Хранене

Show_gonimotita_for_web
Хранене

Правилното хранене - ключ към репродуктивно здраве

Стерилитетът и невъзможността за зачеване са един от най-значимите проблеми за двойките в днешно време.  До каква степен обаче влияе храненето на репродуктивното здраве и фертилността? Какво трябва да добавим и какво да... изключим от всекидневното си меню за повишим плодовитостта си?

Г-жа Мария Кокину, специалист-диетолог, ръководител на клиниката по хранене в Трансбалканския лечебен център, дава отговори на всички тези въпроси.

Съвременният начин на живот, стресът, а и лошите хранителни навици, в комбинация с други фактори, карат все повече двойки да потърсят помощ от специалист, което неизбежно води до прилагането на различни терапии за борба със стерилитета и, много често, до оплождане чрез ин витро. Г-жа Мария Кокину, специалист-диетолог, ръководител на клиниката по хранене в Трансбалканския лечебен център, отговаря на най-често задаваните от мъжете и жените въпроси относно връзката между храненето и плодовитостта.

Каква е връзката между храненето и плодовитостта?

„Правилната и балансирана диета, включваща разнообразни храни, осигурява всички онези хранителни вещества, от които има нужда жената не само за да забременее, но и за да износи плода успешно, а мъжът – за да подсили качеството и количеството на своята сперма – нещо, което е задължително за зачеването”, отбелязва г-жа Кокину.

Има ли обаче конкретни хранителни вещества, които са в състояние да засилят фертилността и други, които й вредят и трябва да бъдат отбягвани? Отговорът на този въпрос е положителен.

„По-конкретно, жените трябва да предпочитат пълномаслените млечни продукти (мляко – прясно и кисело), тъй като те предлагат защита от проблемите с овулацията, като не се прекалява с тяхната консумация, за да се избегне увеличаване на телесното тегло. Точно обратното важи за мъжете: те трябва да предпочитат обезмаслените или полуобезмаслените млечни продукти, тъй като е доказано, че богатите на мазнини храни вредят на морфологията и подвижността на спермата.

Много важно е двойките, които искат да имат дете, да консумират плодове и зеленчуци (напр. ягоди, цитрусови плодове, нар, тъмни и зелени зеленчуци, спанак, зеле и др). Витамините, минералите и микроелементите, които те съдържат, както и антиоксидантният им ефект играят много важна роля в борбата срещу стерилитета. За предпочитане е да се консумират пресни и сурови, тъй като термичната им обработка може да намали съдържанието на полезни вещества в тях.

Употребата на зърнени храни от пълнозърнесто брашно (черен хляб, кафяв ориз, пълнозърнести макаронени и тестени изделия и др.) и избягването на обработените зърнени храни (бял хляб,  тестени изделия и др.) може да има положителен ефект върху подсилването на плодовитостта. Накрая трябва да споменем, че консумирането на риба 2 пъти седмично също оказва благоприятен ефект, благодарение на високото съдържание на мастни киселини, цинк, селен, витамини В12 и D. Трябва да се внимава с консумацията на риби, които съдържат големи количества живак, като например червената морска каракуда и рибата-меч”, обяснява г-жа Кокину.

Що се касае до храните, които влияят отрицателно на плодовитостта и трябва да се избягват, г-жа Кокину препоръчва:

• ограничаване употребата на захар и продукти, в които се съдържа захар (напр. готови плодови сокове, безалкохолни напитки и др.), ограничаване на храни, богати на мазнини, готови тестени изделия (напр. кроасани), пържени и обработени храни.

• консумацията на кафе (по 2 на ден) и алкохол с мярка. Прекомерната употреба на кафе увеличава свободните радикали и влияе отрицателно на качеството на спермата, а злоупотребата с алкохол води до намаляване на либидото, неправилно синтезиране на тестостерон, намалена концентрация, подвижност и продукция на сперма.

• избягване на соята и производните й продукти (соево мляко, соеви кюфтета и т.н.), тъй като нарушават хормоналния баланс.

Каква роля играе телесното тегло за фертилността?

„Нормалното телесно тегло играе съществена роля по време на зачеването, както при жените, така и при мъжете”, отбелязва специалистът.

