Хранене

Show_1408
Хранене

Диспепсия: Когато яденето тормози стомаха

Нектария Каракоста

Не е болест, а поредица от симптоми, които могат да превърнат яденето от удоволствие…в кошмар. Диспепсията е един много разпространен сред населението проблем и една от най-честите причини за посещение при лекар патолог или гастроентеролог.


Случвало се е почти на всички: след някое ядене да се чувстваме сякаш сме яли поне камъни. Под термина „диспепсия” се разбира на практика трудността при храносмилане, която се изразява под формата на чувство за тъпа болка или дисфория в горната част на корема, често оригване, гадене, киселини и ранно насищане. 
Други симптоми на диспепсията са издуването на корема (подуване), заради образуването на голямо количество газове, „къркорене”, поради придвижването на тези газове, та дори диария и повръщане. В редки случаи се появява главоболие и физическа отпадналост. На какво може да се дължи всичко това? Най-често диспепсията е резултат от преяждане, бърза консумация на храна, прием на мазни храни, както ядене при стресогенни условия. Тютюнопушенето, алкохолът, умората, някои лекарства, както и стресът също могат да предизвикат диспепсия или да я обострят.

Навици, които допринасят за появата на диспепсия

 • Бързо поглъщане на храна, т.е. ядене „на крак” и лоша поза на тялото по време на хранене.
 • Лошо сдъвкване на храната.
 • Прекомерна консумация на готови храни (напр. fast-food).
 • Консумация на много пържени храни и сладкиши, голямо количество месо, богато на мазнини, или на много храни със сериозна концентрация на растителни фибри.
 • Смесване на много и различни помежду им храни.
 • Тежки, пикантни храни.
 • Пиене на големи количества течности по време на хранене.
 • Приемане на големи количества кафе, чай и алкохол.
 • Прекомерно пушене.
 • Лягане преди да са минали поне 2 часа от момента на хранене.
 • Стрес, нервност, депресия.

Справяне с проблема
Как да реагираме при появата на тези симптоми? Преди всичко трябва да се замислим какво сме променили в хранителните си навици напоследък, за да се стигне до причините за диспепсията. 
С обикновената преходна диспепсия може да се справите чрез връщане към старите си хранителни навици преди появата на симптомите или посредством преустановяване приема на лекарственото вещество, ако се е установило, че то е причината. 
Освен това е препоръчителна и консултацията с гастроентеролог, за да се намери точната причина за проблема, особено ако симптомите са упорити или се установи, че симптомите нямат пряка връзка с някои храни или лекарства, както ако се появят и други симптоми като стомашни киселини, често повръщане, анорексия, загуба на тегло, анемия, остра болка, болка, разпространяваща се и в други части на тялото или ненадейна поява на симптомите в напреднала възраст. Лекарят може да прецени чрез снемане на детайлна анамнеза и системно обективно проследяване на пациента кои пациенти се нуждаят от по-сериозен контрол. 
Диспепсията трябва да се лекува със завишено внимание, защото в повечето случаи е предвестник на други по-сериозни болести като гастроезофагеална рефлуксна болест (ΓЕРБ), за гастрит или язва, новообразувания на стомаха и пр. В повечето случаи пациентите с диспепсия страдат от ГЕРБ. 
Заболявания на черния дроб, на жлъчката и панкреаса като холелитаза, хроничен панкреатид и неоплазми на панкреаса могат да предизвикат диспептични смущения. 
Ако не се открие нищо патологично при изследванията, които назначава лекарят, тогава може да се говори за една безобидна дисфункция на горната храносмилателна система (функционална диспепсия). На какво се дължи тя? Може би на някоя чувствителност в стомаха, чрез която се изразява стресът, на който сме подложени.

Неприятните киселини  
Много често усещането, че сме преяли се съпътства от едно силно парене в гърдите, което се изкачва към гърлото. Кой не е усещал нещо подобно след консумацията на някои храни (напр. парче пица, алкохол…) или след един обилен обяд? Това парене се дължи на рефлукса към хранопровода на киселината, която естествено се образува в стомаха: 
Между хранопровода и стомаха съществува една клапа (гастроезофагеална клапа), която се отваря, когато ядем, за да може храната да слезе към стомаха. После тя се затваря, за да не може произвежданата от стомаха киселина да се върне в хранопровода. Когато тази клапа не работи добре, киселината заедно с други вещества като жлъчка например се връщат и възбуждат хранопровода, предизвиквайки парене и болка. 
Всички в определени моменти можем да имаме киселини. По-често обаче те се появяват при дебелите, при тези, които изяждат големи количества мазни храни, пушат, носят тесни дрехи и колани, защото това са фактори, които отслабват споменатата клапа или увеличават количеството киселина, произвеждано в стомаха. 
Киселините обикновено не представляват сериозен проблем за нашето здраве. Ако обаче се появяват по-често от 2-3 пъти седмично, може да страдаме от болестно състояние, наречено гастроезофагеална рефлуксна болест (ΓЕРБ), а това налага среща с нашия гастроентеролог. В случай, че ГЕРБ се остави без лечение, може да доведе до развитие на язви в хранопровода (езофагит) или на предракови промени (хранопровод на Barrett).

Какво може да направим?

 • Да оставяме поне два часа между последното си хранене и лягането, за да не си лягаме с пълен стомах.
 • Да избягваме храни, които ни дразнят (внимавайте с: доматите, лука, шоколада, ментата, мазните и пикантни храни, цитрусите, кафето, алкохола, чая и газираните напитки).
 • Не яжте в движение, четейки или гледайки телевизия.
 • Не яжте много бързо или много бавно.
 • Хранете се в спокойна обстановка без напрежение.
 • Спете толкова часове, колкото са нужни на организма.
 • Спрете пушенето.
 • Подпомагайте функционирането на храносмилателната си система с растителни препарати, предназначени специално за диспепсия. ||