Фитнес

Show_sympliromata
Фитнес

Хранителните добавки като съюзник в спорта

Лидия Папаевангелу

Спортуването и най-общо здравословният начин на живот сякаш ежедневно печелят все повече привърженици независимо от тяхната възраст и телосложение. Причините за това са много, но водещо е желанието за добър външен вид, за добро самучувствие на индивида, релаксация от стреса и за отслабване.

 

Когато говорим за упражнения, имаме предвид колкото гимнастиката, толкова и различните спортове – групови и индивидуални, на които можем да се отдадем. Съюзник в това усилие могат да бъдат за мнозина хранителните добавки (специално за спортисти и мултивитамини).

Какво обаче са тези хранителни добавки; кои са подходящи и доколко са ефективни в края на краищата? Отговор на нашите въпроси ни помагат да намерим г-жа Ирини Дзанетаку, биолог, клиничен диетолог и нейната сътрудничка, клиничният диетолог, г-жа Илияна Михали.

Според специалистите под термина хранителни добавки разбираме „всеки продукт, приеман през устата под различна форма: хапче, капсула, таблетка, прах или разтвор, който се използва на практика за добавка към храната. Така че представлява концентриран източник на хранителни съставки или други вещества. Освен това една хранителна добавка съдържа поне една от следните съставки: витамини, неорганични вещества, аминокиселини, билки, метаболити, структурни елементи на тялото или комбинация от горните”.

Госпожите Дзанетаку и Михали ни помагат да си отговорим на един естествен въпрос – дали хранителните добавки се делят на определени категории. „Според Националната асоциация на фармацевтите хранителните добавки се делят на две групи според употребата им. Към първата категория спадат хранителните добавки, т.е. онези хранителни продукти, които имат за цел да допълнят обичайното хранене. Това на практика означава, че въпросните продукти са предназначени за попълване празнините, които могат да се появят в храненето на едно лице, с някои необходими съставки.

Подобна хранителна добавка е „VM-2000” на фирмата „Solgar”, специално създадена за увеличените нужди от енергия на съвременния човек. Тя дарява на потребителя необходимата сила за справянето с ежедневните му дейности и помага на организма да се справи със замърсената околна среда, със стреса и психофизическата умора.

Препаратът включва всички необходими витамини, метали и минерали, аминокиселини, антиоксиданти, хранителни ензими, суперхрани, билки, водоразтворими фибри и биофлавоноиди.

Втората категория са диетичните храни. Става дума за храни, които поради структурата си са предназначени за хранене на специални групи от населението като например хора с непоносимост към дадено вещество като глутена или лактозата, или за лица с метаболитни проблеми като захарен диабет например”.

Но нека се върнем към хранителните добавки, предназначени за спортуващи. Могат ли спортните хранителни добавки да подобрят постиженията? Според специалистите „целта на хранителните добавки за спортуващи е да редуцират мазнините и да увеличат мускулната маса, подобрявайки паралелно издържливостта, както да стимулират процеса на възстановяване на мускулите след тренировка. Допълнително целят да намалят органичния стрес от активното трениране, да намалят вероятността от поява на болести или да предоставят други ползи с оглед по-добрата спортна ефективност, която се цели”.

Към тази група принадлежи „Tonalin® CLA” на „Solgar”. Става дума за една уникална и безконкурентна формула, която помага за редуцирането на подкожната мазнина и при контролиране на теглото, като същевременно действа позитивно върху запазване на мускулната система. Изработен от шафранка, този натурален продукт в комбинация със системни упражнения и здравословно хранене помага на хората, които искат да свалят килограми без да губят мускулната си маса, за лица, които желаят да контролират теглото си, за спортисти и най-общо хора, които се интересуват от външния си вид.

 

Колко ефективни са спортните хранителни добавки?

