Здраве

Show_woman_110335787
Здраве

Менопаузата: Шанс за промяна

от Нектария Каракоста

Когато първите признаци на менопаузата се появят, психиката на жената се променя, защото прекъсването на цикъла се свързва с началото на третата възраст. Събитието само по себе си ни втрещява. Специалистите обаче подчертават, че жените не трябва да възприемат менопаузата като… есента на техния живот, а да я преживеят като една нова… пролет, като шанс за промяна! Акушергинекологът г-н Панайотис Псатас отговаря на въпросите и тревогите ни.
Ако специално не се е подготвила за това събитие, жената чувства, че неумолимото време е дошло, за да й отнеме женската идентичност. Жените в менопауза, освен че „жалят” загубата на репродуктивните си способности, започват да мислят в негативен план за здравето и сексуалността си. Безпокоят се, че вече не са желани, тревожат се дали и доколко е намаляло сексуалното им желание. Много жени възприемат менопаузата като предвестник на старостта. Касае се за едно заблуждение, което ги изпълва с тревожност. Най-общо менопаузата е един период на активни соматични и емоционални промени за жената. Обикновено той се проявява между 45 и 55 годишна възраст и означава край на репродуктивната възраст. Но нека започнем отначало…

Симптоми
Повечето жени усещат проблеми от типа на горещите вълни (hot flushes), нощно изпотяване, раздразнителност, нередовен и болезнен мензис, промени в настроението, трудности в концентрацията и заспиването, оплаквания от често главоболие, лесна уморяемост, безпричинен плач и напълняване. Несъмнено значителна роля за тези промени играят хормоналните трансформации, случващи се в тялото на жената. В климактериума се ограничава производството на хормони от яйчниците (естроген, прогестерон) и се увеличават хормоните на хипофизата в опита им да активират яйчниците.
„През менопаузата метаболизмът се забавя. Същевременно се случват различни хормонални промени, които е възможно да засилят чувството за глад, да предизвикат депресия и лош сън. Така жените, навлизащи в периода на менопаузата, често надебеляват, особено ако не променят начина си на живот според настъпващите промени в тялото им. Изследванията показват, че докато естрогенът намалява, жените поемат повече калории и по-малко хранителни вещества, богати на мазнини и захар. Паралелно спортуват по-малко, заради умората, депресията или трудностите в съня, които характеризират менопаузата. Освен това изглежда, че намалените нива на естрогени ограничават нивото на останалия метаболизъм (RMR, Resting Metabolic Rate) у жената с 40-70 калории на ден. Ако това количество енергия не се изразходи чрез диета и спорт, се „складира” и жените повишават теглото си” – казва акушергинекологът г-н Панайотис Псатас.
Същият специалист обяснява, че по време на менопаузата се променя и разпределението на мазнините в тялото: „Отсъствието на естрогени променя и посоката на разпределение на мазнините, които вече се събират в корема (вместо по бедрата), в резултат, на което се повишава рискът от сърдечносъдови заболявания и диабет”.
Влагалищната сухота, болката при сношение, липсата на сексуален интерес и урогениталната атрофия са други проблеми. Стените на влагалището стават по-сухи и по-тънки, заради намаляването на естрогените. С по-малко естрогени сексът става по-малко комфортен. Освен това се увеличава честотата на вагиналните инфекции или инфекциите на пикочните пътища, а някои жени може да се оплакват от изпускане по малка нужда, когато кихат, кашлят или се смеят.
С менопаузата се появяват и промени в кожата (намалена еластичност на кожата на лицето и врата, сухота и бръчки), много жени пък забелязват промяна с тона на гласа си, окосмяване или косопад, дискомфорт в областта на гърдите, възпаления в ставите и т.н. Един малък процент от жените, който не надвишава 15%, навлизат безболезнено в периода след климакса, без да се оплакват от сериозен проблем.

