Здраве

Show_energeia
Здраве

Съвети за... повече енергия през зимата!

Несъмнено зимата е период, който ограничава „свободата“ ни, тъй като постоянно е необходимо да се пазим от студа и лошите метеорологични условия. Освен това, това е периодът от годината, който изисква големи запаси от енергия и силна имунна система, както поради струпването на хора в затворени помещения, така и поради върлуващите вируси. За да няма моменти, в които да чувстваме, че сме „привършили“ енергията, нека навреме усвоим няколко добри практики.

1 Дай светлина на деня си
„Денят се познава от сутринта“ и енергията, която ни предоставя светлината на слънцето е безценна! Изберете да спите с вдигнати щори или ги вдигнете веднага щом се събудите.

2 Богата закуска – оскъдна вечеря
Една обилна закуска, богата на протеини (например един омлет или едно кисело мляко 2% с овес и какао) активизира естествените функции на организма и най-вече на мозъчните клетки. От друга страна, една оскъдна вечеря (напр. задушена риба с броколи или пиле със сварени зеленчуци) предоставя спокоен сън и не измъчва храносмилателната ни система.

3 Заспивай рано – събуждай се рано
Липсата на енергия е в резултат на недоспиване. Легни си рано в компанията на любимата си книга и се отдай на дълбок и спокоен сън. Опитай да се събудиш рано без да натискаш „отлагане“ на алармата. Така увеличаваш вероятността за бодрост и ефективност.

4 Разклати се – раздвижи се
Танцувай, тичай, ходи бързо, не оставай неподвижен! Канапето е страхотно за сладка раздумка през зимата, но след упражненията. Тялото ти много се нуждае от тях, за да е в отлично състояние. Впрочем, всяко едно упражнение, за предпочитане на чист въздух, е ободрително за кръвообращението. Поеми дълбоко въздух!

5 Наслади се на зимните слънчеви дни
Светлината на слънцето увеличава нивата на серотонина, който от своя страна помага за подобряване на настроението. Когато психологически се почувстваш добре, се сдобиваш и с повече енергия. Ако успееш да се покажеш на слънце за 20-30 минути, като оставиш открити някои части от тялото си (напр. краката и раменете), увеличаваш производството на витамин D в организма си – един витамин, който играе важна роля за имунната ти система!

6 Консумирай сезонни плодове и зеленчуци
Всичко, което не се произвежда по естествен начин, е лишено от витамини и микроелементи. Природата знае от какво се нуждаем всеки сезон и го произвежда, за да ни предпази на ниво енергия поради студа, но и поради увеличените изисквания на имунната система.

7 Хидратирай често организма си (със сокове, билкови отвари, супи и разбира се, вода!)
Организмът ти се нуждае от правилно хидратиране през всички сезони, за да е здрав и пълен с енергия. Също така през зимата са нужни загряващи билки, като корен от джинджифил, който загрява организма и помага за кръвообращението. Чаят от мащерка е подходяща билка за изчистване на слузта и за доброто състояние на бронхиолите на дробовете, като много помага и ахинацеята и екстрактът от бъз. Билката жен-шен е добър естествен тонизатор, докато белият и зеленият чай съдържат антиоксиданти. Супите са лесносмилаеми и най-вече хранителни.

8 Сложи (+) на всичко, което правиш, не взимай (-)-те лично!
Мисли, изразявай се и действай положително, давай от сърце! Една усмивка, едно „добър ден“, една протегната ръка за помощ, едно „здравей“... не са просто въпрос на любезност, но положителна позиция спрямо живота. И ако някой не отговори на твоя поздрав... не го приемай лично. Продължи напред с положителни мисли, защото само така зареждаш организма си с енергия.

9 Чуй тялото си – помисли за себе си
Не се пренебрегвай! Погрижи се ежедневната ти грижа за хигиената да става със спокойствие и любов. Сложи на гъбата малко душ-гел (с лавандула, която има успокояващо въздействие), и сложи 2-3 капки етерично масло от чаено дърво, розмарин или салвия, за да се изпълни тялото ти с енергия. Когато ангажиментите ти го позволяват, подари си един отпускащ масаж например на стъпалата или на тила, или направи няколко натискания с пръстите си, следвайки теорията на рефлексологията. Така се отделят, наред с всичко останало, ендорфини, хормоните, които се свързват с доброто настроение и тонизирането на организма.

10 Допълни храненето си
Ако, въпреки това, личният ти ритъм не позволява да правиш всичко изброено по-горе и енергията ти не покрива изискванията на твоето ежедневие, има решение! Посъветвай се със своя диетолог или фармацевт и увелични енергията си с формули специално за теб, като витамини, антиоксиданти, тонизиращи билки, полезни омега-3 мастни киселини или комбинация от тях!

who is who

Ерифили Русу, фармацевт
Димитриадос 229, ПК 38221, Волос
Тел.: 24210-24904, Факс: 24210-24944
www.roussou-pharmacy.gr
info@roussou-pharmacy.gr