Дете

Show_%ce%a3%cf%85%ce%bc%cf%80%ce%bb%ce%b7%cf%81%cf%8e%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1_%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%86%ce%ae%cf%82_%ce%a0%cf%8c%cf%84%ce%b5_%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9_%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%b3%ce%ba%ce%b1%ce%af%ce%b1_%ce%b3%ce%b9%ce%b1_%cf%84%ce%bf_%cf%80%ce%b1%ce%b9%ce%b4%ce%af__
Дете

Хранителните добавки: Кога са необходими на детето?

от Нектария Каракоста

Имат ли нужда децата от хранителни добавки? Как родителите да изберат подходящия продукт? На какви нужди на децата и юношите отговарят хранителните добавки? Педиатърът-неонатолог Мария Дзитириду-Хадзопулу ви отговаря!

 

Без съмнение правилното хранене на детето представлява крайъгълният камък за психическото и физическото му развитие и за бъдещото му здраве в зрелите години.

Научни изследвания са доказали, че дори в западните страни, където съществува разнообразие от храни, се наблюдават грешки и дефицити в храненето. Липсата на време у работещата майка са я довели до консумацията на пакетирани храни и до прилагането на ежедневно меню, лишено от разнообразие.

Следователно добавките в много случаи са призвани да запълнят недостига на ценни хранителни съставки.

Кои деца обаче имат най-голяма нужда от тях? Както отбелязва педиатърът-неонатолог Мария Дзитириду-Хадзопулу, добавките са особено полезни за деца, които:

 

  • са лишени от разнообразно хранене
  • страдат от хронични заболявания, които водят до намален прием на калории или до неправилно усвояване на хранителни съставки (напр. с имунодефицит, с вродени сърдечни заболявания, с хронични метаболитни заболявания, с бъбречни заболявания, със синдром на хронична малабсорбция)
  • живеят в райони с недостатъчно съдържание на флуор във водата
  • живеят в райони с ограничено слънчево греене
  • са „трудни на ядене” и имат ограничена, избирателна диета
  • момичета, на които е започнал менструалният цикъл
  • които страдат от хранителни алергии и поради това избягват определени храни
  • следват системни режими на лекарствено лечение, като напр. децата с диабет

 

Ако вашето дете принадлежи към някоя от споменатите групи, тогава е възможно да има необходимост от някаква хранителна добавка от витамини, минерали и микроелементи, за да покрие своите нужди.

 

► «Terrible twos»

Най-голямо внимание е необходимо през първите 2 години от живота на детето, защото в този период развитието на организма е бързо, а и защото всички системи на организма и особено нервната система, главният и гръбначният мозък увеличават броя на клетките си.

През този период, т.е. на двегодишна възраст, е възможно детето да прояви т.нар. хранителна неофобия, която се изразява в нежелание или избягване от детето на консумацията на нови храни.

Деца, които няколко седмици по-рано са смятани за „лесни на ядене”, внезапно започват упорито да отказват да опитат нови храни и ястия. Най-често отбягват плодовете и зеленчуците, но също и храни, богати на протеини, като риба, пилешко месо и сирене.

Едно подобно състояние е и „избирателното хранене” (picky eating), което, освен нежеланието на детето да опитва нови храни, включва и отбягването на цяла група храни, а и силно предпочитание към начина на приготвянето и поднасянето на ястието.

Но и без да говорим за неофобия или избирателно хранене, има много деца, които от една страна може да ядат относително голяма гама от храни, но същевременно да отбягват плодовете, зеленчуците и/или млечните продукти, т.е. храни, богати на витамини и микроелементи, като показват от друга страна специално предпочитание към готовите закуски и снаксовете, които съдържат захар, сол и химически консерванти.

Родителите, които искат да задоволят нуждите на малките си деца от енергия и хранителни съставки, като така осигурят възможно най-доброто им развитие, могат да намерят решението в един мултивитаминен продукт за деца, който да запълва съществуващите „празноти” по отношение на витамините, минералите и микроелементите.

 

► Какво да избера?

Това е главният въпрос, който занимава родителя, който влиза в аптеката, за да намери хранителна добавка за своето дете. Както обяснява госпожа Дзитириду-Хадзопулу, „родителите трябва да избират продукти, (а) които се предлагат изключително в аптеките, (б) на опаковката на които е описан делът на всяка съставка в съдържанието, (в) които са изработени специално за деца, (г) разпространяват се в страната ни официално (имат регистрационен номер от Изпълнителната агенция по лекарствата), и (д) произвеждат се от благонадеждни фирми.

Що се отнася до това за какво трябва да внимават при даването на хранителна добавка, специалистът отбелязва, че „трябва да се избягва прекомерният прием на добавки, в количества над препоръчителната дневна доза”. ||

 

 

who is who

Мария К. Дзитириду-Хадзопулу е педиатър-неонатолог със специализация в детското развитие. Завършва Медицинския факултет на Университета „Аристотел” в Солун, а впоследствие придобива медицинска специалност в Педиатричната клиника на Университета Ludwig - Maximilians Universitat в Мюнхен (Германия). Остава там и за специализацията в областта на детското развитие. През 2004 г. получава докторска степен от Медицинския факултет на Университета „Аристотел” в Солун. Участва в следдипломни семинари, посветени на ауксологическите тестове/оценка в Deutsche Akademie, както и в много други подобни семинари. Има диплома в областта на електроенцефалографията от Deutsche Gesellschafte fûr Klinische Neurophysiologie. Участвала е в научни трудове, раздели от книги и с доклади на международни и национални семинари и конгреси. Има частен кабинет п детско развитие, като същевременно е лекар-сътрудник в педиатричната клиника „ОБЩА КЛИНИКА НА ГРУПАТА EUROMEDICA” в Солун.

Адрес: бул. „Етникис Андистасеос” 74, Sigma Block 1, Каламария, Солун

тел.: 2310415600, e-mail: dima2008@otenet.gr