Здраве

Show_ygieis_arthroseis_2
Здраве

Здрави стави за гъвкавост през зимата - A'

Зимата е период, който прави ставите ни по-чувствителни. Болката, oтокът и сковаността са основните проблеми, които засягат пациентите и ги принуждават да посетят лекуващия си лекар. Те виждат, че ежедневието им се променя, тъй като губят своята гъвкавост и изпитват чувство на дискомфорт. Д-р Георгиос Темистоклеус, ортопедичен хирург и спортен лекар, ни просвещава по този деликатен въпрос.
Много теории се опитват да обяснят феномена на повишената чувствителност на ставите през зимата. Като начало ниската температура на околната среда през зимата принуждава тялото ни да изпрати повече кръв към жизнените ни органи, като белите дробове и сърцето, в резултат на което връзките около ставите не се кръвоснабдяват достатъчно и губят функционалността си, отбелязва д-р Темистоклеус.
Също така, важна е промяната в атмосферното налягане, която се осъществява през този период – т.е. налягането, което упражнява атмосферата със своята тежест върху земната повърхност. Когато се променят метеорологичните условия на околната среда, това налягане започва да се понижава. Проучвания1 показват, че поради това понижаване на атмосферното налягане, тъканите в тялото ни се разширяват и така пациентите забелязват например, че коляното им се подува. При продължаването на тази реакция, отокът се увеличава, възможно е да се притискат и нервите, които се намират във всяка става, което причинява болка, казва специалистът.
В същото време не трябва да забравяме, че през зимните месеци имаме по-малко слънчево греене, което е свързано с липсата на витамин D. Витамин D е от съществено значение за доброто костно здраве, тъй като регулира количеството калций в тялото. Неговият недостиг прави костите по-слаби и е свързан с артритни и мускулни болки.
И накрая, по това време на годината много хора имат симптоми, свързани с депресия, които могат да се проявят с телесни болки или да изострят съществуващите. Артритната болка е много честа при хора с депресивни симптоми.
Със сигурност най-засегнати са главно възрастните, но и по-младите, които са диагностицирани с артрит - особено такъв, който засяга ставите на пръстите, китките, тазобедрените стави и кръста. Възможно е възрастните хора да имат повече проблеми с оросяването на тъканите, да имат нисък витамин D, накратко, имат всички утежняващи фактори, които оправдават симптомите им през зимата, подчертава д-р Темистоклеус.

Заседнал начин на живот и ръчна работа
Тези, които водят заседнал начин на живот и работа рискуват да развият остеоартрит и в по-ранна възраст, дори и от четвъртото десетилетие от живота. Остеоартрит е дегенеративно заболяване, което засяга една или повече стави, като коляно, бедро и рамо. Както споменава експертът, изследвания2 са показали, че при тези, които седят повече от четири часа дневно на един стол и в неправилна поза, е възможно да възникнат дегенеративни изменения в лумбалната област на гръбначния стълб, тъй като натоварването върху междупрешленните дискове се повишава, като се засягат и фасетните стави.
Разбира се, това може да доведе и до дискова херния, но и да ограничи ширината на гръбначния канал (спинална стеноза). Всичко това се интерпретира в болка, дискомфорт и скованост на ставите на пациента, в следствие на което той започва да води още по-заседнал живот. Това създава порочен кръг, който води до влошаване и засягане на други стави, като коляното и бедрото.
Според д-р Темистоклеус що се отнася до лечението на остеоартрит, след като е установен, най-важната стъпка е да се ограничи неговото развитие. Това може да стане чрез приемане на хранителни добавки, започване на системно правене  на упражнения и лечение с инжекции. Д-р Темистоклеус подчертава: Превенцията е от първостепенно значение!
Хората, чиято работа е свързана с повече седене, е добре да въведат ходенето или някаква друга форма на упражнения в ежедневието си. Докато са на работа, на всеки час и половина трябва да стават от стола и да правят по няколко стъпки, преди да продължат.
Разбира се, претоварени стави имат и хората, които вършат ръчна работа или работа, която изисква стоене прав. Поради стоенето бедрата, коленете и глезените понасят големи натоварвания, без човек да извършва движение. Това явление може да повлияе на структурната цялост и смазването на ставите и по този начин те да загубят функционалност. Комбинацията от увеличени натоварвания и структурни наранявания води до силна болка и трудност при ходене, отбелязва експертът.
Истината е, че някои видове работа принуждават работещите да стоят непрекъснато изправени и това не може лесно да се промени. Експертите препоръчват тези хора да не остават в една и съща поза повече от осем минути. С други думи, трябва да има някакво движение на редовни интервали. Допълваща роля играят също и правилните анатомични обувки, които ще носи служителят, обучението по отношение на правилната поза на тялото и правилното вдигане на тежки предмети от земята. Разбира се, дори и в този случай, системните упражнения могат да предложат многобройни предимства, допълва д-р Темистоклеус.