Позицията на жената
Изследванията показват, че в много от случаите, част от симптомите не се дължат просто на хормоналните промени при менопаузата, а на позицията на жената спрямо този факт.
„Траурният” период, който жената изживява, заради загубата на репродуктивната си способност, е напълно нормален за един специалист. Г-н Псатас обяснява: „Жената не трябва да се тревожи от тази негативна емоция. Важно е да го преживее и приеме, за да може да посрещне промените в живота си. Нормално е да се страда, че е загубила функциите на матката си, но трябва да се проумее, че жената е една цялостна личност с разум, душа и сърце. Ако въпреки това й е трудно да приема този факт, това вероятно се дължи на предходния й възглед за идентичността и нейната роля. Комуникацията на жената с партньора също е от основна важност. Думата „приемане”, смятам, е най-точната, когато се определя живота на двойката през този период”.
„Повече от нормално е жените да изпитват трудности в приемането на този нов етап от живота си, когато значението на климактериума е натоварено с толкова много негативни образи в съзнанието на хората за истерични, вечно недоволни и напрегнати жени. Често хората мислят с предразсъдъци, когато например видят една жена под напрежение на около 50 г., веднага го отдават на хормоналните промени, които изживява. Това обаче е един предразсъдък, който се дължи на лековерното убеждение, че една жена в климакса е задължително нещастна и истерично.” – подчертава г-н Псатас.
Много често появата на менопаузата води до промени в сексуалния живот на двойката, които със сигурност се обясняват не само с психическите, но и със соматичните промени у жената. В този случай за г-н Псатас „ключът” е в това как ще реагира партньорът на ограниченото либидо, което се наблюдава през ранния етап на климактериума. „Менопаузата може да се превърне в изпитание за връзката между двама души, възможно е и да се превърне в една еволюционна фаза в живота на жената, през която при съгласие между партньорите да преминат по-силни, а връзката им да стане още по-трайна.” – споменава той.
Жените трябва да погледнат на този период като на шанс за осъществяване на промени в живота им. „Много е важно жените да приемат промените, които ще предизвика климаксът в живота и тялото им, да свикнат с факта, че остаряват. Колкото по-добра е връзката със самите нас, толкова по-малко се раздираме от отрицателните емоции, придружаващи стареенето.”- казва г-н Псатас.

Хормонални промени и рехабилитация
В дългосрочен план липсата на естрогени води до значително повишаване риска от сърдечносъдови заболявания, до загуба на костна маса и поява на остеопороза. Поради увеличаване на средната продължителност на живота, жената живее почти половината от дните си в менопауза, е важно да й се осигури здраве.
В миналото предписването на хормонална терапия (естрогени и прогестерон) предоставяше на жените разрешение на много от симптомите на менопаузата и предпазваше от остеопороза, фрактури и инфаркти. Публикуването обаче на едно сериозно изследване върху хормоналното лечение през юли 2002 г. промени картината. Науката съобщи, че жените на подобна терапия са изложени повече на опасност от мозъчен инсулт и тромбофлебит, въпреки че е неоспорима ползата на това лечение по отношение превенцията от фрактури.
Д-р Псатас счита, че всяка жена трябва да обсъди своя казус и особеностите си в личния си лекар. „Лекуващият лекар трябва да прецени доколко е удачно да се предпише хормонална терапия за справяне с трудните симптоми на менопаузата. Ако няма друг начин за борбата с тях, едно краткосрочно лечение не би крило много рискове. В случай че хормоналната терапия се назначава за борба с остеопорозата или за превенция на кардиологични проблеми, лекуващият лекар трябва да прецени наново ситуацията, вземайки предвид новите обстоятелства и общия статус на пациента.”

who is who
Панайотис Псатас е хирург акушергинеколог.
Завършва Медицинския факултет на Атинския университет. През 1994 г. получава специалност по хирургия и от 1995 г. започва да пише дисертация в същия Университет. Специализира в областта на репродуктивната ендокринология, изкуственото оплождане и лапароскопията в University of North Carolina at Chapel Hill. Посещавал е следдипломни курсове по роботизирана хирургия в Страсбург и множество други подобни семинари. Публикувал е съобщения в сборници от международни и гръцки конференции и конгреси. Работи в клиниката за Инвитро оплождане и репродуктивна медицина на групата „ИАСО”. Има частен АГ кабинет в Никея.
Бул. „Петру Рали” № 438, 18451 – Никея, тел. + 210 4913 529

http://www.ppsathas.com