Здраве

Show_sygxronos_antras
Здраве

Съвременният мъж: Да останем здрави, въпреки ежедневните предизвикателства

Съвременният мъж е изправен пред редица предизвикателства както на работното място, така и в семейството, които изискват вниманието му постоянно да бъде изострено. Тези ежедневни предизвикателства отслабват организма и оказват отрицателно вилияние върху здравето му, правейки го уязвим спрямо различни заболявания. Интернистът-диабетолог д-р Ангелос Клицас, ни разкодира нуждите на съвременния мъж и предлага начини за запазването на доброто здраве.

Най-продуктивната възраст при мъжа – тази между 30-50 г. – налага необходимостта от правилно хранене и, в някои случаи, прием на хранителни добавки, които да отговарят на нуждите на организма за справяне с ежедневните задачи. Основните нужди на един мъж в тази възраст, който има натоварена работна програма, паралелно със семейните и други задължения, изискват със сигурност прием на правилното количество и качество витамини, минерали и микроелементи, отбелязва д-р Клицас.

В основата на всичко винаги стои правилното хранене, с прием на достатъчно количество от всички видове храни (въглехидрати, протеини, мазнини). Приемът на храна често и в малки количества е крайъгълен камък в ежедневното хранене, като се счита за задължителна и консумацията на поне 2 литра вода дневно, намаляването на солта и правилното разпределяне на храненията, според ежедневната работна програма, препоръчва специалистът. Добавянето на физически упражнения, разбира се, само би могло да подобри ефекта на казаното дотук и да спомогне за запазване на доброто здраве. Желязо, витамини B12, C и D следва да се набавят според индивидуалните нужди на всеки.

Разчитайки знаците
Въпреки това, погълнат от множеството задължения, мъжът често не усеща, че има проблем. Знаците, които идват, за да ни покажат, че нещо не е наред, и които трябва да ни мобилизират, така че сами да подсилим организма си, са чувство на сънливост през деня, лесна и постоянна умора, главоболия с неизяснен произход, задъхване без видима причина, както и липсата на концентрация, подчертава д-р Клицас.
Ако забележите някой от тези симптоми или комбинация от тях, е препоръчително незабавно да посетите Вашия лекар-интернист. При всички положения е добре профилактично да се посещава лекар-интернист поне веднъж годишно, както и да се правят профилактични изследвания през същия период от време.
В допълнение, е необходимо редовно да си почивате достатъчно, т.е. поне 7-8 часа сън през нощта, съветва д-р Клицас, както и да избягвате силния стрес, тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол. Що се отнася до гореспоменатите физически упражнения, доказано е, че те помагат за увеличаване нивата на енергия, което спомага за справянето с ежедневните задачи. По-конкретно, препоръчителни са редовните физически упражнения, 3-4 пъти седмично, в комбинация с необходимите за всеки добавки, като глутатион и коензим Q10, отбелязва специалистът.

Страхът от появата на „коремче”
При много мъже на възраст между 30-50 г., се забелязва появата на „коремче”, най-вече поради заседналия начин на живот. Затлъстяването в областта на корема при всички положения трябва да бъде сигнал, че е възможно нещо да не е както трябва. Това може да бъде предвестник на появата на захарен диабет, високо кръвно налягане, а и на метаболитен синдром, казва д-р Клицас.
Практически, коремното затлъстяване може да бъде преодоляно с аеробика 3-4 пъти седмично, заедно с малки хранения, прием на достатъчно вода и избягване на солта.

Ролята на храненето
Ролята на храненето за мъжа, който тича по задачи денонощно, е много важна, предвид факта, че храната е източник на енергия. „Не се храним, защото сме гладни, а защото имаме нужда от енергия, така че да успеем да се справим с ежедневните задачи”, уточнява д-р Клицас.
Задължителна е консумацията на плодове и зеленчуци всеки ден. Фибрите се считат за неразделна част от балансирания хранителен режим, като оптималният прием на фибри за мъжете в по-млада възраст е 38 грама дневно, а за мъжете над 50 годишна възраст – 30 грама. В допълнение, благотворни за здравето се считат рибите, особено тези, богати на омега-3 мастни киселини (напр. сьомга). И разбира се, ненаситените мастни киселини, като зехтин и сушени ядки. Що се отнася до хранителните добавки, специалистът уточнява, че те играят много важна роля за запазване на доброто здраве, в случай че лекарят е установил, че е необходим техният прием. Добрата новина е, че нивата на много витамини, минерали и микроелементи вече могат да бъдат измерени в микробиологичните лаборатории. Съвременният млад неженен мъж, който обикновено е зает интензивно на работа, трябва да консумира по малко храна на често, по възможност здравословна храна, така че да си набавя необходимата енергия, а и да поддържа нормалните нива на захар в кръвта. По този начин ще се намали и чувството на глад, а и неподходящата като количество и качество храна, така че да се постигне чувство на ситост.
От друга страна, главата на семейство, който също трябва да спазва такъв режим на хранене, освен всичко останало трябва да даде добър пример и на своите деца. Неговият здравословен начин на хранене и физически упражнения ще бъдат основа за създаването на правилните хранителни навици и у децата.

Значение на психическото здраве
Освен биологичните фактори, психическите също играят важна роля за вредното въздействие върху мъжкото здраве. Много често се наблюдават физически отражения на психологически проблеми (напр. стрес и депресия), като най-често проявленията са учестен пулс, главоболие, замайване, шум в ушите, а и замъгляване на зрението, уточнава специалистът.
Въпреки това е възможно положението да се подобри, добавя д-р Клицас. Ако приемаме достатъчно количество витамин D, омега-3 мастни киселини и серотонин, ще се почувстваме значително по-добре и така ще можем да се справим с всичко, пред което сме изправени.

 

who is who

Ангелос Клицас
Интернист-диабетолог
ъгъл на ул. „Етникис Андистасеос” № 74 и ул. „Еандос”
Каламаря, Солун
Τел.: 2310 222845, 2310 488688
Моб.: 694 6061863
www.yourdoc.gr
e-mail: info@aklitsas.gr