Здраве

Show_idrotas
Здраве

Защо се потим?

Лидия Папаевангелу

Потенето е една от естествените и полезни функции на тялото, но за някои хора може да се окаже малък или голям проблем, при това не само през лятото, а целогодишно. Какво представлява потта, защо се потим и как можем да се справим с неприятната миризма? Отговорите на тези въпроси дава фармацевтът Димитриос Сотиропулос - Георгиопулос.
За повечето от нас потта е едно неприятно явление, което често ни поставя в неудобна ситуация, когато наличието й по дрехите стане видимо или пък миризмата й - неприятна. В действителност става въпрос за една напълно естествена функция на организма, като основната й задача е запазването на нормалната телесна температура.

Защо се потим?
Потта се произвежда от т.нар. потни жлези. Има два типа потни жлези: Екринните жлези, които се справят с увеличаването на телесната температура, като отделят пот, съдържаща различни соли и която с помощта на въздушните течения, ни охлажда, когато температурата на тялото надвиши 37 градуса по Целзий, и апокринните жлези, които се влияят от емоционалното състояние на човека и отделят млечноподобен секрет, съдържащ протеини, липиди и аминокиселини.

В тялото ни има около 3 000 000 екринни жлези. Повечето от тях се намират по челото, стъпалата на краката и подмишниците, и отделят пот директно върху повърхността на кожата.  Тази пот съдържа около 99% вода и естествено няма мирис.

Апокринните жлези, които се развиват през пубертета, се разполагат в окосмените райони на тялото, като подмишниците и слабините.  Отделят своя секрет първо във фоликулите на космите, преди да стигне повърхността на кожата. Потта, отделяща се от апокринните жлези, няма мирис, но е благоприятна среда за развитието на микробите, които се намират по повърхността на кожата и оттам се получава и неприятният мирис на потта.

Въпреки че когато се потим, ни се струва, че се затопляме още повече, особено в горещите дни, ако не се потяхме, нямаше да можем да издържим на топлината, която отделя тялото ни. С други думи, ако загубим тази си функция, през горещите дни на годината е вероятно да се изправим пред риск дори от инфаркт. И ако се питате защо "вдигаме температура", спомнете си всички онези храни, които консумираме през деня като гориво (наименованието "калория" не е случайно), от които имаме нужда, за да работят "двигателите" на нашия организъм.  "Изгарянето" на храната произвежда топлина, която дава сигнал на мозъка да включи естествения процес на "охлаждане".

Прекомерно потене: Причини и начини за преодоляване
Прекомерното потене, което тормози значителен брой хора, може да се дължи на различни патогенни фактори. "Може да е резултат от хронични заболявания, като например хронични възпаления, карциноми, ревматизъм, заболявания на жлезите с вътрешна секреция или някои общи заболявания, като високо кръвно или нарушения на нивата на кръвната захар.  Потенето може да бъде предизвикано дори от внезапна болка, затруднено дишане или някои извънредни ситуации. При някои хора прекомерното потене може да се дължи на употребата на дадени медикаменти или токсични вещества.  На последно място прекомерното потене може да е симптом на менопауза (т.нар. горещи вълни).

Що се отнася до начините за справяне с проблема, след като дерматологът изключи или излекува патогенните фактори, е препоръчително да се взимат общи предпазни мерки, като обличане на по-леки дрехи, по-хладна среда и обилен прием на течности“, подчертава фармацевтът.

Ако дерматологът сметне за необходимо, може да се наложи пациентът да предприеме и някои по-специфични мерки, като например активни лекарствени вещества срещу свръхизпотяване/потене с неприятна миризма. В последните години са разработени някои методи за интервенция с цел решаване на проблема със свръхизпотяването, като например третиране на кожата с йони чрез електрически ток, инжекции с бутолинов токсин и лазер.

А какво се случва със здравословното изпотяване?
В този случай решението е само едно - използването на дезодоранти.  "Те се делят на два вида, в зависимост от механизма им на действие: традиционните обикновени дезодоранти и антиперспиранти. Първите прикриват лошата миризма с техния аромат и имат антибактериално действие, докато антиперспирантите регулират самото потене, като пречат на влагата да стигне до кожата и по този начин намаляват потенето с 20-60%.  И двата вида дезодоранти са ефективни, стига да се прилагат върху чиста и суха кожа", обяснява  Сотиропулос - Георгиопулос.

"Потни длани"

В повечето случаи това явление се дължи главно на емоционално напрежение и справянето с този проблем е трудна задача.

Във всеки случай ще трябва:

- Да се опитате да възвърнете спокойствието си, когато сте превъзбудени.

- Да избягвате употребата на стимулиращи напитки, съдържащи кофеин, като например чай и кафе.

- Да се консултирате с Вашия дерматолог, който може да Ви препоръча конкретен продукт, богат на минерални соли, които "затварят" порите на кожата.

 

Аптека

Димитриос Сотиропулос - Георгиопулос.

ул. "Панепистимиу" 25-29, Атина

Тел.: 210-3214788, Факс: 213-0290729

  • Свързани въпроси