Здраве

Show_candida_albicans_o_%ce%bc%cf%8d%ce%ba%ce%b7%cf%84%ce%b1%cf%82_%cf%80%ce%bf%cf%85_%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%b5%ce%b9
Здраве

Candida albicans: Упоритата гъбичка

от Вивета Лаиниоти

Българското й име е „млечница” и измъчва особено жените като влагалищна гъбична инфекция. Какво прави кандидата толкова упорита? Кои фактори благоприятстват появата на гъбичната инфекция от кандида (кандидоза) и какво можем да направим, за да я предотвратим или да я лекуваме? Акушер-гинекологът хирург Панайотис Ксиромеритис отговаря на притесненията ни.

 

Терминът „кандидоза” може да звучи чуждо, но, за съжаление, много ежедневни притеснения се дължат на нея. От 81 вида в рода Candida, инфекции обикновено причинява видът Candida albicans. Следователно трябва да научим повече за тази странна гъбичка, която живее в нашето тяло, но от време на време присъствието й става осезателно и дразнещо…

 

► Да опознаем кандидата

„Гъбичката кандида паразитира в 80% от хората, без да причинява проблеми. Обикновено се среща в храносмилателния тракт, т.е. главно в дебелото черво, като представлява част от естествената чревна флора. Чревната флора е резултат от екологичното равновесие между  млечнокиселите бактерии и останалите микроорганизми, като кандидата. От чревната флора се формира и флората на перинеума и на влагалището на жената”, казва гинекологът Панайотис Ксиромеритис.

Казано просто, тази гъбичка „живее и царува” в организма ни, без да създава проблеми, доколкото – при нормални условия – се намира под контрол от имунната система и от естествената микрофлора на храносмилателния тракт. Кога обаче кандидата става враг?

„Когато бъде нарушено равновесието на чревната флора и на флората на влагалището”, казва г-н Ксиромеритис и обяснява: „Ако броят на млечнокиселите бактерии намалее, останалите микроорганизми като кандидата се увеличават. Естествената флора (млечнокиселите бактерии) произвеждат аминокиселини, витамини (B и K) и антибиотични вещества, които предпазват лигавицата, като неутрализират враждебните бактерии, или променят показателя pH влагалището, така че те да не могат да оцелеят. Когато обаче равновесието между полезните и вредните микроорганизми бъде нарушено, гъбичките се увеличават. В резултат се проявява т.нар. ‘кандидоза’, т.е. инфекция от кандида”.

 

► Нарушено равновесие поради…

Факторите, които могат да нарушат равновесието на влагалищната флора са много:

  • Употреба на антибиотици. Антибиотиците намаляват броя на млечнокиселите бактерии в червата и във влагалището на жената.
  • Съвременното хранене, което е богато на въглехидрати и захар, идеални „храни” за кандидата.
  • Имунодефицит, т.е. намалената защита на организма (умора, лечение с кортизон, други инфекции).
  • Захарен диабет.
  • Промяна на условията във влагалището (промивки с антисептични средства, приемане на антибиотици, менструално течение), която го прави враждебно към полезните „микроби” и благоприятна среда за кандидата.
  • Влагата и високата температура (напр. през лятото) способстват за размножаването на гъбичката.

 

Влагалищна гъбична инфекция

Гъбичните колпити притесняват много жени, най-често през лятото, с появата на характерните гъсти белезникави секрети, които са придружени от сърбеж, парене и раздразнение.

Според данни на Center for Disease Control на САЩ., до 90% от жените ще имат случай на кандидоза поне веднъж в живота. 40-50% ще имат два или повече епизода, а 15-25% - рецидивираща инфекция. В мнозинството от случаите гъбичните колпити се дължат на свръхразмножаване на Candida albicans, която съществува естествено във влагалището и съжителства с други микроорганизми (главно млечнокисели бактерии), които се намират там, като така образуват естествената флора на влагалището. Намаляването на популацията на млечнокиселите бактерии има за резултат промяната на pH (киселинността на влагалището) към по-нискокиселинни стойности и създаването на условия, благоприятни за размножаването на кандидата.

Защо намаляват млечнокиселите бактерии? Много фактори могат да намалят популацията им и да нарушат крехкото равновесие, което съществува във влагалищната флора. Основните фактори са високите температури и увеличената влажност, особено през летните месеци, редовните посещения на морето и басейните, тясното, синтетично бельо и джинси, интензивният сексуален живот, приемането на антибиотици, употребата на противозачатъчни и др.

 

Диагноза и лечение

„В повечето случаи лечението на кандидозата е просто и изисква специални лекарства.

Продължителността на лечението зависи от органа, който е засегнат. Например гъбичната инфекция на нокътя изисква много повече време, отколкото на гъбичния колпит”, отбелязва специалистът. Средствата, които възстановяват естествената чревна флора (пробиотици), са важни за намаляването на процента на рецидивите, особено когато става въпрос за кандидоза на храносмилателния тракт и на половите органи. Освен това добре е да се избягва неоправданата употреба на антибиотици, защото те унищожават голяма част от полезните бактерии.

Много специалисти обаче смятат, че като следваме определен начин на хранене, можем да облекчим симптомите на една евентуална инфекция. Поради факта, че гъбичката живее в червата и принадлежи към групата на дрождите, за да се „храни” и размножава се нуждае от въглехидрати. Следователно, като изключим от диетата си обработените въглехидрати, захарта и храните с високо съдържание на гъбички (сирене рокфор) или на влага (хляб), помагаме на организма да се пребори по-ефективно с „досадния посетител”.

Г-н Ксиромеритис подчертава още значението на общото укрепване на имунната ни система с витамини и микроелементи чрез обогатяване на храненето със зеленчуци, плодове и зърнени храни.

 

► Рецидиви

Рецидивите представляват чест проблем за жените, които вече са прекарали кандидоза. В случай на много чести рецидиви не е изключено лекарят да поиска допълнителни изследвания, например за диабет, защото за рецидивите може да е отговорен недиагностициран диабет.

„Ключът за избягването на кандидозата е равновесието в чревната флора и силната имунна система. Правилното хранене с помощта на подходящи хранителни добавки като пробиотици, но и микроелементи, които укрепват имунната система, допринася за профилактиката на гъбичните инфекции. Тези хранителни добавки стават необходимост в случай на приемане на антибиотик. Също така прегледът от лекар още при първите симптоми и правилната антимикотична терапия, в някои случаи дори профилактично, е от съществено значение за предпазването от рецидиви”.

 

 

who is who

Панайотис Ксиромеритис е акушер-гинеколог хирург. Роден е през 1976 в Атина и цялото си образование в областта на медицината и акушерството и гинекологията получава в Католическия университет в Лувен (Universite Catholique de Louvain) в Белгия. Награждаван още в студентските си години, той е автор на много научни статии, публикувани в гръцки и международни научни списания.

По време на специализацията си по акушерство и гинекология в Католическия университет в Лувен под научното ръководство на професор J. DONNEZ се обучава в ендоскопска гинекологична хирургия (лапароскопия - хистероскопия), във воденето на бременности с висок риск и в предродилното наблюдение. От 2008 г. Има частен кабинет в Солун.

Адрес: ул. „Г. Ласани” 7, Солун, тел.: 2310231691, www.gynaikologos.org