Хранене

Show_%ce%9c%ce%b1%ce%b3%ce%af%ce%b1-%ce%9c%cf%80%cf%8d%cf%81%ce%b1%cf%82
Хранене

Бирената мая: Даряваща красота и здраве

Изглежда, че бирената мая представлява изключително ценно помощно средство за множество ежедневни проблеми, като акнето, диарията и запека, като същевременно е идеалната хранителна добавка за вегетарианци, хора, спазващи диета и спортисти. Кое е това, което прави бирената мая добавка за красота и здраве? Отговора на този въпрос ще намерите в следващите редове с помощта на специалиста по клинична диетология г-н Теодорос Кутракос.

Освен, че е необходима за производството на бира, има значителна полза за здравето!  Какво представлява бирената мая? В действителност става въпрос за хранителната мая, която се произвежда от култивирането на гъбата Saccharomyces cerevisiae, която е особено полезна в случай на диария или настинка. Много хора са на мнение, че тази гъба е и ефикасно средство в борбата с акнето.

„Бирената мая, като термин, описва едноклетъчен организъм (fungus – дрожди), който извършва процеса на ферментацията на захарите, чийто основен продукт са алкохола и въглеродния диоксид.” – обяснява специалистът по клинична диетология г-н Теодорос Кутракос и добавя: „Поради състава си, бирената мая се смята за благоприятстваща метаболизма, функцията на стомашно-чревния тракт, мускулната маса, нервната и имунната системи. Представлява научен интерес и що се касае до влиянието й върху запазването на нормалните граници на захарта и липидите при пациенти, болни от диабет.”

„Бидейки естествена хранителна добавка, бирената мая съдържа въглехидрати, протеини, под формата на аминокиселини (изграждащия материал на мускулната маса), витамини Б комплекс и минерали. По-специално в нея има сложни въглехидрати, които дават енергия на организма и фибри, необходими за нормалното функциониране на червата. Пробиотичното действие на маята е доказано, което я право особено полезна за стомашно-чревната флора. Витамините от групата Б комплекс се свързват с баланса на естествените функции на нервната система, настроението ни и жизнеспособността на мозъчните клетки. Необходимите на организма аминокиселини като триптофан, левцин, метионин и лизин се смятат за нужни за множество биологични процеси в тялото. Наричаме ги необходими, защото не могат да се образуват от самото тяло, а трябва да се приемат отвън или като естествена храна, или под формата на хранителна добавка” – обяснява специалистът.

 

Бирената мая и диабетът

Поради хрома, който има висока бионаличност в бирената мая, в резултат на което организмът ни може да го усвоява по-ефективно, приемът на дрожди изглежда, че помага, както споменахме по-горе, на хора с диабет тип 2 (диабет на възрастните хора). Изследвания показват, че при тези пациенти се наблюдава до 30% снижаване на нивото на захар в кръвта при употребата на бирена мая. Тя действа благотворно и при случаи на дислипидемия, тъй като е доказано, че намалява лошия холестерол (LDL)  и увеличава добрия (HDL). Учените, все пак, още не са абсолютно сигурни дали това действие се дължи на наличието на хром или на някоя от другите съставки на бирената мая.

Положителният ефект на маята при диария се обяснява с факта, че тя засилва производството на чревни ензими и има антибактериално действие върху червата, както и на това, че значително подсилва защитата на организма. Помага и за добрия външен вид на кожата при случаи на акне. Също така оказва благотворно влияние върху здравето на ноктите и косата, като ги тонизира и допринася за запазването на техния блясък. Бирената мая е бедна на калории, мазнини и натрий и нейните хранителни вещества я правят идеална за вегетарианците, които често страдат от липса на витамини Б комплекс.

За кого е подходяща?

Бирената мая е полезна добавка за тези, които спазват диета за отслабване, но и за спортуващи, тъй като облекчава крампите поради съдържанието на магнезий.

„Съставът й може да зареди организма с енергия и необходимите витамини и минерали, в период, когато намаленият прием на хранителни вещества го прави уязвим. Дрождите са особено полезни за спортуващите, тъй като когато тялото се упражнява, е подложено на стрес и има нужда от повече аминокиселини, витамин Б, които спомагат за превръщането на мазнините, въглехидратите и протеините в енергия” – отбелязва диетологът.

Понижава апетита

При прием половин час преди хранене, бирената мая има диетично действие, създавайки чувство на ситост, което трае дълго време и така ядем по-малко. „Наличието на фибри в маята и нейният пробиотичен ефект, когато се вземе половин час преди хранене, дава едно приятно чувство на ситост, което води до по-бързо наяждане, а оттам и по-малък прием на калории от храната”- уточнява г-н Кутракос, достигайки до следния извод: „Бирената мая представлява универсална хранителна добавка, която има разнообразни приложения”.

 

Кой кой е

Теодорос Кутракос е специалист по клинична диетология MmedSci, директор на отдела по хранене в Холдинг „Ятрику” Атина – Маруси. Отговаря за храненето на пациентите в многопрофилната болница и в клиниката по педиатрия на родилния дом „Геа”. Магистърската степен от Медицинския факултет на университета в Глазгоу, клиничният му опит, както в Гърция, така и в Обединеното кралство, а и настоящата му позиция, определят основния му изследователски интерес и практика в областта на клиничните случаи – както на възрастни, така и на деца. От детска възраст активно се занимава със спорт, което обуславя богатия му опит и в областта на храненето за спортисти, както на любителско, така и на професионално ниво. Ежемесечно пише статии в печата и в електронни издания. Член е на Общогръцкия съюз на диетолозите и на British Dietetic Association.