Здраве

Show_vitamini_d_for_web_548x328
Здраве

Витамин D : Съюзник на щитовидната жлеза

Всички знаем, че наличието на достатъчно количество от "витамина на слънцето" е пряко свързано с доброто здраве на костите, благоприятства усвояването на калция от организма, а и подпомага като цяло здравето ни, тъй като засилва имунитета. Това обаче не е всичко. Витамин D прилича на съкровище, което науката с учудване открива всеки ден!
Какво бихте казали, ако разберете например, че се нуждаем точно от този витамин, за да предотвратим или да се справим по-добре със заболяванията на щитовидната жлеза? Ендокринологът д-р Евангелия Канаки ни обяснява как и защо.
Според специалистката достатъчното набавяне на този витамин засилва имунитета на организма, като по този начин възпрепятства или ограничава развитието на автоимунни заболявания, свързани с щитовидната жлеза.
"Витамин D подсилва защитните механизми и имунитета на организма. По тази причина ако равнищата му в организма са в естествени граници се предотвратява или ограничава появата на автоимунни заболявания на щитовидната жлеза като тиреоидит на Хашимото, който води до намалена функция на щитовидната жлеза или болестта на Грейвс, която пък води до хиперфункция на щитовидната жлеза.
Когато са налице индикации, т.е. когато антителата показват, че съществува вероятност от поява на автоимунно заболяване на щитовидната жлеза, приемът на витамин D подсилва организма и предотвратява или ограничава вероятността от поява на автоимунен тиреоидит", подчертава ендокринологът д-р Евангелия Канаки.
По този начин стоят нещата на ниво превенция, защото ако вече е налице някакво заболяване на щитовидната жлеза, приемът на витамин D ще помогне за по-добри резултати при контролиране на заболяването (за липсата на рецидиви).

Липса и недостиг
Проблемът се крие в това, че учените по целия свят бият тревога за липсата на витамин D - дори нашата страна - Гърция, която целогодишно "се къпе" в слънчева светлина, не прави изключение. Коя е причината за това?
"Въпреки че синтезирането на този витамин става чрез слънчевото лъчение върху нашата кожа и въпреки че живеем в страна, която е богата на слънце, съществуват и чисто генетични причини, които пречат на правилното му синтезиране.
Също така пречка за синтезирането на витамин D се явява и масовата употреба на слънцезащитни средства, защото те пречат на действието на слънчевите лъчи върху кожата. Така се стига до липса", обяснява д-р Канаки.
Как обаче се определя тази липса? Според специалистката, тя е налице тогава, когато равнището на витамин D в кръвта е под 20 ngr/dl (нанограма на сто кубични сантиметра). Когато равнището му в кръвта е между 20 и 30 ngr/dl говорим за недостиг (по-леко състояние от липсата).
Измерването на равнищата на витамина в кръвта става чрез обикновено вземане на кръвна проба.

Справяне с проблема
Имайки предвид, че 80% от витамина се синтезира от слънцето, а само 20% чрез приема на храна, хранителният режим не може да бъде ефективно средство срещу липсата на витамин D. Добре е да знаем все пак, че храните, богати на омега мастни киселини, са богати и на витамин D. Следователно можем да си го набавим, консумирайки риби, живеещи близко до повърхността на водата, сьомга, тон, сардина, както и някои плодови сокове (напр. портокалов сок). Добро решение за страдащите от липса на витамин D, разбира се, са и хранителните добавки.
„Хубаво е при почти всяка възрастова група да се следят равнищата на витамина в организма, за да може да осигурим навременна намеса чрез допълнителното му набавяне. В последно време е прието при децата, новородените и бебетата да се мери равнището на витамин D или направо се дава витамин D, без предварително измерване. Това е така защото, ако има липса на витамина при децата, е твърде вероятно да развият рахит. Освен новородените, юношите, жените по време на бременност и кърмене, както и при менопауза, също имат нужда от допълнителен прием на витамин D. Жените много бързо губят костна маса в първото десетилетие от влизането им в менопауза, което води до голям риск от поява на остеопороза. Тъй като витамин D е от съществено значение за правилното формиране на костната маса е важно да следим равнището на този витамин и да си го набавяме допълнително, в случай че забележим недостиг.
Изключително чувствителна група, при която е задължителен контролът на равнищата на витамин D, са и възрастните хора, които стоят затворени у дома или в специализираните домове за стари хора, и които нямат никакъв контакт със слънчева светлина”, заключава д-р Канаки.

Какво се случва при хората, приемащи дълго време тироксин?
„Когато щитовидната жлеза произвежда повече тироксин, отколкото е необходимо, или когато пациентът приема тироксин в повече, отколкото произвежда неговата жлеза с цел или да намали възлите, или да намали големината на щитовидната жлеза, излишъкът на тироксин води до загубата на калций в кръвта. В такъв случай, за да възстановим равнището на калций в организма, можем да предпишем допълнителен прием на витамин D, с цел да „извлечем” калция от храната в кръвта. Тук е мястото да разобличим един сериозен мит около тироксина. У мнозина съществува убеждението, че хората, приемащи тироксин, за да се справят с хипофункцията на щитовидната жлеза, ще имат проблем с костната система. Това не е вярно. Когато човек приема допълнително количествата тироксин, които организмът не е в състояние да произведе, това няма да доведе до никакви проблеми с костите. Това е количеството хормон, което така или иначе трябва да циркулира в организма, следователно не води до липса на калций. Става въпрос за заместител на един хормон, който липсва в организма. За съжаление е налице сериозна дезинформация по тази тема. Пациентите трябва да знаят, че когато са изправени пред липса на тироксин, нямат право на избор дали да се лекуват или не. Просто трябва да го направят”, подчертава д-р Канаки.

 

Who is who

Д-р Евангелия Канаки, ендокринолог
Родена е в гр. Пирея, през 1960 г. Следва обща медицина в Букурещкия университет, Румъния, където се дипломира през 1985 г. Получава специалност Ендокринология през 1996 г. 2 години (1988-1990) работи в многопрофилната болница на гр. Никеа „Агиос Пантелеймон”, след което 5 години (1991-1996) в болницата на Червения кръст – Korgialenio Benakio Idryma като специализант. От 1996 до 2002 работи в същата болница като научен сътрудник, а основните й занимания включват работа като общопрактикуващ лекар, преподаване, както и изследвания в областта на остеопорозата. От 1997 г. насам има частен кабинет в гр. Пирея, като същевременно работи и в Oтделението по ендокринология, метаболизъм и остеопороза на гинекологична клиника „IASO”.
Адрес: „34-ти пехотен полк” № 23, гр. Пирея, Тел.: 2104137330

 

 

 

 

 

 

  • Свързани въпроси