Здраве

Show_sleapless
Здраве

Десет въпроса за смущенията на съня

От Нектария Каракоста

Спим поне един час по-малко, отколкото сме спали преди сто години и колкото повече е стресът ни, толкова повече сънят ни изчезва. Защо губим съня си? Кои са най-честите смущения на съня и как да се справим с тях? Лекарят хомеопат и акупунктурист Димитрис Пану отговаря на всичките ни въпроси.

 

Колко е важен добрият сън за нашето здраве?

Сънят е една от основните и най-належащи функции на организма ни. По време на сън се дава възможност на тялото ни да си почине, а на организма ни да възстанови загубената енергия, заради ежедневните дейности, както да оправи евентуалните „повреди” в органите ни. Докато спим, мозъкът се реорганизира, „ремонтира” основните си структури, но същевременно обработва изживявания, натрупани през деня.

Човек, който не спи, изнасилва биологичния си часовник, в резултат на което не функционира добре, вредейки както на соматичното си, така и на психическото си здраве. Освен всичко това по време на сън се отделя от организма ни един важен хормон – хормонът на растежа, който е от значение за развитието на децата (сънят храни децата), но и за обновяването на тъканите. Лошият сън през нощта обикновено е причина за лоша трудоспособност и настроение на следващия ден.

 

► Колко часа трябва да спим?

Нуждата от сън варира значително от човек на човек. Някои хора си отпочиват с по-малко от 4 часа сън през нощта, докато други имат нужда от поне 10 часа спане за да се почувстват отморени. При все това за възрастните можем да кажем, че средно са необходими 7-8 часа сън през нощта.

Има случаи като при синдрома на апнеята по време на сън, когато болният може да спи по 9-10 часа, та дори и 11 часа и пак да се събужда уморен. Това се случва, защото сънят му е на пресекулки без може да го осъзнае. При всеки пристъп на апнея, мозъкът се събужда за малко, но болният не го регистрира. Ако умножим подобни епизоди при тежките случаи, може да се получи, че при 9 часа сън, както си мисли, че е спал болният, на практика да е почивал само 5 часа! По този начин се нарушава и структурата на съня, т.е. пациентът не успява да достигне до най-дълбоките фази на съня.

 

► Кои са основните смущения на съня?

Описани са около 80 смущения на съня, от които най-чести са безсънието или трудността да се заспи и да се задържи съня, хиперсомнията и сънната апнея. Един на всеки трима възрастни се оплаква от безсъние през даден момент от живота си, докато от апнея страдат 2% от жените и 4% от мъжете. По-редки при възрастните, но доста чести при децата са парасимниите, включващи ходене на сън и кошмарни сънища.

 

► Увеличил ли се е броят на лицата със смущения в съня, заради кризата?

Поради стрес, по каквато и да е причина – лична, професионална или семейна, първото, което се разстройва е сънят. Съвременният начин на живот е причината все повече и повече хора да се оплакват от смущения в съня. Отделянето на стресови хормони разстройва физиологичния ритъм на съня. Затова модерният човек спи доста по-малко от колкото преди 100 години. През последното столетие хората са се лишили от поне един час сън на денонощие.

 

► Какъв е профилът на страдащия от безсъние?

Полът на болния от безсъние е… женски. Освен това стресът разболява от безсъние все по-млади хора. Хроничното безсъние обаче неотменно е явление, характерно за по-напредналата възраст.

 

► Защо възрастните се оплакват по-често от проблеми със съня?

Хората в напреднала възраст често бъркат понятието безсъние. Определението за безсъние е абсолютно субективно. За безсъние може да се говори, когато часовете, през които сме спали, не ни осигуряват дееспособност на другия ден. Хората от третата възраст обаче правят следното: Спят малко през нощта, т.е. по 3-4 часа, спят още 2-3 часа през деня пред телевизора или на стола и се събуждат в 3 часа през нощта, смятайки че страдат от безсъние.

 

► „Сутрин не чувам будилника или се събуждам уморен” Какво означава това?

Значи, че качеството на съня не е добро, че човек е спал малко или страда от някакво разстройство на съня. Ако лицето, което изказва подобно оплакване, не може да се събуди след като е спало 7-8 часа, трябва да се изследва за сънна болест, апнея или идиопатична хиперсомния.

 

► На какво се дължат кошмарите?

По всяка вероятност се свързват с обстоятелства, преживени през съответния ден. Обикновено имат връзка със стреса, съществуват и кошмари, поради апнея. Ако кошмарите са повтаряеми, чести и се свързват с други симптоми на психични разстройства, трябва да се потърси консултация със специалист.

 

► Как се лекуват разстройствата на съня?

Зависи от разстройството. Ако някой страда от безсъние, трябва да заспива 2-3 часа след вечеря, да избягва консумация на кофеин следобед, да се поддържа в спалнята подходяща температура (нито много топло, нито много студено), в стаята да няма телевизор, леглото да е удобно и да релаксира преди лягане.

Трябва освен това да се опитва да заспива в приблизително един и същи час всеки ден, така че организмът да привикне с повтаряемостта на кардиологичния ритъм.

Много е важно също страдащият от безсъние да изхвърли часовниците от ръката си и нощното шкафче. Леки упражнения или някаква ръчна работа могат да помогнат на съня да дойде по лесно. Като помощни средства могат да се използват и препарати, съдържащи валериан и мелатонин. Ако страдате от безсъние, обърнете се към лекар за адекватни съвети.
Апнеята е сериозна болест, която крие рискове за здравето.

 

Може ли безсънието да се дължи на органична болест?

Всички хронични заболявания и по-специално онези, които са болезнени, предизвикват разстройства в съня от типа на безсънието. Един хроничен артрит, една хронично лумбаго или ишиас влияят върху качеството на съня.

 

who is who

Димитриос Пану е лекар. Роден е в гр. Арта през 1962 г. и е следвал медицина в Атинския университет. Работи в Янина от 1990 г. като лекар хомеопат. Член е на Общогръцкото медицинско хомеопатично дружество и от 2009 г. е член на Медицинското дружество за акупунктура на Северна Гърция. Занимава се и с акупунктура.

тел. 2651031910

e-mail: hompanou@otenet.gr.