Не трябва да забравяме, че не може всичко да се очаква от един продукт. Най-важното за да имаме издържливост, енергия и постижения, е балансираното хранене. За хората, които по някаква причина не могат да спазват балансирано хранене или за лицата, които се занимават със спортове, изискващи специално ниски нива на телесни мазнини (напр. гимнастика), употребата на хранителни добавки с витамини и метали, протеини и аминокиселини, та дори и някои билки помагат там, където хранителните навици на индивида не могат, попълвайки обективните хранителни недостатъци.

„Затова хората, които се хранят целесъобразно, не могат да подобрят постиженията си чрез приемането само на една хранителна добавка. Има обаче и изключения от това общовалидно правило. Тези изключения включват продукти като креатин, бикарбонати и антиоксиданти”.

 

Приложение и ключови съставки

Основен е със сигурност въпросът: кои са подходящите хранителни добавки. „Подходящите хранителни добавки за спортисти се делят на пет вида: Първи са витамините, металите и антиоксидантите, вещества необходими за всеки организъм. После идват билките и фитохимичните съставки като например ginseng. По-нататък трябва да се споменат изключително важните протеини и аминокиселини като глутамина. Следват ги метаболитите, а накрая – хранителнофармацевничните компоненти като CLA” – подчертават специалистите.

Хранителните добавки с протеини и аминокиселини задоволяват високите нужди от енергия в периоди на усилени тренировки, при бърз растеж у младите спортисти или по време на ускорено трупане на мускулна маса” – казват госпожите Дзанетаку и Михали.

Протеинът е основен елемент при възстановяване тъканите в организма. Подхранва мускулите на тялото и допринася за контролиране телесното тегло и балансиране на настроението.

Продуктът „Whey To Go® Protein Powder” на „Solgar” е протеин с висока биологична стойност от млечна суроватка с добавен L-глутамин (в свободна форма) и аминокиселини BCAAs, за оптимална ефективност, възстановяване и развитие на мускулната тъкан след тренировка. Едновременно с това съдържа хранителни елементи, които са важни за правилното функциониране на имунната система. Смята се за идеален за професионални и любители спортисти, за травми, за постоперативно лечение, възрастни, както за млади хора, които не приемат достатъчно протеини чрез храната.

 

Нежелани ефекти и прекъсване употребата на хранителни добавки

Друг параметър, който често се изследва, са нежеланите резултати, както каво би станало, ако се преустанови приема на спортни хранителни добавки.

Трябва да сме внимателни, информирани и търпеливи. Защото, от една страна, спортните хранителни добавки помагат в известна степен, но избягването на крайности и правилната им употреба са важно условие за безопасния и добър резултат. Когато се приемат в комбинация с правилно хранене и спорт, тогава със сигурност и резултатът ще е по-добър.

 

Внимание при избора!

Всеки спортист или трениращ човек цели преки и видими резултати в тялото си. Какво обаче трябва да се има предвид при покупката на препарати, които Ви обещават нещо подобно? Съществуват ли забранени или вредни вещества в хранителните добавки за спортисти?

Специалистите отговарят: „Тези продукти не бива да се бъркат в никакъв случай с анаболните стероиди, които имат странични ефекти, причиняващи сериозни здравословни проблеми. Това, което е от особено голямо значение, е когато избирате препарат да сте внимателни и убедени, че опаковката, която държите в ръце, е одобрена от Националната асоциация на фармацевтите с изписан номер на сертификата, както дали са изписани подробно всички съставки на продукта върху опаковката. Така ще се убедите, че продуктът е законен и сертифициран”.

Очевидно е също, че колкото по-официални са продажбите и предлаганията на пазара (напр. чрез аптеките), толкова по-надежден е един продукт.

 

 

Info

Ирина Дзанетаку,

Biomedical Scientist, Dietitian,

BSc, RD, MPhil.

itzanetakoy@yahoo.gr,

210 6464 123, 6970 147 157

 

Илияна Н. Михали, BSc, MSc candidate.

Клиничен диетолог, специалист по проблемите на стреса

ilianamichali@yahoo.gr

210 6464 123, 6973 654 887