Здраве

Show_kardiaggiaka_gynaika_for_web
Здраве

Сърдечно-съдови заболявания: от мъжки... до женски проблем

„Сърдечно-съдови проблеми”. Фраза, която все по-често чуваме през последните години и която плаши, може би малко пресилено, повечето хора от определена възраст нататък. За какво всъщност става въпрос? Кои са застрашените? Докато преди сърдечният удар беше „привилегия” само на мъжете, в последните години се забелязва обратната тенденция. Кои са факторите, които допринесоха за тази промяна?  Кардиологът д-р Панайотис Папас отговаря на въпросите ни и ни помага да разбулим „тъмната зона” около въпросите за нашето сърце.

Какво имаме предвид с термина „сърдечно-съдови проблеми”?

„С този термин наричаме проблемите, които са свързани със съдовете в сърцето, така наречените коронарни артерии, със сърдечните стени, но с тези в мозъка. 52% от заболяванията на сърдечно-съдовата система са свързани с исхемичната болест на сърцето (гръдна жаба, инфаркт), 17% с инсулта и по-малък процент с други болести на периферната съдова система. Сърдечно-съдовите заболявания с основание са обект на огромен интерес, тъй като в днешно време са основната причина за смъртност по света”, обяснява д-р Папас.

Хората в коя възраст са най-застрашени от тези заболявания?

В миналото най-често сърдечно-съдови заболявания са забелязвани у хората между 40 и 50-годишна възраст, а заболявания на съдовете в мозъка у хора между 60 и 70. Тези данни са се променили значително през последните 30-35 години. Виждаме, че голям брой хора със сърдечно-съдови заболявания са на възраст около 30 години, а що се касае до инсулти – на около 50. Главен виновник за това влошаване е „западният” начин на живот, със забързаното си ежедневие, бързото хранене на крак, силния стрес и нечовешката конкуренция, липсата на движение и оттам последващото затлъстяване, пушенето, замърсяването на околната среда, но и недостатъчното здравно образование.  „В страната ни, през последните 4 години се забелязва тенденция на увеличаване на тези заболявания поради още една причина: икономическата криза. Този факт се вижда и в други страни, в които има намеса на МВФ”, отбелязва д-р Папас.

В миналото са се смятали за „привилегия” само на мъжете. Какво е положението днес?

«Действително, в миналото от сърдечно-съдови заболявания страдаха главно мъжете. Относителният „имунитет” на жените се дължеше на увеличеното отделяне на естроген през фертилната възраст. Естрогенът наистина осигурява в известна степен защита за сърдечно-съдовата система на жените. Откакто обаче жените водят по-тежък начин на живот, хранят се нездравословно, пушат, подложени са на ежедневен стрес на работното място, разликата започна да намалява. Така днес все повече жени страдат от сърдечно-съдови заболявания”, подчертава специалистът.

Каква е ролята на хранителния режим и на упражненията за превенцията на сърдечно-съдовите заболявания?

„Лесно можем да установим, че ролята на храненето и на спортуването, както и на начина на живот, който водим като цяло, са много важни елементи за превенцията на тези заболявания. Мъдростта, която се съдържа в т.нар. средиземноморска диета, която е резултат от знание, натрупано през вековете, е едно наследство, което трябва да изучим в дълбочина и да я приложим на практика в наша полза.

Консумирането на зърнени храни, зехтин, сезонни зеленчуци и плодове, обезсолени ядки, риба и млечни продукти трябва да е в основата на нашия хранителен режим. Лошите хранителни навици, в съчетание с липсата на упражнения и спортуване, водят с математическа точност до затлъстяване, метаболитен синдром и умножаване на риска от поява на сърдечно-съдово заболяване. У нас за съжаление 32% от възрастните са с наднормено тегло, като 20% от тях в резултат на лоши хранителни навици. Това води след себе си вероятност за поява на захарен диабет и сърдечно-съдови проблеми”, подчертава д-р Папас.

Има ли хранителни добавки, които подпомагат превенцията на сърдечно-съдовите заболявания?

Със сигурност добрите и правилно използвани хранителни добавки могат само да помогнат за здравето на организма. Напр. омега-3 мастните киселини, витамин С, магнезий, калий и карнитин са вещества от голямо значение за здравето на нашата сърдечно-съдова система. „Често не се снабдяваме с тях в необходимото количество чрез храната и затова трябва да ги приемаме чрез подходящи добавки”, обяснява специалистът.

„Когато вече са налице симптомите на дадено сърдечно-съдово заболяване или когато редовното спортуване и правилният режим на хранене не са дали желания резултат, е задължително предписването на лекарства и лечение. Освен това, в случаи на метаболитен синдром или когато има повече от два рискови фактора, заедно с наследствена обремененост (възраст – свръхнапрежение - захарен диабет – затлъстяване – пушене - липса на упражнения), трябва да се обърнем към лекар и да обсъдим с него какъв хранителен режим да следваме, какви хранителни добавки да приемаме, какъв спорт да практикуваме и, ако е нужно, да ни предпише необходимите лекарства”, обобщава специалистът.

 

Кой кой е

ПАНАЙОТИС Х. ПАПАС
Кардиолог

Следва в Медицинския факултет на университета „Демокрит” и има специалност кардиология от 1998 г. Работи в частния си кабинет от 14 години, като последните 11 е лекар в Националната здравна служба – Александруполи. От личен интерес се е занимавал с превенция на заболяванията и основно с въпросите на храненето и спортуването. Участвал е във всички национални кардиологични семинари от 1993 насам и в множество европейски.