Дете

Show_mother_kid_548x326
Дете

Детско затлъстяване

На какво се дължи и как да се справим с него?

Когато говорим за детско затлъстяване, е важно да изясним, че проблемът не се ограничава с познатата външна картина. Специалистите предупреждават, че затлъстелите деца днес са затлъстели възрастни утре, с всичко, което това включва за общественото здраве. Педиатърът г-жа Андония Дастамани говори за  healthyme и ни предлага начини за справяне с този значим проблем, тъй като  здравословното състояние на децата (сега, но и в бъдеще) е най-ценното…!
Затлъстяването представлява един от най-честите здравословни проблеми в детска възраст, който се отразява и на здравето в пълнолетна възраст, тъй като децата, които имат проблеми с теглото, имат и по-големи шансове да станат пълни възрастни! Както обяснява педиатърът г-жа Андония Дастамани, “Индексът на телесната маса, известен като ИТМ, е най-ефективният начин за оценяване на затлъстяването. Според препоръките на Световната здравна организация, с наднормено тегло се смятат децата с ИТМ, по-висок от 85% от връстниците си, а затлъстели - тези с ИТМ, по-висок от 95% от връстниците в растежните криви, които присъстват във всички детски здравни книжки. Епидемичните измерения на този феномен в западния свят и в Гърция, както и фактът, че представлява едно хронично и болестно състояние със сериозни последствия за здравето, налагат взимането на незабавни мерки за справяне с него.

Причините
И все пак, за да се справиш с един проблем, първата стъпка е да установиш причината или причините, които го предизвикват.
“Детското затлъстяване е явление, породено от редица фактори -  не може да се отдаде изключително на генетичност или на околната среда. Проучвания1,2 са показали, че много ниският прием на калории и протеин през първите 6 месеца на бременността и пушенето на майката, докато износва плода, увеличават опасността от детско затлъстяване. В бебешка възраст много ниското, но и много високото тегло при раждане, се свързват с по-високи стойности на детско затлъстяване3,4.
Що се отнася до храненето на бебето, използването на мляко с високо съдържание на протеин, изглежда се свързва с по-високо тегло през първите 2 години след раждането. Но и в детска, и в юношеска възраст, хранителните навици от западен вид, намаляването на физическа активност и фактът, че днешните деца прекарват много време пред екран (телевизор-компютър-мобилен телефон) са допринесли за увеличаването на процента на детско затлъстяване”, отбелязва г-жа Дастамани.
Мнозина твърдят, че затлъстяването е наследствен проблем. Доколко е вярна тази теория? Според специалистката, гените играят роля в складирането на мазнините, но това натрупване има пряка връзка и с липсата на физическа активност и с приеманите калории. Има, разбира се, и някои изолирани случаи, в които затлъстяването се дължи на генетична увреденост, уточнява специалистката, но те се отнасят до един малък процент.

Да вземем мерки
По-долу са включени мерките, за които специалистите са съгласни, че могат да допринесат за справяне с детското затлъстяване.
Специалистите предлагат:

· Ограничаване на храните, богати на калории и бедни на хранителни вещества (безалкохолни, фаст фууд).
· Изключително кърмене поне в първите 6 месеца след раждането, при условие, че майката има достатъчно мляко и е в състояние да кърми бебето.
· Ограничаване на приеманите на ден калории чрез контрол на порциите на храната.
· Намаляване на приеманите наситени мазнини при деца на възраст над 2 години.
· Увеличаване на приеманите растителни фирби, плодове и зеленчуци
· Консумация на чести хранения, с постоянни часове.
· Особено постоянство по отношение на закуската, която не трябва да се пропуска.
· Избягване на непрекъснатите “похапвания” през деня и особено след училище.

Родителите трябва да възприемат здравословни модели по отношение на храненето и движението и да избягват да използват храната като награда или наказание на децата. Деца и родители трябва да се осведомят, че целта за едно залъстяло дете трябва да е успешното включване на промените в ежедневието, а не бързата загуба на тегло. Не забравяйте, че движението е най-добрият начин за предпазване и справяне с детското затлъстяване!

Топ 10 на страните с детско затлъстявне:

1. Кувейт
2. Бахрейн
3. САЩ
4. Катар
5. Гърция
6. Италия
7. Мексико
8. Нова Зеландия
9. Малта
10. Канада

 

Източници: 1. KM Godfrey, Sheppard A, Gluckman PD, et al. Epigenetic Gene Promoter Methylation at Birth Is Associated With Child’s Later Adiposity. Diabetes 2011. 2. Yang Z, Huffman SL., Nutrition in pregnancy and early childhood and associations with obesity in developing countries, Matern Child Nutr. 2013 Jan;9 Suppl 1:105-19. 3. Yu ZB, Han SP, Zhu GZ, Zhu C, Wang XJ, Cao XG, Guo XR., Birth weight and subsequent risk of obesity: a systematic review and meta-analysis, Obes Rev. 2011 Jul;12(7):525-42. doi: 10.1111/j.1467-789X.2011.00867.x. Epub 2011 Mar 28.
4. Desai M., Li T., Ross M., Hypothalamic neurosphere progenitor cells in low birth-weight rat newborns: Neurotrophic effects of leptin and insulin, Brain Research, 2011.

 

Who is who

Андония Дастамани
Педиатър-Д-р на Атинския университет
Родена е в Атина през 1974 г. и следва в Медицинския факултет в Атинския университет, откъдето се дипломира с отличие през 1998 г. През 2008 г. придобива специалност Педиатрия, като защитава с отличие и докторската си дисертация, в Ендокринологичния клиничен център на Първа педиатрична клиника към Атински Университет. Работила е с центъра по Ендокринология на Първа педиатрична клиника към Атински Университет в клинично изследване със заглавие “Въздействие на консумацията на храни с нисък гликемичен индекс/гликемичен лоудинг за подобряването на параметрите на Метаболитния синдром при деца с наднормено тегло или затлъстяване”, която получава топъл прием на международния ендокриноложки конгрес в Бостън през юни 2011. Има множество доклади в международни и гръцки научни конгреси.
От 2008 г. до днес поддържа частен кабинет, а от 2009 г. е заместник-директор на Педиатричната клиника “IASO” и научен струдник към центъра по Ендокринология, метаболизъм и диабет към клиника “Евгенидио”.

Кабинет: Микроливаду 3, Кифися,тел. 2106208942, 6977553602
Отделение за детско затлъстяване към Клиничен център по Ендокринология, метаболизъм и диабет, на Медицински факултет на Атински Университет към клиника “Евгенидио”, тел.  2107208181, e-mail: adastama@med.uoa.gr