Хранене

Show_354
Хранене

Витамините: щитът на организма

От Зефи Клироному

Витамин Β12 за блестящи коси и Β2 за кадифена кожа, С срещу настинка и витамин А за орлов поглед. Не са магически филтри, но предоставят лесно здраве и енергия. Витамините са щитове на организма и живота ни! Не случайно името им произхожда от латинската дума за живот „vita”.

 

За добро здраве, растеж и фертилитет освен протеини, мазнини, въглехидрати и неорганични елементи, човек се нуждае задължително от някои определени вещества в малки количества, които регулират функциите на организма му. „Тези вещества са наречени витамини от латинското vita = живот и окончанието –мин/и. Витамините се делят на две големи категории: мастноразтворими и водоразтворими” – обяснява диетологът г-жа Евангелия Зевкили. „Витамините са чувствителни вещества, които за съжаление се унищожават лесно от фактори като готвене, излагане на слънце и лошо съхранение”.

 

Витаминозни препарати

При определени групи хора се проявява по-често липсата на витамини и поради това трябва да им се изписват препарати с допълнителни витамини. Според г-жа Зевкили става дума за следните категории лица:

  • Хора, които спазват дългосрочни ограничителни хранителни режими като например диета.
  • Хора, които избягват системно един вид храни (напр. млечни продукти).
  • Вегетарианците, които строго спазват ограниченията и не приемат животински продукти, са застрашени от липса на витамин Β12.
  • Жените в репродуктивна възраст, които приемат малко плодове, зеленчуци, бобови храни се нуждаят от 400 mg фолиева киселина ежедневно поне в първите 3 месеца от бременността.
  • Пушачите всеки ден имат нужда от двойно количество витамин С в сравнение с непушачите.
  • Хората, спазващи строга диета с извънредно нисък прием на мазнини, са изложени на риск от недостатък на мастноразтворимите витамини A,D, E,K.
  • Болните, които поради заболяванията си, не ядат всичко, също имат нужда от допълнителни витамини.

 

„Враговете” на витамините «εχθροί»

„Пушенето намалява значително нивата на определени витамини, метали и минерали като витамин C, витамин Ε, витамин Β12, фолиева киселина, селен” – отбелязва диетологът. Всяка изпушена цигара „изгаря”20-40 mg витамин C!

„Замърсяването на околната среда увеличава производството на свободни радикали, в резултат на което се унищожава определено количество витамини. Стресът също допринася за образуването на свободни радикали, причиняващи преждевременно стареене на клетките, но и вреди в много органи и системи на организма. Накрая, яденето набързо в т.нар. fast-food предоставя, от една страна, на организма високи нива на енергия, но, от друга страна, не доставя съществени хранителни вещества, тъй като начинът за приготовления на тези ястия унищожава голям процент от тях”.

Готвенето на високи температура води до съществено намаляване количеството на витамини в храната. Идеалното готвене е на тих огън и без много вода.

 

Мултивитамини: Да или не?

В представите на мнозина от нас мултивитамините са синоними на благополучие и добро здраве, за справяне с натиска от съвременния начин на живот. „В един здрав организъм балансираното хранене е най-общо в състояние на задоволи нуждите на човека от необходимите витамини, метали и минерали” – подчертава г-жа Зевкили, и продължава: „Обаче голяма част от общата популация не се храни правилно. Приемането на добри мултивитамини веднъж дневно е достатъчно да задоволи нуждите на организма без да го натоварва. Един мултивитамин всеки ден е добър, лесен и евтин начин за защитим здравето си без рискове”. Както винаги обаче, основно изискване е да следваме инструкциите, описани върху опаковката на продуктите.

 

Info

Евангелия Зевкили, диетолог в „LIGHT LIFE – Иновативен център за хранене & метаболитен, бул. „Вас. Александру” № 41, Перистери, тел.: 210-5780840; e-mail: e.zefkili@lightlife.gr