Хранене

Show_shutterstock_121466446
Хранене

Борбата с остаряването започва… вътре в нас!

от Нектария Каракоста

Ходът на времето добавя бръчки, които за някои може и да представляват символ на опит и допълнителен чар, но за повечето хора са синоним на старостта. Затова и правят, каквото могат, за да се отърват от тях или поне да забавят намножаването и разпространението им. Дерматологът – венеролог Ангелики Каколири ни показва начините да укрепим красотата и младостта на кожата си... отвътре!

 

За да се справим ефективно с неприятеля на нашата младост, трябва първо да научим какво е това, което ни състарява. Както ни обяснява г-жа Каколири, „кожата ни се състарява, защото клетките ни след определена възраст се обновяват с по-бавен темп. Въпреки това кожата ни може да запази по-дълго младежкия си вид, ако се научим да отбягваме различните утежняващи положението фактори като слънчевото греене, пушенето, диетата, богата на захар и мазнини, алкохола...”.

Основната причина за стареенето на кожата е оксидацията. Ултравиолетовите лъчи на слънцето, стресът, цигареният дим и замърсяването на атмосферата активират образуването на свободни радикали по повърхността на кожата и я разрушават. За неутрализирането на свободните радикали организмът се нуждае от антиоксиданти, като витамин C, витамин E, който забавя появата на белезите на старостта и „лекува” кожата от слънчевото лъчение, бета-каротин, който предпазва от лъчите на слънцето и т.н. За доброто здраве на кожата допринасят също селенът, магнезият и цинкът.

 

Ролята на храненето

„Правилното хранене се грижи за доброто здраве на лицето и кожата, като работи „отвътре”, отбелязва г-жа Каколири и обяснява: „Протеините, витамините, микроелементите и приемането на достатъчни количества течности  (вода, но също и плодове и зеленчуци, които съдържат много вода, като грозде, ябълки и краставици) са необходими съюзници на здравата и жизнена кожа.  За особено благотворна се смята средиземноморската диета, която е богата на въглехидрати, зехтин и цитрусови плодове”, отбелязва специалистът и препоръчва ограничаване на наситените мазнини, които се срещат в храните от животински произход. Препоръчва също така ежедневна и обилна консумация на плодове и зеленчуци, които осигуряват на организма витамини, фибри и минерали.

„Днес вярваме, че началото на стареенето започва много преди 30-годишна възраст. Главен виновник за това е захарта, която не само ни прави дебели, но и ни състарява! Гликозилацията на тъканите е отговорна за 50% от стареенето”, подчертава г-жа Каколири.

 

Могат ли кремовете да „спрат времето”?

„Дали изпълняват обещанията си кремовете, за които се казва, че... спират времето?”, попитахме специалиста, за да получим категоричен отговор: без подходящо хранене дори и най-силно действащият или скъп крем няма да постигне желаните резултати.

Основните герои на младата и жизнена кожа, според г-жа Каколири, са никой друг освен витамините. „Любимият на кожата витамин E притежава мощно антиоксидантно действие, спомага за предотвратяване на стареенето на кожата и укрепва издръжливостта й срещу слънчевото лъчение, а срещу разрушителното действие на ултравиолетовите лъчи действа също и селенът”. Билетът за ревитализацията на клетките включва правилно хранене в комбинация с обикновени хидратиращи кремове, които допринасят за хидратирането и предотвратяват загубата на еластичността на кожата.

 

Хиалуроновата киселина

През последните години много се говори за ролята на хиалуроновата киселина в борбата срещу стареенето. Хиалуроновата киселина е естествено вещество, което се синтезира от нашето тяло и което има за основна задача хидратирането на тъканите и задържането на водата в тях. Изследвания, проведени върху хора, показват, че хиалуроновата киселина играе важна роля за възстановяването и за здравето на кожата и на ставите.

На основата на многобройните положителни действия на хиалуроновата киселина Solgar разработи една уникална формула, която съдържа, освен хиалуронова киселина, витамин C и единствения патентован колагенов продукт с висока абсорбция BioCell Collagen ΙΙ. Тези съставки предпазват тялото ни от вътрешно обезводняване, способстват за хидратирането, за еластичността и мекотата на кожата и действат срещу стареенето не само на кожата, но и на целия организъм.

 

 

Info

Ангелики Каколири

Дерматолог - венеролог

ул. „Периклеус” 13, Илиуполи

тел: 2109766086, мобилен: 6937177200