Живея здравословно

Show_1460
Живея здравословно

Липотропни фактори за контролиране телесното тегло и доброто здраве

Терминът „липотропен” е използван за първи път през 1934 г. от Best, Huntsman и Ridout, за да опише действието на холина в превенцията и лечението на мастната инфилтрация на черния дроб. Основната функция на липотропиците е да превентират нефизиологичното и прекомерно натрупване на мазнините в черния дроб, както да ускоряват дезинтоксикацията му.

Холинът, инозитолът и метионинът играят важна роля в начина, по който черният дроб се справя с мазнините, в резултат, на което могат да катализират изгарянето на мазнини в тялото, помагайки на хората с наднормено тегло да свалят килограми. 
Нека видим съставките, съдържащи се в липотропните формули, и тяхното благоприятно действие върху нашето здраве.

Холин
Холинът е съединение, подобно на витамините В комплекс. Въпреки че тялото произвежда известно количество холин, общоприето е, че трябва да приемаме холин и чрез храненето, както че има изключително важна роля като структурен елемент на клетките и правилното преобразуване на мазнините в енергия. Една диета, бедна на холин, пречи на черния дроб на обработка мазнините, в резултат, на което се получава извънредно натрупване на мазнини в организма и впоследствие се увеличава теглото. Холинът освен това помага за намаляване на холистерина и хомоцистеина – вещества, чието повишено съдържание в кръвта се свързва с появата на сърдечносъдоби оплаквания.

Инозитол
Инозитолът също действа като липотропен фактор, но с по-меко действие в сравнение с холина, помагайки за емулгирането на мазнините. Инозитолът помага за преразпределението на мазнините в организма, а в комбинация с холин предпазва съдовете от атеросклероза. Поради позитивния си ефект върху метаболизма, инозитолът се използва от хората с наднормено тегло при отслабване.

Μетионин
Метионинът е необходима сярна аминокиселина с липотропно действие, която не се синтезира от организма, заради което е нужно да се приема чрез храната. Помага при редукцията на мазнините и на холестерина в черния дроб, подобрява здравословната функция на клетките и отделянето на тежките метали от организма. Строгите вегетарианци и хората, които спазват диета от храни с ниско съдържание на протеини и растителни протеини като например соя не приемат достатъчно метионин. 

Така че приемът на една хранителна добавка с липотропни фактори би помогнал при превенцията от натрупване на мазнини в черния дроб, за намаляване на холестерина, при разграждане на хранителните мазнини и за контрол на телесното тегло чрез общото положително въздействие върху нашия организъм.