Красота

Show_epanorthosi
Красота

Операция…възстановяване!

Параскеви Бати

След лятната ваканция и щетите, нанесени от слънцето върху кожата и косата Ви, настъпва моментът да…заблестите наново! Инвестирайте малко време за правилното възстановяване и придобийте пак здравословния си вид и великолепни коси. Представяме Ви лесни и практични способи да подсилите косите и кожата си като за една истинска…”регенерация”. Та дори това да се случва през есента…

Кожата ни през лятото се дехидратира, заради прекомерното излагане на слънце и поради повишеното потене. Неблагоприятни са и пораженията от хлора при тези, които плуват в басейни, колкото за кожата, толкова и за косата. В резултат на това след лятната ваканция по кожата се появяват фини гънки, намалява еластичността й, често се забелязват лунички или червени петънца. Косата пък сякаш е сламена и расте във всички посоки.


► Регенерация отвътре

Кожата е най-големият орган на човешкото тяло, който предпазва всички останали части на тялото. Когато се оглеждате в огледалото, частта, достъпна за погледа Ви, е само роговият слой на кожата. Става дума за най-горния слой на епидермиса, за слоя-бариера на кожата, за един щит, който възпира навлизането на вещества и микроби в дермата отдолу. Епидермисът съдържа вещества, богати на влага, в които има мазнини и вода. Съдържа освен това кожни клетки, известни като кератиноцити, които са отговорни за бариерната функция. Почти всеки месец кожните клетки на епидермиса се обновяват и отделят чрез роговия слой на кожата, за да се заменят от здрави, по-нови клетки, изникващи отдолу. Нацепванията, червените петна, лющенето и сърбежът са знаци, които показват, че защитната функция на кожата не функционира добре. За съжаление, излагането на слънце засилва проблема. Следвайки обаче една програма за интензивна хидратация, ще върнете бързо кожата си в първоначалния й вид.

 

► Утолете жаждата на Вашата кожа!

Основната причина за беленето, но и за лошия вид на кожата, е загубата на вода и липиди в нея. Липидите са своего рода „лепило”, което държи свързани кожните клетки (кератиноцити), за да се образува една преграда, през която не могат да проникнат повечето вещества от околната среда. Когато се появят проблеми с кожата, това означава, че е намалено съдържанието на липиди.

Тук играят основна роля продуктите за хидратация, които помагат за регенерацията на липидния слой. Повечето хидратиращи продукти са комбинация от вода, водонепропускливи фактори (вещества, които образуват един тънък защитен слоя като вазелина например) и хидратанти (вещества, които привличат влагата в кожата като например глицерин).

Понеже всеки от нас има различен тип кожа, предлагаме подходящата формула за борба с дегенерацията. По-конкретно:

 

>> При суха кожа: През първите дни след лятната Ви ваканция препоръчване един обикновен пилинг и употреба на продукти от типа butter (специално обогатени кремове, приличащи на масло), но и хидратиращи масла. След изтъняването, но и след всяко къпане, не забравяйте да намажете тялото си обилно с хидратиращ крем.

>> При нормална кожа: В този случай нещата са малко по-добре. И тук се препоръчва ежедневната употреба на лосион. Ако установите, че един препарат не се абсорбира лесно в кожата Ви или че тя си остава суха, ще е добре да смените крема.

>> При мазна кожа: За този тип кожа съществува един мит: Мнозина смятат, че кожата им е мазна, защото съдържа собствена влага, заради което не се грижат за хидратирането й, а всъщност кожата им е дехидратирана. Тук пилингът играе основна роля с цел да се отпушат порите на кожата и да абсорбират хидратиращите съставки на козметиката, която ще се използва впоследствие.

 

► Дехидратирана коса?

Има решение!

През лятото косите се изтощават много повече отколкото през зимата. Стягането на косите с ластици или шноли на плажа изтормозват косите, въпреки че най-страшните им врагове са слънцето, морската сол и хлорираният басейн.

Независимо, че често се грижим и пазим косата си със специални шампоани и спрейове през летните месеци, след края на отпуската се убеждаваме, че косите ни са оредели, сухи и изтощени. Не се притеснявайте! Ако следвате долупосочените съвети, фризьорът Ви няма да се налага да се намесва драстично с ножицата.

 

  1. Зарежете сешоара. Топлината дехидратира и отслабва косъма. Ако не е ефикасно спирането употребата на сешоар, препоръчваме след къпане да използвате маска, която пази връхчетата на космите от топлината.
  2. Изберете, особено ако косите Ви са сухи, шампоани, маски и conditioner с богата хидратираща формула. Добре е веднъж седмично да спите с маска на косите си.
  3. Хлорът от басейна отнема цвета на боядисаната коса и може да причини големи вреди. Погрижете се за косите си със серия от професионални продукти, които ще Ви препоръча Вашият фризьор. Използвайте също така маски, обогатени с подхранващи вещества, протеини, витамини, плодови и етерични масла, които подсилват структурата на кератина, предотвратяват чупенето, изглаждат косата и й придават блясък.
  4. Не забравяйте никога след къпане да използвате специален conditioner, независимо от вида на косата Ви, за да се решат по-лесно.
  5. Избягвайте да се къпете с вряла вода. Използвайте комбинация от хладка вода в началото и студена към края на къпането. Специалистите подчертават, че студената вода придава блясък и не травмира космите по главата
  6. Ако счупените връхчета и цъфтежът на косата Ви са в напреднал стадий, трябва веднага да посетите фризьорския салон за почистване. Нека това не Ви плаши. По-добре е да имате малко по-къса, но здрава коса, вместо дълга и изтощен
  7. Ако косите Ви са сухи и стърчат, използвайте специално масло (1-2 капки на ден са достатъчни) и ще видите огромната разлика. Внимавайте обаче с употребата: нанасяйте продукта от връхчетата към корена на косата, защото в противен случай ще ги омазните.
  8. Накрая, веднага след лятото направете една „дезинтоксикация” от пяната, лаковете и геловете, които товарят косите Ви. Оставете ги чисти, за да подишат.
  9. Използвайте специална хранителна добавка.