Здраве

Show_ioseis_548x328
Здраве

Защитете се от вирусните заболявания

Колкото и да търси човек, трудно ще намери дом, който през зимата да не е посетен от някой вирус. Вирусите се появяват внезапно и може и да не се превърнат в заплаха за нас (с изключение на уязвимите групи), но със сигурност ни пречат. Има ли начин да ги избегнем? Специалистът по вътрешни болести, д-р Георгиос Родитакис, отговаря положително на този въпрос, давайки ни ценни съвети.
Обикновената настинка, вирусните инфекции на горните (фарингит, ларингит), на долните и дихателни пътища (бронхит, трахеит) и грипът са основните болести, които ни тормозят през зимата. „През есента и зимата, поради спада на температурата и събирането на много хора в затворени помещения като градския транспорт, училищата, заведенията и т.н., в съчетание с липсата, поради студа, на необходимата вентилация, честотата на вирусните заболяване се увеличава. Важна роля играе също недостатъчното спазване на правилата за лична хигиена, когато например кихаме или кашляме без да си закрием устата или не си мием ръцете толкова често, колкото трябва. В допълнение на това някои заболявания, като респираторните например, лошото хранене и пушенето влияят на състоянието на имунната система в организма.” – обяснява д-р Родитакис

Превенция
Основния път, по който се предават тези вируси е въздушно-капковият, при който частици от слюнката се разпръскват при кихане или кашляне. На второ място, предаването става чрез допир до предмети, които е пипал болният или от мръсни ръце. Следователно, за да се предпазим, трябва да изолираме горните фактори. Да сме внимателни и старателно да спазваме личната си хигиена, като миенето на ръцете и употребата на носни кърпички при кашляне или кихане. В случай че нямаме под ръка кърпички, не трябва да използваме за целта дланта си, а напр. лакътя, така че вирусите да не заразяват, доколкото е възможно, ръцете ни.
Други мерки, които могат да се вземат, са почистването на повърхностите, които има вероятност да са заразени, с дезинфекциращ разтвор, избягването на претъпкани помещения, където има болни хора, както и добрата вентилация на затворените помещения. Също така е важно да спим достатъчно, да практикуваме физическа дейност и да се храним добре. Под добре следва да се разбира качествено, а не много. Добре е да поддържаме постоянна температурата в дома ни. Накрая, много е важно да се ваксинираме против грип, особено ако принадлежим към някоя от уязвимите групи.

Значение на хранителния режим
Какво разбираме под „качествено хранене”? „Много е важно хранителният ни режим да включва храни, богати на вещества, които подсилват имунната система” – отбелязва д-р Родитакис. Такива са например:

• Храните, богати на омега-3 мастни киселини (мазните риби, като тон, сьомга, скумрия и др.)
• Кромидът и чесънът, които са мощни антиоксиданти.
• Цитрусовите плодове, които са богати на известния със своето противовирусно действие витамин С.
• Млечните продукти, като натуралното кисело мляко и сиренето, защото съдържат пробиотици, които предпазват от инфекции на дихателните пътища и засилват имунната система. Същото така действат благоприятно на чревната флора, предпазвайки ни от гастроентерити.  В днешно време обаче предвид факта, че начинът ни на живот до голяма степен ни кара да се храним набързо и с каквото ни попадне, като основно се храним с мазни храни, не консумираме достатъчно плодове и зеленчуци и от менюто ни липсват храни, богати на витамини и елементи, необходими за тонизирането на имунната система, хранителните добавки са едно от възможните решения на този проблем. „Хранителните добавки могат да помогнат в този случай и са задължителни главно за хора, които имат склонност към вирусни заболявания и инфекции на дихателните пътища, като пушачите, възрастните, бременните и вегетарианците. Хранителните добавки са необходими също така и по време на силен стрес или диета, на спортистите и студентите по време на сесия” – обяснява специалистът.

Справяне с проблема
Специалистите отбелязват, че сезонните инфекции са временни и не трябва да ни притесняват, а точно обратното – трябва да се научим как да живеем с тях.
Въпреки това много хора имат склонността да използват безконтролно лекарства, особено антибиотици, без да се посъветват с лекар или фармацевт, нещо, което не само не им помага, а и натоварва допълнително организма. Антибиотиците НЕ лекуват, нито дори помагат за превенцията или лечението на вирусните заболявания.
„Правилният термин е „антибактериални медикаменти”, защото антибиотиците са предназначени за лечението само на бактериални, а не и за вирусните инфекции на дихателните пътища, които имат определена, обикновено кратка, продължителност и техните симптоми намаляват с използването на обикновени средства за лечението им. Честата и безразборна употреба на антибиотици предизвиква резистентност на бактериите и микроорганизмите към тях и оттам изчерпване на възможностите ни за справяне с по-опасните бактериални инфекции” – подчертава д-р Родитакис. Изписването на антибиотици е неизбежно само в конкретни случаи и само след преглед от лекар.

Децата
Училищата и детските градини са рай за вирусите, а малките деца са най-лесните им жертви. През този сезон децата, най-вече тези, които тръгват за първи път на градина или ясла, са особено застрашени, защото организмът им не имал все още досег с много от вирусите и по тази причина е много уязвим. Оттук и възможността да се заразят с вирус, да го пренесат и на други деца, а по-късно и вкъщи.
Дръжте детето си вкъщи, когато е болно. Консултацията с педиатър и преглед при него е препоръчително решение за справянето с проблема. Избягвайте болниците, освен ако не е наложително, тъй като те са също място, където има струпване на много хора, при това болни.

 

 

Георгиос Е. Родитакис, M.D., M. Ac.
Специалист – вътрешни болести
Дипломиран акупунктурист