Фитнес

Show_%ce%93%ce%bb%cf%85%ce%ba%ce%bf%ce%b6%ce%b1%ce%bc%ce%af%ce%bd%ce%b7_-_%ce%a7%ce%bf%ce%bd%ce%b4%cf%81%ce%bf%cf%8a%cf%84%ce%af%ce%bd%ce%b7_%ce%9f%ce%b9_%cf%83%cf%8d%ce%bc%ce%bc%ce%b1%cf%87%ce%bf%ce%b9_%cf%84%cf%89%ce%bd_%ce%b1%cf%81%ce%b8%cf%81%cf%8e%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd!_
Фитнес

Глюкозамин - хондроитин: Съюзниците на ставите!

от Нектария Каракоста

Повечето хора, обикновено над 60-65 години, както и тези, които са натоварвали ставите си (колена, тазобедрени стави, китки) поради наднормено тегло или интензивна физическа дейност, проявяват изменения в ставите, известни като остеоартрит. Това се случва, защото намалява „смазката” между движещите се повърхности на ставите (известна като ставна течност), но също така и защото е износен и ставният хрущял. Можем ли тогава да предпазим ставите си, без да прибягваме до лекарства? Отговори ни дава ортопедът Атанасиос Пагонас.

 

Много проучвания са показали, че вещества, които съществуват естествено в организма (глюкозамин сулфат, хондроитин сулфат) смазват ставите, възстановяват ставния хрущял по естествен път и помагат за доброто функциониране на ставите. Освен това те постепенно облекчават болката и възпалението, възстановяват подвижността на ставата и предпазват хрущяла от износване, като спомагат за възстановяването му.

 

► Глюкозамин

Това е вещество, необходимо за образуването на съединителна тъкан в организма. Глюкозаминът е отговорен за активирането на производството на вещества, които са нужни за правилната функция на ставите, както и за процеса на тяхното възстановяване. „Лабораторни изследвания са показали, че глюкозаминът има умерено противовъзпалително действие. Мнозина вярват, че продължителното приемане на глюкозамин, което е напълно възможно поради отсъствието на нежелани странични ефекти, предотвратява доста възпалителни процеси в организма и предпазва от заболявания като остеоартрит, докато скорошни изследвания пък говорят за ползите от него при сърдечносъдови и белодробни заболявания”, подчертава ортопедът Атанасиос Пагонас .

 

► Хондроитин

„Хондроитинът е едно също така естествено вещество, което допринася за внасянето на вода и хранителни вещества в хрущяла, като го запазва овлажнен и здрав”, казва специалистът. Източници на това вещество в храната не съществуват. Така че, когато организмът не може да произведе достатъчно количество от веществото, трябва да прибегнем до приемането на хранителни добавки. Хондроитинът се предлага като добавки на хондроитин сулфат, които се произвеждат от хрущял на говеда (крава) или акула.

 

► Прием на добавки

„Кои трябва да взимат добавки с глюкозамин и хондроитин?”, питаме г-н Пагонас, според когото от приема на добавки с глюкозамин и хондроитин (винаги в комбинация!) може да имат полза преди всичко хора с начален или умерен остеоартрит (ОА), т.е. в първите етапи на болестта за предпазване.

При лицата с напреднал остеоартрит (разрушаване на хрущяла) „приемането на добавки с хондроитин може да облекчи болката, увеличава подвижността на ставите, намалява необходимостта от болкоуспокояващи и противовъзпалителни средства и може да предотврати или да забави по-нататъшното износване на хрущяла. Глюкозаминът и хондроитинът в по-голяма степен забавят развитието на болестта, отколкото играят терапевтична роля” отбелязва ортопедът и уточнява: „Приемът на добавки с глюкозамин и хондроитин не е в състояние да излекува сам по себе си остеоартрита, защото за това трябва да се преодолеят всички останали причини за това сложно и често заболяване. Въпреки това, благодарение на отсъствието на нежелани странични ефекти (дори и след продължителна употреба), тези вещества представляват важна част от арсенала на ортопеда”.

Скорошни изследвания показват, че хондроитинът намалява болката и подобрява функционалността при пациенти с остеоартрит на ръката, докато по-старо изследване при пациенти с остеоартрит на коляното демонстрира, че след двугодишен прием на хондроитин сулфат пациентите показват значително възстановяване на намалената ставна цепка и драстично намаляване на болката.

Също така спортистите, които натоварват ставите си, имат полза от редовния прием на глюкозамин и хондроитин и свързаната с тях защита и забавяне на износването на хрущялите.

 

► Промени в начина на живот

Хранителните добавки помагат, но не са достатъчни. Ако искаме да продължим да се движим свободно и с лекота, ще трябва да прибавим или да променим някои навици в ежедневието си:

Поддържането на правилно телесно тегло е важен начин за превенция, защото наднорменото тегло натоварва значително ставите, особено колената.

Правилно хранене. Доколкото ставите се нуждаят от определени хранителни съставки за правилната си функция, трябва да сме много внимателни и в храненето си.

 

 

who is who

Атанасиос Пагонас е роден през 1974 г. в Ахарнес, Атика. Следва медицина в университета NAPOLI FEDERICO II, където завършва с отличие и през 2009 г. придобива специалност ортопедия.

Работи като асистент в хирургичната клиника на болницата „АГИА ОЛГА”, стажува в Многопрофилната болница в Амалиада и в Здравната служба на Археа Олимпия. Получава специалност хирургия в болница „ЕЛПИС” и специалност ортопедия в болница „КАТ”. От 2005 г. е отговорен лекар на футболен клуб ТАП – Ахарнаикос и всички детско-юношески школи. От 2009 г. има частен кабинет в областта на Ахарнес. Също така е сътрудник на Медицинския център – Атина (Клиника П. Фалиро), в Mediterraneo Hospital и в НЕОН АТИНЕОН.

През 2006 г. участва със стипендия в лаборатория по биоинженерство на ортопедичния институт RIZZOLI в Болоня и се обучава по хирургическа роботика на ортопедичния пациент. През 2007 г. се обучава в КАТ по клинична хирургия на горните крайници и в микрохирургия, а през 2008 г. – в педиатричното ортопедично отделение на същата болница. Притежава сертификат AO Course - Advance in Operative Fracture Management.

Участвал е в много гръцки и международни конгреси и има публикации в гръцки и международни медицински списания. Извънреден член на  Гръцкото дружество по хирургическа ортопедия и травматология, Гръцкото дружество по артроскопия, Гръцката фондация по остеопороза.

Адрес: Пл. „Агиу Николау” и ул. „Каподистриу” 14, Ахарнес, тел.: 210 2460 023, мобилен: 6936923731, e-mail: nazedoctor@yahoo.gr

 

 

БИБЛИОГРАФИЯ

1. Cem Gabay, Carole Medinger-Sadowski, Danielle Gascon, Frank Kolo, Axel Finckh. Symptomatic effect of chondroitin sulfate 4&6 in hand osteoarthritis the finger osteoarthritis chondroitin treatment study (FACTS). Arthritis & Rheumatism, 2011; DOI: 10.1002/art.30574

2. Kahan et al. Long-term effects of chondroitins 4 and 6 sulfate on knee osteoarthritis: The study on osteoarthritis progression prevention, a two-year, randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Arthritis & Rheumatism, 2009; 60 (2): 524 DOI: 10.1002/art.24255