Красота

Show_kittaritida_app
Красота

Целулитът: Кажете сбогом на враг номер едно на жените през лятото

от Лидия Папаевангелу

Само при споменаването на думата целулит един въпрос нахлува в ума на всяка жена – „Как ще се покажа на плажа?” Научни изследвания показват, че 8 от 10 жени, независимо дали са с нормално тегло или не, имат целулит. Как се образува целулитът и какво можем да направим, за да се справим с него? Диетологът Георгия Одабасоглу разяснява от какво се образува и как да го „изгоним” от бедрата и седалището си.

 

Целулитът представлява аномалия на физиологичните функции на подкожната съединителна тъкан, която обвива като мембрана мускулната тъкан. Целулитът се характеризира с локално увеличение на мазнините в някои части на тялото, увеличение на обема на мастните клетки, натрупване на вода и токсини, и недостатъчна циркулация на кръв и лимфна течност, достигаща до състояние на застой. Това го прави един сложен феномен, откъдето идва и трудността при справянето с него.

Целулитът се появява главно при жените, независимо от теглото и възрастта, обикновено през пубертета и след това, което има пряка връзка с женските хормони. Увеличаване на интензитета и разпространението му се наблюдава по време на бременност (естрогените предизвикват задържане на вода и сол), но и през климактериума - менопаузата влияе на кръвообращението, на телесните мазнини, на лимфния дренаж и на съединителната тъкан, които, взети заедно, са основен фактор за развитието на целулита.

 

Защо и къде се появява?

Седалището, горната част на бедрата, горната част на ръцете, коремът и вътрешната страна на коленете са най-уязвимите за поява на целулит места на тялото. Факторите, благоприятстващи появата на целулит, са много и разнообразни, като най-важните са:

Полът. Целулитът „предпочита” жените, защото мастната тъкан в женското тяло е повече.

Хормоналните разстройства. Напр. хипофункцията на щитовидната жлеза намалява метаболизма в организма. Също така много често хормонални разстройства могат да бъдат предизвикани от употребата на противозачатъчни, като в резултат се образува целулит.

Заседналият начин на живот. Липсата на движение влияе отрицателно на циркулацията на кръвта и следователно се появява недостиг на кислород в тъканите.

Храненето. Прекомерната употреба на цигари, кафе, сол и алкохол благоприятстват разпространението на целулита. По същия начин действат и храните, богати на мазнини, нишесте и захар, които увеличават теглото, а оттам и вероятността за появата на целулит.

Облеклото. Тесните дрехи, стегнатите колани и тесните обувки на висок ток, пречат на кръвообращението и създават благоприятна среда за появата на целулит.

Стойката на тялото. Лошото или непълно дишане, поради стойката на тялото или поради незнание, е една неизвестна до днес причина за целулита. Според изследвания, когато краката висят от стола в продължение на часове, без да се движат, предизвикват застой в циркулацията на кръвта и лимфата и задържане на течности. Като цяло причините, които водят до натрупване на мазнини и вода в тялото, спомагат и за увеличаването на целулита.

Видове целулит

Целулитът атакува повече от ¾ от женското население. Това обаче не означава, че всяко нещо, приличащо на целулит, е такъв в действителност. Важно е първо да се даде точната диагноза, защото не е изключено да става въпрос само за отпускане, напр. поради рязка загуба на тегло или липса на движение. Що се касае до видовете или типовете целулит, мненията се разминават, но според специалистите основните са следните:

  1. Мек целулит: разпространява се по широки зони и големи повърхности. Свободен е и се движи по гънките на кожата. Дължи се на рязката и голяма загуба на тегло, без помощта на физически упражнения, на неправилен масаж и употребата на диуретици. Появява се при жени с недостатъчен мускулен тонус и разширени вени и проблемът се изостря при ходене. Не се вижда в изправено положение, а само при свиване на кожата. Намира се между мускулите и кожата и се характеризира с това, че тъканите не са ангажирани с движение и венозните клонове се разширяват с лекота.
  2. Твърд целулит: той е компактен и концентриран, появaта му е характерна за млади жени с много добър мускулен тонус и се намира главно по бедрата, седалището, врата и делтоидния мускул. Кожата е суха и груба, появяват се белези от пукнатини. Видим е в изправено положение.
  3. Оточен целулит: има формата на мекия, като се различава от него по появата на отоци, вследствие на лошата циркулация на кръвта и лимфата. Появява се главно по долните крайници, като са характерни разширените вени и чувството за тежест в краката, както и силна болка при натиск на местата, засегнати от него.
  4. Лек целулит: в изправено положение кожата изглежда гладка, като целулитът е видим само при свиване и при тест с убождане.
  5. 5. Болезнен целулит: характерна за него е появата на различна по сила болка при допир.

