Красота

Show_neseser-diakopon_for_web
Красота

Несесер за ваканцията

Дрехите са вече в куфара. Преди да го затворим обаче, трябва да подготвим козметичния несесер и аптечката! Какво трябва да сложим вътре? Подготовката на ваканционния несесер е сложна задача за всеки пътешественик, може би даже по-трудна от това да комбинираме дрехи, обувки и аксесоари.
Фармацевтът Мария Пануцопулу-Ефоракопулу ни предоставя ценни съвети за подготовката на ваканционния несесер, като изброява всичко необходимо, както за ежедневието, така и за извънредните случаи (напр. някакъв малък инцидент) през ваканцията.

• Преди всичко трябва да вземете със себе си продукт за ухапвания, с кортизон или без, или препарат с амоняк. „Ако става въпрос за бебе или за възрастен с чувствителна кожа, по-добре е да използваме гел от алое, което също така облекчава дразнененето и сърбежа“, съветва специалистката.

• Репеленти срещу насекоми. „Добре е да отбягвате химическите продукти, които съществуват на пазара и да предпочетете естествени репеленти, на базата на мушкато, босилек, черна боровинка и цитронела“, подчертава фармацевтката.

• Гелът от алое може да се окаже спасителен за изгарянията – слънчеви и от друг вид.

• Защита от слънцето. Изберете продукти с филтри UVA и UVB. „За децата изберете продукти с естествени филтри, без парабени. Също така, обърнете специално внимание на съхранението им, поставяйки ги под чадъра или в специалните изотермични чанти за плаж“, отбелязва г-жа Пануцопулу.

• Дезодоранти. За да се чувствате свежи и чисти целия ден.

• Подгответе ваканционната си аптечка. Тя трябва да включва: медикамент за повишена температура за възрастни и съответния сироп за деца; антихистаминови хапчета или сироп, за случаите на силна алергия. Също така, хапчета срещу диария, въпреки че в първоначалния етап на диария се предписват пробиотици; електролитни разтвори за наваксването на електролитите, в случай на диария или повръщане; хапчета, дъвки или сироп за морска болест; термометър. Не забравяйте също да вземете и антисептично средство без йод, марля, еластична превръзка, лепенки за леките наранявания и едно пакетче с пластири – ако е необходимо да превържете голяма рана. Накрая, един леден компрес може да се окаже много полезен.

• Хранителни добавки. „От една страна много важни са пробиотиците за диарията, от друга антиоксидантите и каротенът, които подпомагат почерняването и увеличават издръжливостта на кожата срещу ултравиолетовото лъчение и слънчевите изгаряния“, отбелязва г-жа Пануцопулу. Според нея „ако ни предстои ваканция на далечна дестинация и имаме проблеми със съня, може би ще трябва да си вземем и една добавка с мелатонин и валериан, а една липотропна добавка ще ни помогне да контролираме теглото си, дори ако се отпуснем и си хапнем повечко, тъй като улеснява изгарянето на калории.“ Важно е всеки заинтересован да споменава на фармацевта за евентуални проблеми със здравето, така че той да предложи подходящия продукт, който пасва на нуждите му.

Несесерът става... куфар
„По-добре да взема и това, в случай, че ми потрябва“, си мислят повечето хора, докато подготвят своя козметичен несесер за ваканцията. И така го запълват с много продукти, които почти винаги се оказват излишни. Един добър съвет е да купим „travel“ варианти на продуктите ни или да купим малки бурканчета (които могат да се намерят в аптеката) и да ги напълним с обичайните продукти, които държим в банята си. Така ще спестим място, и, както отбелязва фармацевтката, „ще ограничим количеството козметика, която ще се изложи на по-крайни условия (напр. в багажника на колата, на плажа, багажното отделение на самолета и др.)“
Тайната, главно за жените, е да носят със себе си повече продукти за грижа за кожата, а не толкова много  декоративна козметика, тъй като през лятото почивката и тенът подчертават красотата, а не гримът. „Понеже през лятото кожата се изсушава от слънцето и се дехидтратира, е важно да я оставяме да диша и да не я покриваме с много пластове козметика. В аптеките вече може да се намери грим в течна форма, който има покриващ, хидратиращ и слънцезащитен ефект едновременно. Така, не се налага да мъкнем много продукти. За... спасението на кожата ни през лятото трябва да пием много вода, да използваме хидратиращи лосиони и да приемаме хранителна добавка с хиалуронова киселина, която помага за хидратирането, тъй като задържа водата, или добавка с антиоксиданти“, подчертава г-жа Пануцопулу.

Несесерът на мъжа
Мъжкият несесер, освен основните продукти за почистване и бръснене (душ-гел, шампоан, пяна за бръснене, ножчета и афтършейв), трябва да включва и слънцезащитен крем, дезодорант и парфюм.

 

Мария Пануцопулу – Ефракопулу

Α. Лазараки 35, Глифада, тел. 210 8980903

e-mail: info@mariaspharmacy.gr

www.mariaspharmacy.gr

facebook: Maria's Pharmacy

  • Свързани въпроси