Хранене

Show_sosti_diatrofi_sto_grafeio
Хранене

Правилно хранене на работа

Могат ли здравословно хранене и работно пространство да вървят ръка за ръка? Мнозина биха отговорили отрицателно. В ежедневието, със смазващия стрес, тичането и ангажимените, не обръщаме почти никакво внимание на качеството на храната, която, обикновено, е поръчана отвън...  И все пак! Има начин да ядем здравословно и на работа. Как да стане това ни разкрива клиничният диетолог-специалист по здравословно хранене от Евроклиниката в Атина, Йоана Цомпани.
Лесно е да следваш съвети за хранене на спокойствие вкъщи, но когато прекарваш 8 или 10 или дори 12 часа на ден на работа, да продължиш да се храниш здравословно е едно голямо, ежедневно предизвикателство.
Съвременният начин на живот неизбежно е довел много от нас до възприемането на едно „fast food“ хранително поведение, с небрежни и невнимателни хранителни решения, и значителни грешки, които ни отдалечават сериозно от моделите за здравословно хранене. Клиничният диетолог-специалист по здравословно хранене Йоана Цомпани изброява най-важните от тези грешки:

• Когато настъпи моментът за хранене, поръчваме готово ядене отвън, което обикновено съдържа много мазнини и калории.

• Понякога сме толкова ангажирани или погълнати от работата, че... забравяме да пием вода. Диетологът препоръчва да държим една бутилка и една чаша вода на бюрото си, като си поставим за цел или да изпием цялата бутилка през деня, или да пълним чашата всеки път, когато остане празна. Леката дехидратация може да предизвика главоболие, преумора, невъзможност за концентрация и понижен тонус.

• Пием много кафета. „Като пием кафета цял ден, стомахът ни се раздразва и започва да ни безпокои. В допълнение, прекалената консумация на кофеин действа диуретично, което води до изхвърляне на хранителни вещества от организма ни. Също така, многото кофеин може да предизвика безсъние и повишаване на артериалното налягане“, обяснява Цомпани. Не трябва все пак да забравяме, че и кафетата съдържат калории, според захарта и млякото в тях. Едно обикновено капучино или едно кафе „лате“ с пълномаслено мляко съдържа... 224 калории (!), без захарта.

• Похапваме си закуски, които водят до затлъстяване (кроасани, бисквити и др.). Докато работим, имаме нужда да си гризваме по нещо, което да ни даде енергия, а има моменти, когато си похапваме просто по навик.

• Оставаме гладни, дали защото не успяваме заради работата да хапнем нещо, дали защото напрежението в работата е толкова голямо, че... забравяме да ядем, дали за да... се спасим от калориите. Мнозина имат усещането, че като останат цял ден гладни, ще запазят фигурата си. Това обаче не е вярно. „Като се наяждаме само вечер не позволяваме на метаболизма си да функционира правилно, защото не контролираме количеството, което ядем. Така, получаваме много калории и не успяваме да ги изгорим, защото след вечеря заспиваме. Като резултат, увеличаваме постепенно телесното си тегло и създаваме предпоставки за други здравословни проблеми (хипертония, повишени холистерол и триглицериди, гастрит и др.).

Продуктивно... хранене
Освен ползата за общото ни здравословно състояние, здравословното хранене ще допринесе и за ефективността ни в работата. „Дефицитът на желязо, цинк, магнезий и други минерали и микроелементи, фолиева киселина, както и недостигът на витамини от група В нарушават правилното функциониране на мозъка и на централната нервна система. Недостигът на витамин В12, например, може да доведе до загуба на паметта, дезориентация и невъзможност за концентрация“, обяснява специалистката. И така, на какво трябва да обърнем внимание в храненето ни сутрин, по обяд и вечер, за да сме здрави и във форма – физическа и умствена?
Закуска: Една балансирана закуска трябва да включва храни от всички групи, тоест мазнини, въглехидрати и протеини, за да ни предостави енергията, от която имаме нужда, за да се справим с многобройните ни ангажименти. „Закуската засилва метаболизма и помага за запазване на теглото“, отбелязва специалистката. Една примерна пълноценна закуска трябва да включва: зърнени храни, или една филия хляб, или 2 сухара, мед или конфитюр, една чаша прясно или кисело мляко, един сезонен плод или сок, едно яйце (варено или на очи).

Предиобедна закуска:
Дори да сме „затънали“ в работа, можем да изядем една бърза закуска. Една балансирана бърза закуска трябва да съдържа протеини и въглехидрати и да не превишава 100-200 калории. Установено е, че хората, които ежедневно консумират 2-3 бързи закуски, имат повече енергия през целия ден и са склонни да консумират по-малко калории през деня, тъй като контролират по-добре апетита си. Хитри предложения за бърза закуска са: сезонни плодове, енергийни блокчета, оризови блокчета. Едно много здравословно и вкусно решениие са сушените плодове (сливи, смокини, кайсии). Ще ни предоставят енергия и ще засилят ефективността ни. Внимавайте обаче с калориите!
Обяд: Много са тези, които се чувстват неудобно да си донесат в офиса кутия с домашно приготвена храна. Този навик може в началото да ви се стори непреодолима пречка (всичко е въпрос на организация!), и все пак ще ни избави от калориите, като паралелно с това ще ни предостави всички хранителни вещества, от които имаме нужда и то... спестявайки пари! „Домашната храна е най-здравословният, но и най-икономичният начин да облекчите глада си в офиса. Като си приготвяте сами храната, сте в състояние да определите качеството, начина на приготвяне и количеството на храната, която ще консумирате. Да не забравяме, че като седим цял ден на едно бюро, не горим много калории и метаболизмът ни се забавя. Затова трябва да сме много внимателни що се отнася до дневните калории, които приемаме. Ако не внимаваме, ще видим как теглото ни постепенно се увеличава“ , подчертава Цомпани.

„Хапва ми се нещо сладко...“
Много често, докато сме в офиса, ни обхваща непреодолимо желание за нещо сладко. Как можем да се справим с него? „Проучвания са показали, че желанието за нещо сладко или за храни, богати на въглехидрати, като различни лакомства, се забелязва обикновено, когато сме стресирани, изнервени, или от вечерта нататък, когато падат нивата на глюкоза в кръвта. В действителност, в такъв момент инстинктивно търсим храни, които повишават отделянето на серотонин от мозъка, което ще подобри настроението ни. „Излъжете“ натрапчивото си желание за нещо сладко, като хапнете малко количество сладко или шоколад, или една супена лъжица конфитюр, мед или шоколад със стевия, или едно зърнено блокче, или един зрял плод, който е по-сладък“.

 

Йоана Цомпани

Клиничен диетолог – специалист по здравословно хранене

Евроклиника в Атина

e-mail:  itsobani@euroclinic.gr

тел: 6932296191