 

Как да се справим с него?

«Най-добрият и здравословен начин да се справим с целулита е комбинацията на физически упражнения с правилно хранене. Честите и систематични тренировки тонизират мускулите и изхвърлят вредните токсини. Ходенето с удобни обувки дава впечатляващи резултати, тъй като краката служат като помпа за съдовете, в резултат на което се засилва циркулацията на кръвта и лимфата. От различните физически упражнения най-достъпни и подходящи са плуването, колоезденето, като горещо се препоръчват танците и ходенето.

Балансираното хранене, включващо намалена консумация на наситени мазнини (месо, млечни продукти), намаляване на солта, особено тази, съдържаща се в обработени продукти (напр. консерви), избягването на сладкиши и бисквити, яденето на плодове и зеленчуци и пиенето на много вода също са неща, с които можем да се противопоставим на целулита” – обяснява г-жа Одабасоглу.

Разбира се съществуват и естетически и козметични начини за справяне с целулита, които имат подпомагащо действие в опитите ни да се избавим от него. Различните видове конвенционални терапии, като напр. естетичните хирургически намеси (липосукция) или алтернативни, като арома- и иглотерапията обещават положителни резултати срещу целулита, които обаче, както подчертава специалистът „стават ефективни в комбинация с правилно хранене и тренировки”.

Един от най-разпространените днес методи в борбата против целулита е електротерапията. Пускането на някакъв вид енергия в засегнатите части (термична, механична, електрическа) има за цел да подобри функциите на различните системи в човешкото тяло (лимфната, кръвоносната, мускулната). Електротерапията се числи към практиките, които се основават на научно общоприетите принципи и знания от биологията, физиката и химията. Тя може да се прилага само от обучени специалисти, като се вземат предвид противопоказания като наличието на сърдечносъдови болести, кожни болести, епилепсия, захарен диабет, бременност, множествена склероза, наличие на пейсмейкър, менструален цикъл, наличието на метални протези и др.

Специализираните козметични продукти (кремове и гелове), които се ползват вкъщи, също са в помощ срещу целулита. Трябва обаче да помним, че употребата им следва да бъде постоянна и непрекъсната. Трябва да се ползват ежедневно, през цялата година, за да имат желания ефект.

 

Кой кой е

 

Специалистът Георгия Одабасоглу е родена в Солун на 8.10.1982 г. Завършила е специалност Хранене и диетология на Висшия технологичен институт-Солун през 2007 г.

Стажът си завършва като помощник-диетолог в известен диетологичен център, поемайки множество случаи. Докато трае следването й, посещава клинични случаи в солунските болници Папагеоргиу и Ахепа. След като завършва следването си, работи 4 години като независим сътрудник към верига фитнес зали и в два козметични салона, като консултант по правилно хранене. През целия този период работи и като независим диетолог с посещения по домовете, помагайки с успех на множество клиенти с хронични заболявания да намалят телесното си тегло. Специализира се в хранителните разстройства и наднорменото тегло  (Master Practitioner – Център за обучение и лечение на хранителни разстройства, по програма на Националния център за хранителни разстройства на Великобритания и под егидата на Британското дружество на психолозите).

Взема участия в информационни срещи в солунските училища, с цел създаването на здравословни хранителни навици у учениците. Следи непрекъснато развитието на диетологията, участвайки в конференции и семинари. Член е на Дружеството на специалистите диетолози в Гърция и на Института за хранителни проучвания и изследвания.

От месец май 2010 г. работи в собствен диетологичен кабинет в квартал Амбелокипи, Солун.

ул. „Елевтериу Венизелу” 80-82, Амбелокипи, Солун.

тел.: 2310 733113

e-mail: info@nutritioncenter.gr

www.nutritioncenter.gr