Хранене

Show_%ce%95%ce%bd%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%b1%ce%ba%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%bf%ce%af-%cf%87%cf%85%ce%bc%ce%bf%ce%af
Хранене

“Алтернативните” сокове

Автор: Лидия Папаевангелу

Какво ни идва наум, когато чуем думата сок? Обикновено една чаша фреш от портокал, пълен с аромат, вкус и витамини. А може би е дошъл моментът да разширим обхвата на нашия избор? Науката казва „да”...

През последните години все по-популярни стават сокове, които не са направени от традиционните плодове, като портокал, ябълка или банан, а от екзотични плодове – или по-скоро екзотични... суперплодове! Такива, които са известни като богати на антиоксиданти и други хранителни елементи.

Става дума за едно ново поколение сокове, които се борят за нашето внимание и се произвеждат от известни на мнозина растения и плодове, като нар и алое, но и по-неизвестни, като акай и годжи бери. По какво се различават обаче от традиционните сокове и колко полезни са за нашия организъм? Фармацевтът Панайотис Георгалас отговаря на въпросите ни за алтернативните сокове, които се превръщат в мода с претенции за трайно присъствие!

Алое

Алоето е едно наистина чудотворно растение, както обяснява г-н Георгалас. Известно е с многостранното си действие и със свежия аромат и вкус на сока. „Алоето има изключително благоприятен ефект за устната кухина и венците. Предлага бързо зарастване, както и подсилва функцията на стволовите клетки, които са отговорни за образуването на колаген”, обяснява специалистът.

„Също така има свойството да подобрява функцията на храносмилателната система и да подпомага процеса на храносмилане и на нормалното функциониране на червата, а оттам и на нормалното усвояване на хранителните вещества от организма. Алоето има естествен антиоксидантен ефект. Честата употреба на сок от алое може да подпомогне регулирането на стомашно-чревния тракт и да засили усвояването на протеини, служи за слаб лаксатив, като същевременно може да намали по естествен път броя на неполезните за организма бактерии и на дрождите. Успоредно с това ефективно намалява киселинността в стомаха и облекчава нарушенията в храносмилането”, отбелязва специалистът. Макар и алоето да е известно с външната си употреба върху кожата, където има противовъзпалителен и облекчаващ ефект, ползите от консумирането на сока от алое не се изчерпват само с това. Според г-н Георгалас „алоето осигурява естествена защита на имунната система”, като допълва – „Алоето, както и други суперхрани, може да спомогне за регулиране на телесното тегло и на енергийните нива в организма, гарантирайки чувство на бодрост, и така повишава енергичността и поддържа телесното тегло в нормални граници. Що се касае до хранителните му съставки, алоето е богат източник на витамини и минерали”.

Годжи бери

Годжи бери, което означава „горски плод на щастието”, е известно от векове в Китай и Тибет, като в последните години започна експерименталното му отглеждане и у нас. Смята се за номер едно храна против стареене, благодарение на богатото съдържание на антиоксиданти, което е в пъти по-голямо в сравнение с други „традиционни” антиоксидантни храни, като например портокала. Портокалът съдържа 750 единици антиоксиданти (ORAC), срещу 1260 в спанака, 2400 в къпината и над 25 000 в годжи бери! Съдържа също 500 пъти повече витамин С от портокала, подпомагайки съществено подсилването на имунната система.

Годжи бери дарява организма с необходимата енергия за ежедневните нужди, дори при условия на стрес. Намалявайки вредното действие на свободните радикали, изглежда, че освен това защитава организма и от голям брой болести.

Късметлийския... нар

Сочните червени зрънца с уникалните си свойства не само ни даряват със здраве, но и с красота. Антиоксидантните вещества като танини, полифеноли, антоцианини и много други ценни вещества (витамини, минерали и фибри) причисляват нара към суперхраните. Изследванията показват, че съдържанието на антиоксиданти в сока от нар е три пъти по-голямо отколкото това в зеления чай и в червеното вино. «Нарът смъква кръвното налягане и подобрява сексуалната функция при мъжете, които имат проблем с ерекцията. Също така предотвратява окисляването на „лошия” холестерол (LDL), основен рисков фактор за болестите на сърдечно-съдовата система, и намалява нивата на общия холестерол”, подчертава специалистът.

Акай

Acai Berry е един уникален плод. 90% от него е семе, а само 10% е целулоза и кора, която съдържа много и важни хранителни вещества. Произходът му е от Амазония, дървото прилича на палма и благоприятна за него е влажната среда, като блато например. Вкусът на плода му е нещо средно между горски плод и шоколад, цветът му е тъмно пурпурен.

«За съжаление акай бери не се предлага в суров вид, защото плодът губи хранителните си свойства няколко часа, след като се откъсне от дървото. За това най-добрите продукти с акай са тези, които съдържат лиофилизиран акай”, обяснява г-н Георгалас.

Що се отнася до хранителната му стойност, акай бери е храна, богата на фибри. Затова спомага и фактът, че то расте в тропичен климат. Хранителните му фибри представляват съществена част от една здравословна диета, тъй като подпомагат храносмилането, уравновесяват нивата на кръвната захар и намаляват нивата на холестерол. „Изследванията показват, че акай бери е един от най-хранителните плодове на земята. Хранително оръжие срещу стареенето и излишните килограми (в съчетание с балансирано хранене и гимнастика), съдържа повече антиоксиданти от която и да е друга храна и представлява идеална хранителна добавка към вашия режим”, отбелязва накрая специалистът.

Не ви остава друго, освен да ги опитате и да се възползвате от чудотворните им и, преди всичко естествени, свойства...

 

Информация

ПАНАЙОТИС ГЕОРГАЛАС
Фармацевт

ул. "Нилеос" 23, Атина

Τел.: 2103454144

E-mail: info@pharmacyallday.com