Lifestyle

Show_kalintika
Lifestyle

Био козметика: защо да я избера?

През последните години се говори много за био храните и приноса им за доброто ни здраве. Освен храните, обаче, в последно време са… навлезли активно в живота ни и био козметичните продукти. Временна тенденция ли са или навик, който може да се превърне в постоянен?

По същия начин, по който съвременният потребител се безпокои за храните в чинията си, се тревожи и за продуктите, които използва за грижата за лицето и тялото си, тъй като вече знае добре, че веществата, които се съдържат  в козметичните продукти, се абсорбират от  тъканите на тялото. На тази нужда „отговарят” био продуктите, които, от една страна, не са токсични за организма, а от друга, са безвредни за околната среда.

Фармацевтът Атанасиос Параскевас ни дава цялата необходима информация за био козметичните продукти,  как се приготвят, както и по кои причини трябва да ги предпочитаме.

Да започнем обаче от самото начало. Какво имаме предвид под термина „био козметични продукти”? Био козметичните продукти не съдържат силни консерванти, нефтохимични продукти, вазелин или парафин и модифицирани вещества; нито допълнителни оцветители или аромати и какъвто и да е вид токсини за кожата, организма или околната среда. Приготвят се единствено и само от утвърдени материали, продукт на биологично отглеждане. „В био козметичните продукти се използват само природни източници и методи за развитие на растенията. Биологичното култивиране има строги изисквания и следва съвсем конкретни модели за производство”, обяснява Параскевас.

Защо да ги изберем?

Кожата ни е най-големият орган на тялото, тя ни свързва с околната среда, първа реагира на външните дразнения, но представлява и първата защитна линия на организма ни. Заради това е много важно да се грижим за нея с най-чистото, което ни предлага природата. Био козметиката се следи по време на целия производствен процес, от суровините до крайния продукт, за да е безвредна за човешкото тяло.
„Био козметични продукти не съдържат  химически вещества като парабени, пропиленгликол, оцветители, силикон и други вещества, които са смятат за причинители на странични ефекти в организма на човека, както и за замърсяването на околната среда с неразградими отпадъци.  Съдържат растителни съставки от биологичен произход, които са съвместими с кожата и притежават изключителни лечебни свойства за цялото тяло. Не съдържат синтетични аромати, а натурални етерични масла, които действат цялостно както на тялото, така и на душата, стимулирайки здравето, доброто състояние и красотата по напълно естествен начин и предлагайки  оптимално разкрасяващо удоволствие и ефективност”, обяснява фармацевтът.
И така, няма да преувеличим, ако кажем, че избирайки био продукти, правим подарък на самите себе си, докато в същото време подкрепяме развитието на биологичното отглеждане и следователно помагаме в опазването на околната среда. Все още ли се колебаете?

За какво трябва да внимава всеки при избора и покупката им?
„Важно е потребителят да чете етикетите на козметиката, която купува, и да е запознат със съставките, които съдържа. Както проверяваме етикетите на храните, които купуваме и консумираме, същото трябва да правим и с козметичните продукти”, обяснява специалистът.

Как се съхраняват и колко време е срокът им на годност?
При био козметичните продукти е разрешена употребата на консерванти, които се използват и в хранителния отрасъл. За консерванти се използват и различни природни съставки с антимикробни и антиоксидантни свойства, като етерични масла, витамини С и Е, екстракти от прополис, розмарин и др.
След като се отворят, тези козметични продукти трябва да се използват в рамките на 3 до 12 месеца. Срокът на годност на продуктите е написан на опаковката или  вътре върху символ, който представлява опаковка с отворен капак. От момента, в който продуктът, който притежаваме, е отворен,  е годен 12 месеца, ако вътре на символа има индекс 12М ( 12 месеца).

Защо био продуктите са и екологични?
Когато говорим за биологични съставки, имаме предвид само онези, които са отгледани и произведени съгласно конкретни, строги екологични критерии. Методите на биологично отглеждане са в хармония и „сътрудничество” с екосистемата, без да се опитват да властват над нея или да я...подчинят. Подсилвайки биологичното разнообразие и потенциална екологични елементи да функционират като природни инсектициди, можем да избегнем зависимостта от синтетични химикали и торове.

 

Информация

Аптека: Атанасиос Параскевас

Агиу Константину 40,

Бизнес център „Aithrio”, Маруси

Тел: +30 210 6196955