Здраве

Show_kryologima
Здраве

Предпазване и справяне с настинките

От стари времена до съвременната медицина

Симптомите, с които се проявява настинката, са температура, главоболие, хрема и конгесия, фарингит, кашлица, кихане и смущения във вкуса и обонянието. Продължителността й не надвишава 7-14 дни, освен ако не последват усложнения, които обаче рядко са сериозни, уточнява специалистът. По-честите се отнасят до инфекция на горната (синузит, отит) и до долната (бронхит) дихателна система.
И така, при положение, че причината за настинката е вирус, антибиотиците нямат никакво място (единствено с изключение на случаите, когато се налага справяне с някакви усложнения).

Древно лечение
Какъв трябва да е терапевтичният подход за предпазване и справяне с настинката? В древни времена, “лечението“ на настинката се крепяло на четири основни стълба, споменава д-р Пикула: диета-хранителен режим, здравословен начин на живот, както и фармацевтичната и лечебната сила на природата.
∙ за хипократовите лекари „природата е най-добрият лекар“, тъй като има всички необходими механизми, отнасящи се до предпазването и лечението. Другите три стълба се използват за подсилване.
∙ Също така, позната е тежестта, която е отдавал Хипократ на значението на храненето: „Лекарство да ви стане храната ви и храната ви да ви стане лекарство“.
∙ Хигиената се е отнасяла до здравословния начин на живот и чистотата на тялото.
∙ Въпросният четвърти стълб – фармацевтиката, е бил особено разширен и се е отнасял до цяла редица билки, от които специалистът обръща специално внимание на салвията (Salviaofficinalis) с антимикробно и отхрачващо действие, майораната (Origanum majorana) с антисептично действие, ригана (Origanum vulgare) с антимикробно действие и бял оман (Inula Helenium) с антимикробно и отхрачващо действие.

Съвременно лечение
Философията на съвременната западно-ориентирана медицина, се базира най-вече на едно механизирано виждане за човешкия организъм, при което превенцията от общата настинка всъщност се отнася до ограничаването на разпространението на вирусите, напр. с често хубаво миене на ръцете и използването на маска, отбелязва д-р Пикула. Това лечение е подпомагащо и успокояващо симптомите и включва хидратация, гаргара с антисептични разтвори, приемането на аналгетици и антипиретици, използването на назални деконгестанти (с местно приложение или със системно приемане). Що се отнася до последното, става въпрос основно за хапчета, които съдържат псевдоефедринов хидрохлорид – една съставка с симпатикомиметично действие, което води до доста странични ефекти, пояснява специалистът.
И така, с преминаването на вековете, медицината на западния свят загубила лека-полека връзка с истинската природа на човека и с механизмите, отнасящи се до функцията на човешкия организъм, в резултат на което предпазната и лечебната ù дейност биват сериозно ограничени и в крайна сметка се свеждат до тесен кръг болести.
Едва последните години започна да става пределно ясно, че съвременната медицина ще трябва да потърси модели и лечебни методи, които да са ориентирани към подсилването и подкрепянето на лечебната сила на природата, констатира д-р Пикула.
По-конкретно, нуждата от един по-естествен и ефективен подход доведе до мобилизиране на лечебните модели, техники и хапчета, които произтекоха от изследванията и от съчетаването на най-различни традиционни и алтернативни лечения от цял свят. Те носят медицинското знание и опита на много десетилетия, и дори много векове назад, допринасяйки по естествен начин както към предпазването, така и към справянето с тези болести.
Що се отнася до предпазването, това, което желаем, като за начало, е стимулирането на имунната система основно с използването на имунно-стимулиращи растения, като Echinacea purpurea – пурпурна ехинацея (което представлява по-добре изследвания вид на Echinacea). Echinacea спомага за подсилването на естествения имунитет и за активизирането на имунния отговор.
Ролята ù не се ограничава само до предпазване, служи и за справяне с настинката, намалявайки тежестта и продължителността на нейното изявяване.
Препоръчва се да се взима в продължение на десет дни всеки месец през есенните и зимните месеци, защото по-този начин се постига по-добра имуностимулация. Все пак ще трябва да се избягва употребата й от пациенти, които страдат от автоимунни заболявания, както и от такива, които приемат имунопотискащи медикаменти по лечебни причини, предупреждава специалистът.

