Здраве

Show_d3_%ce%94%cf%81%ce%ac%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82_%cf%80%ce%ad%cf%81%ce%b1_%ce%b1%cf%80%cf%8c_%cf%84%ce%b1_%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%ac
Здраве

D3: Въздействие не само на костите

Известен е като „витаминът на слънцето”, защото в основната си част се синтезира в кожата под въздействието на ултравиолетовото слънчево лъчение. Всички знаем, че той е свързан с доброто здраве на костите. Не се ограничава обаче само до това. Какво бихте казали, ако разберете, че се нуждаете от този витамин, за да оздравеете по-бързо от настинка или за да предотвратите появата на захарен диабет и на други заболявания? Ендокринологът Giovanna Spina ни разкрива различните лица на този... чудотворен витамин!

 

Всички познаваме благотворното въздействие на витамин D за запазването на физиологичните равнища на калция и за метаболизма на фосфора. Следователно здравето и качеството на костите е пряко свързано с витамин D. Действието му обаче не е ограничено до костите. Достатъчните му количества в организма осигуряват добро разположение и жизненост, защитават от инфекции през зимата (защото витаминът укрепва имунната ни система) и допринасят изобщо за доброто здраве на организма.

Действието му извън костите се доказва от факта, че рецептори на витамин D съществуват в много тъкани на човешкото тяло. Както показателно казва ендокринологът Giovanna Spina, „витамин D се свързва с рецепторите (VDR), които се намират в различни тъкани, и, освен регулирането на хомеостазата на калция, въздейства на клетъчното развитие. Рецептори на витамина са намерени в тъкани и клетки, като клетките на простатата, на млечната жлеза, на червата, на сърцето, на панкреаса, на мозъка, на щитовидната жлеза, на надбъбречната жлеза, на кератина, на костите, както и в ракови клетки”. Както отбелязва специалистът, последните проучвания са показали, че витамин D влияе на функцията на имунната система, доколкото рецептори на витамин D са установени в активните макрофаги, лимфоцитите и дендритните клетки.

 

► Други действия и употреби:

ü  При автоимунни заболявания: „Наличието на рецептори в активните T и B лимфоцити се свързва с имуномодифициращото действие на витамин D. Затова вероятно би могъл да бъде използван при контролирането на автоимунни заболявания, при трансплантацията на органи и при множествена склероза”, обяснява специалистът.

ü  При псориазис: Витамин D е използван с успех и при лечението на псориазис.

ü  За профилактика на захарен диабет: Достатъчните количества витамин D се свързват с намаляване на риска от поява на захарен диабет тип 1.

ü  За предотвратяване на сърдечно-съдови инциденти: „Дефицитът на витамин D се свързва с увеличен сърдечно-съдов риск, особено при страдащи от високо кръвно налягане (1). Според Framingham Heart Study, пациентите с намалени нива на витамин D имат двойно по-голяма вероятност от сърдечно-съдов инцидент”, подчертава госпожа Spina. Същите изводи, т.е. за благотворното въздействие на витамин D за профилактиката както на исхемични, така и на мозъчно-съдови инциденти, се доказват и от едно скорошно изследване, което достига до извода, че онези, които приемат по-малко витамин D чрез храната си,  имат 22-27% по-голям риск да претърпят инсулт.

ü  При бременност: Намалените нива на витамин D по време на бременността изглежда, че водят до проблеми с емайла на зъбите и се свързват с повишен риск от появата на кариеси при децата.

ü  За укрепване на имунната система: Недостигът на витамина е свързан с повишена заболеваемост от грип през зимния сезон.

 

Източници

Къде обаче можем да намерим този витамин? Повече от 90% от витамин D възниква от действието на слънчевото греене върху вещества, които се намират в кожата (стероли).

„Синтезът на витамин D също така е по-голям в обедните часове, отколкото рано сутрин или късно следобед. Освен това по-високи нива на витамин D имаме през лятото. Производството на витамина зависи от интензивността на слънчевото греене, от цвета на кожата, но и от възрастта. В третата възраст например концентрацията на витамин D намалява с 30%, защото възрастните хора имат склонност да се излагат по-малко на слънце”, отбелязва г-жа Spina, без това да означава, че дефицитът на витамина засяга изключително възрастните. Намаленото слънчево греене през зимните месеци и екстензивната употреба на слънцезащитни средства, които блокират абсорбцията на ултравиолетовите лъчи, пречат на образуването на витамин D в тялото.

Останалите 10% от нужния за организма витамин D се получават от храната. Както отбелязва г-жа Spina, основните храни, които съдържат този ценен витамин, са рибите (главно сьомга, треска, херинга, сардина и тон), жълтъкът на яйцето, говеждото месо, черният дроб и млечните продукти, но уточнява, че „млечните продукти съдържат малки количества витамин D, които не са достатъчни да задоволят нуждите на организма”.

 

► Кой има най-голяма нужда от витамин D?

Освен възрастните, които, както споменахме, са изложени на слънце по-малко и следователно имат по-нисък синтез на витамин D, една група, която би могла да получи съществени ползи от приемането на хранителна добавка с витамин D, са пълните хора. Както обяснява госпожа Spina, „затлъстяването се свързва с намалени нива на витамин D, вероятно защото витаминът се отлага приоритетно в мастната тъкан на тези хора и не циркулира в кръвта. Това вероятно е и причината, поради която хората с намалени нива на витамин D имат по-голяма вероятност да развият захарен диабет тип 2. Един друг механизъм, който се проучва, се отнася до съществуването на ген, поради който пълните хора имат намалени равнища на витамин D”. Загубата на тегло може да възстанови нивото на витамина, като предотврати заболяванията, свързани със затлъстяването, по два начина: както чрез благотворното въздействие на витамин D, така и чрез контрола на основния фактор, който причинява проблемите, т.е. излишното тегло. Основна причина за недостига на витамин D в нашата епоха освен това е и дългогодишната и екстензивна употреба на слънцезащитни продукти.

 

 

who is who

Giovanna Spina е ендокринолог. Родена е в Палермо, Италия, през  1958 г. Следва медицина и е доктор на Атинския университет. Има частен кабинет и е завеждащ отделението по ендокринология на медицинския център MEDIFIRST. Редовен член на Гръцкото дружество по ендокринология и на Гръцкото дружество за изследване на диабета .

Адрес: ул. „Андромахис” 42, Калитеа, тел.: 2109530178, мобилен: 6932347276, e-mail: spina1@windowslive.com

 

 

БИБЛИОГРАФИЯ

  1. Suzanne Judd, Vin Tangpricha, Vitamin D Deficiency and Risk for Cardiovascular Disease, Circulation. 2008 January 29; 117(4): 503–511.
  • Свързани въпроси