Здраве

Show_%ce%95%ce%bb%ce%b5%cf%85%ce%b8%ce%b5%cf%81%cf%89%ce%b8%ce%b5%ce%af%cf%84%ce%b5_%ce%b1%cf%80%cf%8c_%cf%84%ce%b9%cf%82_%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%af%ce%b5%cf%82
Здраве

Освободете се от алергиите!

Параскеви Бати

За повечето хора пролетта е най-хубавият сезон през годината, тъй като, освен че природата се съживява, тя предвещава така желаното идване на лятото. За мнозина обаче, които се сблъскват с проблема на алергиите, този период е равносилен на „мъчение”, тъй като вместо да излязат да се порадват на природата, предпочитат да се затворят вкъщи.

Нека да започнем, обаче, от самото начало...

Най-честите алергии

„Най-честите пролетни алергии са алергичен ринит, алергичен конюнктивит и алергична бронхиална астма”, отбелязва доктор Константинос Д. Дардаянопулос. Как обаче да ги разпознаем? „Основните симптоми на алергичния ринит са едновременно местни (течащ нос, кихане, сърбеж и запушване на носа, което често води до намалено или потиснато обоняние) и системни. Алергичната реакция може да доведе до преумора, дискомфорт и неразположение, липса на апетит и безсъние. Често, в началото на болестта, болният има чувството, че страда от грип, но без да има температура и болки в мускулите или костите – това разграничава клинично алергията от вирусната инфекция. Освен това, секретите от носа остават безцветни. Все пак съществуват някои случаи, при които по време на алергичния период на болния, има вероятност да се добавят вирусен или бактериален ринит или синузит и се появяват още симптоми, като цветни секрети, болка в носа или в околоносните кухини.“

► Кои са „виновниците”?

Появата на една алергия означава, че имунната система на човека не е „във форма“, че реагира на безвредни или неутрални елементи на околната среда, напр. цветове, прашец. „Причните за това са много, за виновни се смятат например химическите вещества, които ни заобикалят (във въздуха, в храните), лекарствата, които приемаме, недостатъчното кърмене, наследствеността“, подчертава специалистът. Що се отнася обаче до пролетните алергии, главен виновник е прашецът.

По-конкретно:

 • Прашецът от дивите и култивирани сортове зърнени култури, и от тревите, които цъфтят от края на март до края на май.
 • Прашецът от дърветата (маслинови дъвета, кипарис, платан, ела, бор), в края на април и май.
 • Прашецът от разваленка, която цъфти от март до края на май.
 • Гъбичките, които се умножават заради увеличената растителност, влажност и температура.
 • Значителното увеличаване на акарите от домашния прах.

► Превенция с хомеопатия

„Най-добрият начин за превенция на пролетната, сезонната или въобще всякакъв вид алергия, като изключим избягване на известния алерген, където това е изпълнимо, е терапията с класическа хомеопатия, която е добре да се започне 2-4 месеца преди началото на сезона на алергиите. Имали сме много добри резултати при повечето пациенти с алергия. Сезонната алергия се проявява с по-слаби симптоми през първата година (когато болният вероятно ще има нужда от помощта на антихистамини), докато през втората или третата година може да се стигне дори до излекуване от алергията. При болните, които страдат през цялата година от алергия, наблюдаваме по-бързи резултати, понеже имаме непосредствено сравнение в развоя на лечението в продължение на цялата година”, отбелязва Дардаянопулос.
Важно антихистаминно и противовъзпалително действие са открили учените в кверцетин, вид биофлавоноид, който се намира в големи количества в цитрусовите плодове, както и в ябълките. Кверцетинът е силен антиоксидант, полезен при алергии, тъй като възпрепятства освобождаването на хистамини, предизвикващи повишено отделяне на секрети, кихане и сълзене.

►Към какво съм алергичен?

Специализирани изследвания (кожни тестове, тест RAST) могат да покажат към кои субстанции сме алергични. Проверяват се най-честите алергени (25-50 вещества) и всички останали, които изглеждат вероятни на база анамнезата на болния. Много е важно да познаваме веществата, които предизвикват алергията ни, за да ги избягваме.
Тук е важно да изясним какво означава алергичен шок и дали пролетните алергии могат да го предизвикат. „Пролетната алергия има широка симптоматика. Обикновено се развиват простите и безопасни симптоми, които споменахме в началото, т.е. запушен нос, сърбеж, кихане и т.н. В тежка форма, обаче, може да бъде предизвикана и анафилаксия с крайна фаза алергичен шок. Началото е свързано с изтръпване/схващане на устата или на други слузести ципи, следват подуване на устата, езика, очите, гърлото, суха кашлица и задушаване откъм устата, тахикардия, страх – тревожност и накрая шок.
За всеки случай е добре алергичните да носят със себе си лекарство за спешна помощ (адреналин), което ще им помогне в подобна ситуация.”
Повтаряме обаче, че алергичният шок от пролетна алергия е нещо изключително рядко – алергичният шок се предизвиква главно при алергия към храни, ухапвания от насекоми и лекарства. Силен пристъп на задух или астма е най-вероятното усложнение в случаите на респираторни алергии.

Алергени

...при сезонен алергичен ринит

 • Плевели (най-разпространеният сезонен алерген)
 • Трева, зелени площи
 • Дървета
 • Гъбички (плесенът, който се развива по мъртвите листа)

…при целогодишен алергичен ринит

 • Белене на кожата при животните (лющене на кожа)
 • Прах и домашни вредители
 • Хлебарки
 • Мухъл, който се развива в тапицерията, в стайните растения, в килимите и пердетата в дома.

 

who is who

Кой кой е

Константинос Д. Дардаянопулос е доктор, специализирал в областта на класическа хомеопатия и акупунктура – традиционна китайска медицина (ТСМ). Роден е в Крефелд, Германия, през 1968 г. и следва медицина през деветдесетте години в университета "Хайнрих Хайне" в Дюселдорф, Германия. През 1994-1995 учи акупунктура (традиционна китайска медицина) в Чънду, Китай, и в Берлин. В периода 1993-1995 участва в семинари по класическа хомеопатия (в Германия), от 1996 до 2006 следва класическа хомеопатия (Международна академия по класическа хомеопатия, Алонисос) при Георгиос Витулкас. През 2007-2009 взима участие в магистърската програма „Алтернативни холистични терапевтични системи - класическа хомеопатия” в Егейския университет в Сирос, където получава титлата магистър на науките (MSс). От 1998 г. практикува единствено медицина, базирана на класическата хомеопатия и акупунктура, в частен кабинет.

Ироон Политехниу 50, Патра, тел: +30 2610-435887
e-mail:  dinos_homeopath@yahoo.com