Здраве

Show_171
Здраве

Уроинфекциите: Един летен „сувенир”

 

През летните месеци звездния си час изживяват инфекциите на пикочните пътища, като първо място заема досадният, но безопасен цистит, независимо дали става въпрос за нови инфекции или за завръщане на стари поради благоприятните за тях условия, които осигурява лятото и летният начин на живот, дневен и…нощен!

Безгрижни и отдадени на дългоочакваното лятно безделие на „открито”, където „се налага” всичко да е лесно и небрежно, повечето от нас оставяме на заден план спазването на някои хигиенни правила. Освен това високите температури, продължителното излагане на слънце, солеността на морската вода и намаленият прием на течности са съществени предпоставки за дехидратиране.
Микроорганизмите се възползват от тези условия, като предизвикват уроинфекции – предимно цистит при жените. Циститът издава присъствието си с болка, чувство за парене, пробождане, затруднено и често уриниране. Възможно е обаче да се наблюдават само някои, а не всички симптоми, които да са с по-малък или по-голям интензитет. По-рядко се появява висока температура, общо неразположение, гадене, болка в корема, незадържане на урината и повръщане.


Всяка година 15% от жените са засегнати от инфекция на пикочните пътища. Следователно става въпрос за една от най-често срещаните инфекции! 50% от жените в някакъв момент от живота си ще бъдат засегнати от поне един епизод на цистит. Обратно, мъжете рядко са засегнати от цистит, защото имат по-дълга уретра, която пречи на проникването на микроорганизми. Един друг фактор, който предпазва мъжете, е секретът на простатата, който има антимикробни свойства.


При малките момиченца проблемът е сравнително чест поради слабата техника при избърсването след тоалетна. Те трябва да бъдат обучени внимателно от майката, че избърсването винаги се извършва отпред назад и никога обратно. Също така всяко парче тоалетна хартия се изхвърля след употреба и никога не се използва за повтаряне на движението при избърсване. И накрая, днес има влажни кърпички за тоалетна, които могат да допринесат за подобряване на хигиената в случай, че се проявяват проблеми с уроинфекции.

Микроорганизмите виновници
При 90% от случаите на цистит отговорни са коли бактерии, които научно се наричат Εscherichia coli (Ε.coli). В действителност отделителната система разполага с достатъчно и ефективни механизми за защита от микроорганизмите: самата урина ги отстранява, стените на пикочния мехур имат антимикробни свойства, а естествената киселинност на урината действа възпиращо на развитието им. Когато обаче популацията на микроорганизмите е голяма, а защитните сили на организма – по някаква причина намалени, тогава се появява и уроинфекцията. Всяка уроинфекция се лекува с предписването на подходящ антибиотик след взимането на проба от урината и съответната антибиограма, която показва към кои антибиотици е чувствителен микроорганизмът, който е предизвикал уроинфекцията. На практика, разбира се, се знае, че в 90% от случаите е виновна коли бактерията, чувствителността на която към определени антибиотици е известна, което позволява обикновено успешното емпирично лечение. Допълнителни изследвания се правят, ако емпирично предписаният антибиотик не даде резултат. Важно е диагностицирането и лечението да се извършат бързо, за да се избегне разпространението на инфекцията в горните пикочни пътища (бъбреците), където нещата стават по-сложни.
Проблем с уроинфекциите е това, че те се повтарят. Тези повторения не се дължат на рецидив, а на повторно инфектиране.
За рецидив се смята инфекция, която се появява в рамките на две седмици от излекуването на първата и се дължи на същия микроорганизъм. Обратно, инфекция, която се проявява в интервал, по-голям от две седмици след излекуването на началната, се смята за повторно инфектиране, независимо от това, че микроорганизмът патоген е същият.