Многостранно лечение
Справянето с настинката трябва да е многостранно, подчертава д-р Пикула. Както вече беше споменато, единият стълб се отнася до стимулирането на имунната система, а другият до поддържането на механизмите, които избира имунната система, успокояването от частичните симптоми и опитите за ограничаване на евентуални усложнения.
Като за начало ни интересува почистването, овлажняването, деконгестията, и в последствие, дезинфекцията на носа. Това може да се постигне, като редовно се извършват миения на носната кухина с хипертонични разтвори с морска сол (сутрин и вечер докато не се забележи видимо подобрение), паралелно с използването на етерични масла с антисептично и антивирусно действие (Eucalyptus globulus, Menta piperita, Thymus vulgaris, Origanum vulgaris, Salvia officinalis са някои от тях).
Ако се окаже необходимо, ще трябва да се справим с вероятна поява на кашлица. Все пак, едни растения ще изберем за справянето със сухата кашлица, а други за продуктивната кашлица, уточнява специалистът: за сухата кашлица ще изберем растения с антиспазмалгично и противовъзпалително действие като Drosera rotundifolia и Ipecacuanha, докато за продуктивната кашлица, ще се спрем на растения с антисептично, овлажняващо и отхрачващо действие като Eucalyptus globulus (евкалипт), Salvia officinalis (салвия), Inula helenium (бял оман), Thymus vulgaris (мащерка), Pinus montana (планински бор), Cupressus globules (кипарис).
В традиционната иднийска медицина важна роля в борбата с настинката заема Ζingiber officinale, по-познато като джинджър или джинджифил. Чудесна билка с многостранно десйтвие върху широк спектър от болести. Противовъзпалителното, антисептичното, деконгестантно, отхрачващото и антиспазмалгичното действие го правят един от основните избори в нашето лечение.
Отделно от растителните лекарствени препарати ключова роля в лечението на обикновена настинка играят хомеопатичните препарати, отбелязва д-р Пикула. Хомеопатичният подход се отнася както към стимулирането на имунната система, така и към справянето със  симптомите и към свеждането до минимум на вероятността от усложнения, с много добри резултати. В списъка си хомеопатията има лекарства за лечение на температура (Belladonna), кашлица (Bryonia, Rumex, Drosera, Kalisulfuricum, Pulsatilla), назална конгестия (Arsenicum, Gelsemium) и болки в гърлото (Causticum).
Относно витамините и микроелементите, основните представители, що се отнася до настинката, са витамин С и цинк (Zn), казва експертът. Витамин С постига подобрение на имунитета и е доказано, че едновременното приложение с цинк играе важна роля в превенцията на настинка.

Хранене & настинка
Храната трябва да бъде органична и прясно приготвена. Пресни плодове и зеленчуци, богати на витамин С (цитрусови плодове, киви, зеле, броколи, карфиол, спанак и чушки) лесно могат да бъдат включени в ежедневната ни диета.
Също така е полезно да се включат чесън и лук (които поради своето антисептично и антибактериално действие играят важна роля) и то в сурова форма. Особено през първите 48 часа на появата на настинка, би било препоръчително да се вземат много течности (сокове, бульони и инфузии) и да се намали храненето, съветва д-р Пикула.
И накрая, трябва да се обърне специално внимание на почивката и въздържането от всякаква форма на напрежение в началната фаза на настинката. Пациентът трябва да се съобразява с процесите, в които тялото му влиза, за да се справи с настинката и да възстанови равновесието. За да функционират адекватно и ефективно тези процеси, тялото ни не трябва да се справя с други стресови ситуации. Трябва да оставим необходимото време и пространство, за да  може лечебният процес да напредва непрекъснат, докато не бъде завършен, казва експертът.

who is who

Пикула Пагона
Хомеопатичен лекар
Пикула Пагуна е родена в Мелбърн (Австралия) и се премества със семейството си в Гърция на 7-годишна възраст. Завършила е Медицинския факултет в Университета в Патра (1999г.). Като студентка по медицина посещавала тригодишния хомеопатичен курс на Гръцката асоциация по хомеопатична медицина. През 2000г. е работила като селскостопански лекар на о-в Андрос и е работила като практикуващ хомеопатик в Института по допълваща медицина през 2001-2003г. Притежава следдипломна квалификация по Хомеопатична медицина в Университета за приятелство на народите на Москва (2002). Специализирала е в Общата и Семейната медицина в Атинската болница “Ипократио“ и в центъра за здраве “Виронас“ в периода 2003-2007 г. Участвала е в поредица от семинари (BLS, EPLS, PHTLS, ATLS) за спешна предболнична и болнична помощ за деца и възрастни, както и в серия от семинари и следдипломни курсове по хомеопатия на психиатъра и хомеопатичен лекар Лукас Георгиос. Обучавана е по фитотерапия от Международния институт по фитотерапия в Брюксел (IPI), след двугодишния курс по фитотерапия, организиран от Института, в сътрудничество с Гръцкото научно дружество по етнофармакология и биологични изследвания на морската флора и фауна на което е член. Работи на свободна практика от началото на 2008 г.

Контакти:
Пагона Пикула
Агия София 16-18, Патра
Тел.: 2610-420119, 693-6852810
e-mail: ppikoula@yahoo.gr
www.patrashomeopathy.gr