„Поддържането на едно нормално тегло е от решаващо значение за успешно зачеване. Известен е фактът, че наднорменото тегло предизвиква ановулация и нарушаване на месечния цикъл. Телесното тегло влияе и на успеха на асистираната репродукция. Изследвания показват, че жените с 2-ра и 3-та степен на наднормено тегло (болестно затлъстяване) имат с 60 процента по малко шанс да забременеят с ин витро, в сравнение с в жените с нормално тегло. Следователно, неразделна част от терапията на стерилитета трябва да бъде осигуряването на здравословно телесно тегло. Разбира се, добре е да отбележим, че най-важен е процентът на мастна тъкан в тялото, а не толкова самото тегло. Има случаи, в които жени с нормално тегло, но с процентно съдържание на мазнини в тялото под допустимите граници, страдат от нарушения в цикъла и дори от аменорея”, подчертава г-жа Кокину.

„Хранителните разстройства, най-вече анорексията и булимията, също се отразяват на плодовитостта, като предизвикват биохимичен дисбаланс, който влияе на хормоналната система, както и на половото съзряване (месечен цикъл при жените и ерекция при мъжете). Следователно е задължително, преди да правим опит за зачеване, да се обърнем към специалист за лечение на тези разстройства”, уточнява г-жа Кокину.

Наднорменото тегло влияе ли на плодовитостта и при мъжете?

„Забелязва се, че затлъстяването влияе отрицателно и на мъжката фертилност, тъй като намалява както качеството, така и количеството на спермата. Въпреки това, съществуват изследвания, които показват, че мъжете с наднормено тегло не срещат големи проблеми при създаването на деца и малък процент от тях страдат от проблеми, свързани с фертилността. Сигурното е, че процентът на затлъстяване все повече се увеличава и проблемите със здравето и дисфункциите, които причинява, се умножават. Затова балансираното хранене е изключително важен фактор за цялостното добро здраве както за мъжете, така и за жените”, обяснява специалистът.

Съществуват ли хранителни добавки, които могат да подпомогнат плодовитостта?

„Изследвания показват, че редовната употреба на поливитаминозни добавки може да намали риска от стерилитет, дължащ се главно на нарушения в овулацията. Разбира се, употребата на хранителни добавки винаги трябва да бъде съчетана с правилен и балансиран хранителен режим. Хранителните вещества, които е добре да съдържа една такава добавка, са фолиева киселина, омега-3 мастни киселини, витамини Е и С, цинк, витамин В12, калций, селен и желязо”, допълва г-жа Кокину.

Съвети за двойки, които искат да повишат фертилността си

• Консумирайте пресни и сурови плодове и зеленчуци

• Предпочитайте пълнозърнести зърнени храни

• Консумирайте риба 2 пъти седмично

• Не забравяйте да пиете вода, за по-добро хидратиране на организма

• Внимавайте с употребата на алкохол. Прекомерната консумация води до намалено либидо

• Консумирайте кафе с мярка

• Избягвайте храни, богати на захар

• Заменете готовите натурални сокове, които съдържат захар, с фрешове

• Избягвайте употребата на соя и соеви продукти

 

Кой кой е

Мария Кокину
Специалист-диетолог

Мария Кокину е родена и живее в Солун. Завършва специалност Хранене във Висшия технически институт – Солун. Има магистърска степен по специалност Хранителни разстройства  (Master Practitioner Programme in Eating Disorders and Obesity) от Центъра за обучение и лечение на хранителни разстройства.

От 2007 г. е специалист-диетолог и ръководител на клиниката по хранене в Трансбалканския лечебен център, като поддържа и частна практика в Солун.

През 2011 г. е съветник-наблюдател по храненето на мъжкия отбор по хандбал на ПАОК. През същия сезон работи и с футболните школи на ПАОК.

Работи като стажант в Областната многопрофилна болница „Г. Гениматас”, в клиниката по Хранене, като получава оценка отличен в края на стажа.

В периода 2003-2005 г. работи в частния сектор, в известен диетологичен център. От 2005 до 2007 г. си сътрудничи с община от Солунска област като предлага консултации относно режима на хранене на местните жители.

Адрес: ул. „Тисеос” 1Β, Певка - Редзики, П.Κ.: 57010, Солун

Телефон: 2310-676853