Здраве

Show_1493
Здраве

Запек: Симптомът, който ни „отнема” радостта от живота

Нектария Каракоста

Заседналият живот, затлъстяването, стресът и намалената консумация на растителни фибри повишават вероятността от поява на запек в западните общества, „отваряйки” един порочен кръг, който не влияе само върху тялото, но и върху психиката.
Хроничният запек влияе съществено върху качеството на живот на страдащите и може да доведе до сериозни усложнения като поява на хемороиди, рагади, дивертикули на дебелото черво, дори и до поява на запушване на дебелото черво в по-напреднала възраст.
Страдащият от хроничен запек се оплаква от напрегнат стомах, от подуване, гадене, спазми и болки в корема. Тези соматични симптоми често го карат да изгради изопачен образ за себе си и най-общо за своя имидж. Нерядко лицата, страдащи от запек, са с лошо настроение или дори с реактивна депресия. Тази меланхолия, породена от запека, е обяснена от учените и биологично. Продължителното задържане на изпражнения в червата води до абсорбция на токсини, които циркулирайки в кръвта повлияват на балансиращото действие на невромедиаторите в мозъка.
Едно по-старо проучване измерва начина, по който запекът повлиява върху качеството на живота. Според него лицата със запек се чувстват по-зле по отношение на общия си здравен статус; вярват, че са по-предразположени към болести, че здравето им е по-уязвимо, което влияе върху изпълнението на ежедневните им, естествени дейности; споменават по-често за болки в тялото, нервност и агресивност; губят ефективност и жизненост. Страдащите смятат, че запекът води до по-сериозни проблеми като мигрена (81%), както и води до простудяване (σε ποσοστό 70%). Половината от хората със запек считат, че проблемът им се дължи на лошо хранене, а 30% от тях вярват, че заслуга за запека има силният стрес и напрежението в ежедневието.

► Диагноза
Основният показател, по който може да се определи, че някой страда от запек, е честотата на изхожданията – по-малко от три седмично. Възоснова на римските стандарти, установени от научната общност, страдащият трябва освен това да има поне два от долните симптоми за период от три месеца:

  • Болезнена дефекация
  • Твърди фекалии
  • Чувство за непълно изхождане
  • Чувство за запушване на ректума
  • Нужда от механично подпомагане на изхождането
  • Липса на меки изпражнения
  • Липса на адекватни критерии за диагностициране на синдрома на раздразнено дебело черво.


Почти всички хора ще проявят симптоми на запек в някакъв етап от живота си, поради някаква промяна в начина си на живот (напр. ваканция, командировка), някаква промяна в хранителните си навици, заради започване на диета или прием на конкретни лекарства (напр. антидепресанти, антихипертензини, антиациди и др.).
По-голяма е вероятността от поява на запек при жените обаче (около 2-4 пъти повече в сравнение с мъжете), лицата над 60 години, както дебелите и затлъстели хора за разлика от тези с нормално тегло. От друга страна, жените са по-застрашени от запек в период на бременност или менопауза.

Справяне с проблема
Подобрението на хранителните навици с повишен прием на растителни фибри, редовно спортуване и намаляване на стреса изглежда помагат в превенцията на запека, увеличавайки количеството на фекалиите и честотата в изхождането. Въпреки това обаче не са достатъчни за пълното справяне с проблема.
Съществен процент от болните облекчават състоянието си с увеличаване количествата на растителни фибри чрез храната или с помощта на лекарства. Растителните фибри притежават способността да привличат големи количества вода, омекотявайки съдържанието на червата, в резултат на което съдържимото се извежда навън по-лесно. Тези, които страдат обаче от сериозен запек, е възможно да представят обостряне на симптомите с подобна интервенция. Освен това рязкото увеличаване на растителните фибри в храната на един човек може да предизвика неприятни симптоми като силна болка в корема или метеоризъм.
Своето място сред средствата за облекчаване симптомите на запека имат и пробиотиците. Те са приятелски настроени микроорганизми, осигуряващи необходимия баланс между приятелските и патогенни бактерии в храносмилателния тракт. По този начин те усилват храносмилателната и стомашночревната система, помагат за по-доброто смилане и усвояване на храните, при производството на витамини, както същевременно спомагат за прочистването на организма от токсини, попадащи чрез храненето.
Ако проблемът със запека се повтаря или е съпътстван от други симптоми като коремни болки или следи от кръв в изпражненията, страдащият трябва веднага да се посъветва с лекар. Чувствителна част от болните обаче избягват консултация със специалист, защото се страхуват от евентуалните изследвания (напр. колоноскопия).
Най-общо изследвания за вероятна органична причина за запек се препоръчват при: • Лица на 50 и повече години; • Скорошна и ненадейна поява на запек; • Наличие на кръв в изпражненията • Поява на „алармиращи” симптоми (анемия, иктер, значително отслабване).

► Соматичните упражнения подобряват ли подвижността на червата?
Физическата активност наистина влияе върху функциите на червата. Още повече, че промените в подвижността на червата, са правопропорционални на физическата активност. Много изследвания показват, че повишената физическа активност има отношение към намаляване процента на запека, докато според други проучвания прекомерната физическа активност у възрастните води до съкращаване времето за отделяне на фекалиите от червата.

Запекът в цифри
# 16% от населението на Гърция е страдало от запек през последните 12 месеца.
# 20% от хората са се сблъсквали с подобен проблем поне веднъж в живота си.
# 12% от хората в световен мащаб споделят, че страдат от запек.
# 7 от 10 страдащи от запек са жени на възраст 35-65 години.
# 4 от 10 страдащи съобщават, че имат подобни проблеми от повече от 10 години.
# 47% от възрастните страдат от запек.