на менопаузата, през който приключва репродуктивната фаза.

Специален период, специални нужди
Бременността е много специален период за една жена. Хормоните и случващите се в тялото промени оказват влияние и на психиката, като същевременно създават нови нужди за женския организъм. Чувството на умора, сутрешното гадене, сънливостта, рязкото понижаване на кръвното налягане, прилошаването, задържането на течности и подуването, киселините и нарушеното храносмилане, крампите, запекът, обезцветяването на кожата и кървенето на венците са само част от най-често срещаните промени, които преживява бременната жена.
Всички тези симптоми, обаче, са преодолими, ако се третират по правилния начин. Приемът на препарати, съдържащи желязо, е задължителен за доброто протичане на бременността, тъй като нуждите от енергия на майката и плода са повишени. Приемът на калций, от своя страна, спомага за здравето на зъбите и костите, магнезият намалява крампите, а ползването на мека четка за зъби намалява кървенето на венците. Същевременно, употребата на подходящи кремове за тяло и главно за гърдите и корема, намалява или предотвратява напълно появата на стрии. Правилното хранене, богато на плодове и зеленчуци, натурални храни, без консерванти, ограничената консумация на кафе и обилният прием на вода ежедневно, допринасят за снабдяването на плода с необходимите хранителни вещества, без това да води до напълняване на майката, или поне не повече от нормалното. По този начин бременността протича нормално, докато настъпи моментът, в който жената ще изживее щастието да стане майка!

Промените, които настъпват с времето...
Още един важен период в живота на една жена е менопаузата. Става дума за настъпването на края на месечния цикъл на жената, т.е. за окончателното спиране на производството на яйцеклетки. Това е един естествен процес, който протича в женския организъм на около 52 годишна възраст. Хормоналните промени могат да причинят появата на горещи вълни, нощно изпотяване, увеличена чувствителност, променливо настроение, нервност, дори и депресия. Приемът на фитоестрогени, вещества с растителен произход, чийто химичен състав е близък до този на естрогена, облекчава гореописаните симптоми. Липсата на естрогени води до стареене и изсушаване на кожата. Тя губи своя блясък, еластичност и стегнатост, като същевременно не е в състояние да задържи небходимото количество вода. Кремовете и серумите против бръчки за стягане на кожата, както и препаратите с хиалуронова киселина и колаген се справят ефективно с гореописаните проблеми. Вагиналната сухота, пък, се премахва ефективно с употребата на вагинални овлажняващи гелове, богати на хиалуронова киселина, в резултат на което жената в менопауза може да продължи да бъде сексуално активна. Липсата на естрогени благоприятства повишаването на нивата на лошия LDL-холестерол, което от своя страна повишава риска от появата на сърдечно-съдови заболявания по време на менопаузата.  Приемът на омега-3 мастни киселини, в комбинация с витамин Е намаляват този риск.

Увеличаването на телесното тегло, което може да се настъпи през този период, се предотвратява с правилно и балансирано хранене и системни физически упражнения. Освен това фитнесът, в комбинация с прием на витамин D, е задължителен за избягване появата на постменопаузална остеопороза, т.е. на нарушенията на синтеза на костната тъкан и намаляване на нейната плътност, предизвикани от значителното намаляване производството на витамин D в организма. Всяка жена, която навлиза в периода на менопауза, е длъжна да вземе драстични мерки за справяне с всяко възникнало функционално смущение в организма, още при неговата поява, след консултация с лекар или с прием на хранителни добавки, и да приеме настъпилите промени като естествен ход на нейния жизнен цикъл.

 

who is who

Васо Николакопулу
фармацевт
Г-жа Васо Николакопулу е фармацевт. Родена е в Атина, през 1970 г. Завършва специалност фармация в Атинския университет. Притежава собствена аптека в района на Неа Макри от 1997 г. насам, както и електронна аптека в интернет.