Хранителните добавки зад кулисите
Хранителните добавки могат да предложат още по-голяма помощ за защита на нашите стави, тъй като те съдържат големи количества хранителни вещества, които трудно можем да получим само от храната. По този начин те могат да действат като спомагателни в усилието да елиминираме възпалението и болката, отбелязва д-р Темистоклеус.Проучвания показват, че около 62,5% от възрастните с артрит вземат най-малко една добавка дневно.
Най-важните от тях са: зелен чай (Camellia Sinensis) - със значително противовъзпалително действие,  бромелаин - ензим, който спомага за активирането на производството на простагландини и намалява възпалението, ако се приема между храненията; котешки нокът - с противовъзпалителни свойства, използвани за облекчаване на симптомите на остеоартрит и ревматоиден артрит; дяволски нокът - с противовъзпалително и аналгетично действие, особено полезно в случаите на остеоартрит, ревматоиден и подагрозен артрит, но и обикновен ревматизъм; хондроитин сулфат - естествено ендогенно вещество, което се секретира от хондроцитите, намира се в ставния хрущял, съединителната тъкан и стените на кръвоносните съдове и се използва терапевтично предимно за остеоартрит; глюкозамин сулфат, който дава на тялото подходящ материал за производството на протеогликани и гликозаминогликани, които са компоненти на хрущяла на ставите и е полезен за здравето на ставите и в случаи остеоартрит; MSM (метилсулфонилметан) - вид органична сяра, която укрепва съединителната тъкан и е полезна в случаите на остеоартрит, ревматоиден артрит и спортни травми; куркумин - известен с противовъзпалителните си и антиоксидантни свойства, споменава експертът.

Кога трябва да се обърнем към лекар?
Инструкциите на експерта са ясни:
• Когато артралгията продължава повече от 3 дни.
• В случай на тежка, необяснима артралгия.
• Когато засегнатата става е значително подута.
• Когато има трудност при движението на ставата.
• Когато кожата около ставата е червена или гореща на допир.
• Когато се появи температура или нежелана загуба на тегло.

 

Прочетете как да запазите ставите си силни и здрави:

 

who is who

Д-р Георгиос Темистоклеус, MD, PhD
Ортопедичен хурург – Спортен лекар
Доктор на Атинския университет
USC University Hospital, Los Angeles, U.S.A.
Андруцу 137-139, Пирея
Тел.: 210-4113036
Уеб сайт: www.themistocleous.gr
E-mail: themistocleousgeorge@hotmail.com

Мария Куца
Медицинска сестра
Възпитаник на Медицинския факултет на
Атинския университет
E-mail: maria.koutsa@hotmail.gr

 

1. Warrender, W. J., Henstenburg, J., Maltenfort, M., Lutsky, K.,Beredjiklian, P. (2017) ‘Seasonal Variation in the Prevalence of Common Orthopaedic Upper Extremity Conditions’, Journal of Wrist Surgery, 2. Garcia, M. G., Graf, M., Läubli, T. (2017) ‘Lower limb pain among workers: a cross-sectional analysis of the fifth European Working Conditions Survey’, International Archives of Occupational and Environmental Health, Garcia, M. G., Läubli, T., Martin, B. J. (2015) ‘Long-Term Muscle Fatigue After Standing Work’, Human Factors