Здраве

Show_kryologima-_-gripi_1_548x326
Здраве

Есенен грип срещу настинка

Кой е най-застрашен и как да защитим тялото си
Грип или настинка? Повечето хора трудно ги различават и не без причина, тъй като симптомите им са много сходни. Въпреки това и двете могат да ни измъчат през есенните месеци, така че е добре да сме подготвени да се справим с тях и, защо не, дори да ги предотвратим!
Както посочва Центърът за контрол и превенция на заболяванията (ЦКПЗ), по време на сезона на гриповете - есента, циркулират едновременно и други вируси, които застрашават дихателната система, причинявайки подобни симптоми. Те включват риновируси, които са основната причина за обикновената настинка, както и респираторен синцитиален вирус, който е най-честата причина за сериозни респираторни заболявания при деца и възрастни хора.

Разпознаване на симптомите
И така, как да разберем дали това, което ни създава дискомфорт, е грип или настинка? Нека разгледаме подробно симптомите:

• Температура: По време на грип обикновено е висока (от 38° C до 40° C ) и може да продължи 3-4 дни. Напротив, при настинка възрастните и големите деца рядко вдигат температура, настинката може да премине и без нея. Все пак, малки деца и бебета е възможно да вдигат висока температура, стигайки дори до 39°C.
• Болки в мускулите: Обикновено са силни при грип, докато при настинка са с умерена интензивност.
• Главоболие: При грипа може да се появи внезапно и може да бъде силно, докато при настинката рядко се проявява.
• Умора: Усещането за умора при грип е доста интензивно и може да продължи до две седмици (понякога и по-дълго). Обратно, при настинките е със средна интензивност и няма определена продължителност.
• Хрема: Тук нещата са обърнати: хремата е много често срещана при настинка и по-рядко при грип.
• Кихане: Същото важи и тук. Често кихане при настинка, по-рядко при грип.
• Кашлица: Грипът обикновено е придружен от силна кашлица, за разлика от обикновената настинка, при която кашлицата е пароксизмална и с умерена интензивност.

Възможни рискове

Независимо от разликите в симптомите и интензивността, настинката и грипът крият рискове, на които трябва да обърнем внимание.
В случай на настинка, която е най-честата форма на респираторна инфекция, преносимостта е много висока. Ето защо трябва да държим дистанция от другите, независимо дали ние сме болни или те.
Усложненията, които могат да възникнат, са отит, ларингит, бронхит или пневмония. Ако симптомите продължават или се влошават, е задължително посещението при лекар, който да се справи своевременно с потенциалните усложнения. Малките деца, възрастните хора, но също така и хронично болните, трябва да посетят лекар при първата поява на симптомите, тъй като тялото им е по-чувствително и с по-малка резистентност.
Грипът също е заразен. Предава се от човек на човек с капчици от кашлица или кихане или от директен контакт с току-що заразен предмет от назофарингеални секрети. В този случай избягваме претъпкани пространства, особено ако принадлежим към гореспоменатите високорискови групи (малки деца, възрастни хора, хронично болни). Това е така, защото рисковете от усложнения от грип също са видими, тъй като те могат да доведат до пневмония, остър отит на средното ухо, паранормален лупус и остър бронхит.


Научете повече как можете да поддържате имунната си система силна като кликнете тук: