Здраве

Show_1410
Здраве

Антиоксиданти: съюзник на ставите

Нектария Каракоста

Предполагали ли сте някога, че нередовното Ви хранене и стресът от ежедневието са причина за болките в… ставите? Последните научни изследвания показват, че една болка в ставите може да не се дължи задължително на проблем на мястото, където Ви боли. Причини биха могли да бъдат стресът, някое общо заболяване на организма или някакво органично смущение.


В много случаи осъзнаваме, че болката в някоя конкретна става ни „напомня” винаги за себе си в някой особено стресиращ момент от нашия живот. Този „случен факт” не е обикновено съвпадение за специалистите.
„Стресът създава химически съединения, които впоследствие се попадат в тъканите. Освен това болката в ставите може да се дължи на някое друго по-сериозно заболяване като например смущения в черния дроб, в червата или дори на рак. Фактът, че болката се усеща в ставата, не означава, че болката е локална. Тя може да се свързва с някаква дисфункция на другите органи или с начина на отделяне на токсичните вещества от тялото. Причина за болката биха могли да бъдат дори и тежките метали, поради сериозния проблем с химическото замърсяване днес. Вече живеем в силно замърсена околна среда. Засегнати са въздухът, водата и храните. Накрая като причини за болката могат да се посочат хормоналните и ензимни смущения” – споменава ортопедът д-р Василиос Теохарис от Янинския Университет. Преди да си помислите, че някоя болест на костномускулната система „чука на вратата Ви”, се погрижете, от една страна, да отидете на лекар, а, от друга, да подсилите организма си с вещества, които се борят с „лошите свободни радикали”. „Един медик трябва да гледа на пациента цялостно, за да може да прецени откъде произхожда проблемът му” – добавя същият специалист.
На особено повишен риск от поява на ставни болки са изложени според г-н Теохарис работещите в тежката, химическата индустрия, живеещите в големите градове и тези, които не се хранят правилно. Болките в ставите са много по-чести при жените, защото женският организъм губи хормони много по-лесно от мъжкия – казва ученият.

Справяне
Как можем обаче да се борим или да предотвратим болките в ставите? Както подчертава г-н Теохарис „познатите противовъзпалителни средства претърпяха неуспех в битката с хроничните болки в ставите”. Той отбелязва, че съществуват напр. антиоксиданти, допринасящи за предпазването на клетките. Антиоксидантите са много важни за защитата на ставите от свободни радикали, които ако започнат да действат, водят до възпаление на ставите. „Тези вещества са подходящи най-вече за възрастни над 40 години. Колкото повече нарастват годините, толкова се увеличава и нуждата от тях. Най-общо имаме нужда от начини за предпазване от оксидацията”. Един от начините да поемаме необходимите антиоксиданти е правилното, балансирано хранене без много животински мазнини и с изобилие от плодове и зеленчуци. „Понеже плодовете и зеленчуците в наши дни са замърсени още от почвата и не съдържат количествата витамини, от които имаме нужда, едно добро решение за набавянето им е приемът на подходящи хранителни добавки”.
Селенът е един такъв пример. През последните години има засилен интерес относно ролята на селена в храненето, тъй като в Европа се забелязва рязко спадане на приема на селен. Ценен антиоксидант е витамин Е, защото е необходим за защитата на липидите на клетъчните мембрани от токсичното действие на свободните радикали, но и витамин С, който участва в образуването на колаген, пряко замесен в здравето на ставите, сухожилията и хрущялите.
Значим начин за превенция и справяне със ставните болки е поддържането на здравословно телесно тегло, както посочва г-н Теохарис „наднорменото тегло на човека представлява „токсична бомба”. Освен това трябва да се спазва емоционален и душевен баланс. „Една голяма част от стреса е емоционален. Емоционалният дисбаланс води до образуването на химически вещества, които се отразяват по-зле на организма от отровите” – обобщава специалистът. В заключение, едно здравословно тегло, един спокоен живот и едно хранене с по-малко мазнини и повече антиоксиданти изглежда са най-добрият съюзник за запазване здравето на ставите ни.

Други вещества, които могат да помогнат значително

  • Омега-3 мазни киселини: необходими са за структурата на клетъчните мембрани и способстват за запазване на гъвкавостта и еластичността на ставите. Тестовете показват, че хората, приемащи рибено масло, са с по-добра устойчивост на възпалителни процеси в организма, имат по-добра сила при теглене и стават сутрин недотам сковани.
  • Хиалуронова киселина: Може при споменаването на въпросното вещество да се сетите за…пластичната хирургия, но хиалуроновата киселина е важен компонент на ставния хрущял и на ставната течност. Хиалуроновата киселина е вещество, което естествено се съдържа в ставната течност, произвеждана от тялото и най-вече от ставите и играе ролята на маслото в двигателя на автомобилите. Тя помага за събирането и  задържането на водата в хрущяла, осигурявайки правилното функциониране на ставите и забавяйки дегенеративните и състаряващите процеси. Освен това предотвратява унищожителното действие на свободните радикали и токсини в тялото и намалява възпаленията, предлагайки облекчение на болката.
  • Хондроитин: Хондроитинът се произвежда от организма в малки количества. Заедно с глюкозамина представляват основни съставни елементи на хрущялите. Той е част от един протеин, който придава еластичност на хрущялите. Участва в запазването на мазните характеристики на течностите в ставите и пречи на действието на ензимите, които унищожават хрущяла, допринася за по-добрата подвижност, еластичност и гъвкавост на ставите. Той е като течен магнит, който привлича ставната течност, от която поема ударите и намалява напрежението в хрущяла. Хондроитинът притежава силни противовъзпалителни характеристики, намалявайки болките в ставите.
  • Гюкозамин сулфат: Това е един глюкозаминогликан, необходим за производството на съединителната тъкан в организма. Отговорен е за активиране производството на вещества, нужни за правилното функциониране на ставите, но и за тяхното възстановяване.Βасилиос Теохарис
Ортопед – доктор на Янинския Университет,
ул. „Диамантиди Димитриу” № 22, Коридалос,
тел. + 210 4971241