Красота

Show_derma-afidatomeno_for_web
Красота

Суха и дехидратирана кожа?

Зимата е мъчителен за кожата сезон. Студът и ниските температури изсушават и дехидратират кожата, като я карат да се бели, да „опъва” и да изглежда бледа и груба. Фармацевтът Павлос Андзулис ни дава ценни съвети как да избегнем дехидратирането и кожата ни да бъде сияйна и безупречна през цялата зима.

Защо обаче се случва това? Причините са много:

„През зимата се намалява отделянето на себум. Себумът, който се състои основно от мастни частици, защитава горния слой на кожата от дехидратиране. Представете си го като водонепропусклив филм, който запазва влажността на кожата. Друг фактор, който може да доведе до дехидратиране на кожата е вятърът и ниските температури. Повишен риск от изсушаване и дехидратиране на кожата (главно на лицето и ръцете) има при хора, по-често изложени на атмосферните влияния. Влошаващ ефект има и прекарването на дълго време в помещения, отоплявани с климатик, както и рязката смяна на топло и студено”, обяснява г-н Андзулис. Да видим все пак как можем да запазим кожата си здрава и сияйна през зимата.

Внимателно хидратиране

Задължителна е ежедневната употреба на хидратиращ крем, който следва да бъде избран съобразно типа кожа. Хора с мазна кожа, например, ще трябва да използват крем, който не е на мастна основа, а тези със суха кожа обратното – крем, който е богат на липиди, с по-плътна текстура, за по-добро подхранване на кожата. „Във всеки случай основна цел трябва да бъде поддържането на баланса на липиди и вода в кожата”, отбелязва г-н Андзулис.

Не забравяйте слънцезащитния крем

Кожата се излага на отрицателното влияние на ултравиолетовите лъчи през цялата година. „Препоръчваме използването на слънцезащитен крем дори през зимните месеци, макар и с по-нисък защитен фактор, отколкото през лятото”, подчертава фармацевтът.

Не пренебрегвайте очите, устните и ръцете

Както споменахме по-горе, през зимата не се дехидратира само лицето, но и устните и ръцете. За устните се препоръчва употребата на хидратиращ балсам за устни. За областта около очите, поради това, че там кожата е значително по-нежна от останалата част на тялото, трябва да използвате специален крем за очи. За ръцете специалистът препоръчва употребата на крем за ръце, избягването на честото миене с много гореща или студена вода и носенето на ръкавици.

Внимание при вземането на душ

Честото вземане на душ през зимните месец предизвиква дехидратиране на кожата, особено ако използваме гореща вода. „Горещият душ премахва себума, в резултат на което кожата се изсушава. Препоръчва се къпане с хладка вода, подсушаването с нежни потупващи движения и употребата на овлажняващ крем след душ. Тук е моментът да отбележим, че особено важен е и сапунът/душгелът, който използваме. Важно е да се избягва употребата на продукти на алкална основа, които нарушават pΗ-то на кожата и да предпочитаме тези с неутрално pΗ (pΗ=7)”, подчертава г-н Андзулис.

Не на вредните навици.

Ограничете вредните навици като употребата на алкохол и цигари.

Обърнете внимание на храненето

Диетата ни трябва да бъде балансирана, така че да получаваме витамините, минералите и микроелементите, от които се нуждае организмът ни, както и да е богата на омега-3 мастни киселини. Някои витамини като например А, В, С и Е имат особено благоприятен ефект върху кожата. Консумирайте черен дроб, спанак, броколи, грах, моркови, портокали, зехтин, слънчогледово олио, ядки, ленено семе, сьомга, аншуа и сардела.

Намалете стреса

Съвременните условия на живот, които предизвикват голямо напрежение и стрес, утежняват състоянието на кожата.

Защо кожата ни е важна;

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло. Ролята й многостранна и особено важна за човека. За начало тя представлява защитна бариера от външната среда. В нея се произвежда меланин от специални клетки – меланоцити. Меланинът ни защитава от вредните ултравиолетови лъчи. Също така кожата ни произвежда и витамин Д, който е необходим за контрола на съдържанието на калций в кръвта и за изграждането на костите. На последно място кожата ни има и терморегулиращи функции.

 

Кой кой е

ПАВЛОС АНДЗУЛИС
Фармацевт

Роден през 1982 г. в Ню Йорк, на 10-годишна възраст се установява в Ламия, родния град на родителите си. Следва във Фармацевтичния факултет на Атинския университет. След това, паралелно със работата си в аптека, се записва в магистърска програма в американския колеж Deree, от където получава и своята магистърска степен. През 2010 г., след като приключва военната си служба, се установява за постоянно в Ламия. Собственик е на модерна аптека в центъра на града. От началото на 2012 г. поддържа и онлайн-аптека на адрес: www.pharmacy2go.gr