Здраве

Show_%ce%9f%cf%85%cf%81%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b9%ce%bc%cf%8e%ce%be%ce%b5%ce%b9%cf%82
Здраве

Инфекциите на пикочните пътища: Мъката се завръща

от Нектария Каракоста

Инфекциите на пикочните пътища са често срещан проблем главно сред жените и особено през летните месеци. Какво се случва, обаче, когато възпалението, макар и да изглежда отминало, рецидивира? Урологът г-н Фотис Дарас дава отговор на този въпрос.

 

Възпалението на пикочните пътища е един сериозен проблем, с който повечето жени са се сблъсквали по време на ваканция – веднъж или повече пъти. През лятото вероятността за излагане на микроби, предвид морето, пясъка, силното потене, нехигиеничните тоалетни, а и на по-честите сексуални контакти, се увеличава драстично. Около 50% от жените заболяват от цистит поне веднъж в живота си. Защо, обаче, тези инфекции засягат главно жените? Това се дължи на факта, че мъжете имат по-дълга уретра и е по-трудно микробите да навлязат в нея. Защитен механизъм за мъжете представлява простатната течност, която има антибактериални свойства. Именно поради проблемите с простатата, които възникват с напредването на възрастта, при мъжете над 50 годишна възраст възпаленията на пикочните пътища зачестяват.

Главните симптоми на възпалението (обикновен цистит), както отбелязва г-н Фотис Дарас, са честото уриниране, паренето, наличието на кръв в урината и по-рядко лекото покачване на телесната температура. Може да се появи болка в долната част на корема и в района на бъбреците. Как да разпознаем дали става въпрос за цистит или вагинит?

„При гинекологичните възпаления липсват гореописаните симптоми, характерни за цистита, и преобладават други – като вагинално течение, болки в областта около влагалището и подкоремната област, обяснява г-н Дарас. Щом една жена забележи тази симптоматика е много важно да започне приема на колкото е възможно повече вода или течности. Ако симптомите не отшумят, следва да се предпише от лекар краткосрочно антибиотично лечение в комбинация с пиенето на много течности. Препоръчва се и американската червена боровинка, която дава добри резултати.”, уточнява специалистът. Американската червена боровинка играе важна роля както при остра фаза на възпалението, така и като превантивно средство.

Американската червена боровинка (Cranberry): Специалистът по пикочни инфекции

Какво представлява въпросната боровинка? Тя е плод на растение, растящо в Северна Америка, богата на проантоцианиди, D-маноза и хипурова киселина, които значително пречат на развитието на патогенните бактерии в пикочния мехур. Доказано е, че веществата, които се съдържат в този вид боровинка затрудняват залепянето на бактериите по епителните клетки на лигавицата на пикочните пътища. Изследванията са концентрирани главно върху действието на боровинката срещу бактерията Ешерихия коли, която е причинител на около 80% от обикновените възпаления на пикочните пътища.

Действието на плода се смята за уникално: когато микробите влязат в контакт с активните вещества на червената боровинка, губят своята пръчковидна форма (която им позволява да се закачат за клетките). Така, те губят възможността да се залепват и организмът ги отделя чрез урината. Употребата на американската боровинка се препоръчва за дълъг период от време на жени, страдащи често от цистит. „Има множество изследвания, които показват, че консумацията на този плод може да намали броя на рецидивите и интензитета на циститните симптоми.” – отбелязва г-н Дарас.

Рецидивът

Въпреки това рецидивът е често срещано явление. Както разяснява урологът, „При жените, веднъж преживели цистит,  вероятността той да рецидивира в рамките на месец е голяма. Причината за това е, че макар и да си е отишла инфекцията, поради възпалението на стените на пикочния мехур и уретрата, те са чувствителни към появата на рецидив.” При голям процент от пациентите, обаче, рецидивът идва по-късно. Жените, страдащи от чести рецидиви на цистит, изглежда имат намалена локална защита срещу микробите от нормалната флора. Рецидивните възпаления се появяват с по-голяма честота и при хора с диабет, заболявания на щитовидната жлеза или високо ниво на остатъчна урина, които благоприятстват развитието на микробите и оттам появата на възпаления. Ниският хематокрит и липсата на желязо също се свързва с повторните възпаления.

Много жени са обезпокоени от рецидивите на възпалението. Г-н Дарас ни успокоява и уверява – „Рецидивиращите цистити не крият опасност за бъдещото здраве на пикочния мехур или поява на други проблеми. Можем да се обезпокоим, ако забележим, че сме развили пиелонефрит, който представлява изключително остра инфекция на бъбреците, съпроводена от висока температура, умора и силна болка в областта на възпаления бъбрек и който, ако не се лекува правилно, може да причини увреждане на бъбречната функция.”

 

Информация:

Фотис Дарас

Хирург-уролог – андролог

ул. „Аг. Николау” 53, Патра

fotisdaras@yahoo.com