Дете

Show_egkymosini_548x328
Дете

Гимнастика за бременни: Да или не?

По време на бременността, тялото на жената преминава през значителни трансформации, заради развитието на плода. В допълнение, много ежедневни навици се ограничават или се прекъсват напълно, тъй като има опасност да навредят на бъдещата майка и бебето.
Какво се случва обаче по въпроса с гимнастиката? Могат ли жените да спортуват нормално по време на бременността си? Кой вид спорт се препоръчва на бременната жена и кой не? На въпросите ни отговарят акушеро-гинеколозите г-жа Евгения Ксархулаку и г-жа Ана Папайоану-Рефараци, които
развенчават мита, че гимнастиката и бременността са несъвместими!
Проучванията доказват, че жените, които спортуват бременни, са по-здрави не само по време не бременността си1, но и след това. Гинеколозите г-жа Евгения Ксархулаку и г-жа Ана Папайоану-Рефараци разказват подробно, че гимнастиката по време на бременност: «Подобрява сърдечно-съдовата дейност на бременната, увеличава силата и гъвкавостта, засилва мускулите, помага за контролиране на теглото, облекчава неприятните усещания като констипация, болки в кръста, подуване на краката, подобрява съня, намалява стреса, повишава самочувствието и намалява до минимум вероятността от следродилна депресия. Също така, гимнастиката подобрява артериалното кръвно налягане и намалява опаснотта от поява на гестационен диабет. На последно място, допринася и за по-добрия контрол на дишането, нещо полезно по време на естественото раждане.»

Кои са най-добрите форми на спорт и защо?
Комплексът упражнения по време на бременност следва да се фокусира повече върху това да се запази нормалното състояние на жената. За съставянето на комплекс упражнения бременната трябва да се консултира с гинеколога си – дали има противопоказания за изпълняването на някое нормално упражнение. «При бременност се препоръчват ходене, плуване и други спортове, с нисък риск от загуба на равновесие по време на изпълнението им. Упражненията във водата са в общи линии безопасни, лесни и облекчават напрежението в гръбначния стълб. Също така, йога и пилатес за бременни имат за цел засилването на определени части от тялото, които участват в раждането. Бавните и контролирани движения при тях са много безопасни, при условие, че се извършват под наставленията на опитен инструктор и че обръщат голямо внимание на хубавата изправена стойка на тялото», подчертават специалистите.

Минало и бъдеще
В миналото понятията гимнастика и бременност се смятаха за несъвместими. Днес обаче нещата са се променили и гинеколозите препоръчват на бременната да прави упражнения, но с мярка и внимателно.
Докато някога съществуваха притеснения, че гимнастиката може да доведе не само до контракции и преждевременно раждане, но и до спонтанен аборт, съвременните проучвания2 не потвърждават нищо подобно. «Трябва да имаме предвид, че причините за спонтанен аборт нямат общо с гимнастиката. При все това, жена, която преди не е спортувала, трябва да започне много леко и спокойно от първия триместър на бременността, като се занимава с леко ходене или плуване в продължение на 15 до 20 минути, ежедневно.»

Кои спортове трябва да избягва бременната?
«Спортовете, които включват контакт и сблъсък, като аеробика, ски, гмуркания, тенис, пързаляне с кънки, вдигане на тежести – спортове, които увеличават коремното налягане и упражняват извънредно налягане върху лумбалната област», съветват специалистите и добавят, че жените в това състояние трябва да избягват и упражнения, които изискват легнало положение на тялото и бойните изкуства като джудо, кикбокс и др, защото вероятността от нараняване в корема е голяма. В допълнение, добре е да се избягват и спортове, при които има висок риск от падане и загуба на равновесие, като карането на велосипед и конната езда.
Една лека тренировка за 20 минути, 5 пъти седмично, явно няма връзка3 с никакво усложнение при износванеτο на плода. Напротив, води до по-малко увеличаване на теглото на бременната1. И все пак внимавайте! Упражненията трябва да бъдат прекратени, ако се получи замаяност или припадък, главоболие, затруднено дишане, болки или пулсиране в гърдите, болки в корема, гърба или слабините, болезнени контракции на матката, намаляване движенията на плода или кръвоизлив.

Упражненията помагат, защото бременните, които спортуват...

• имат по-малко средно увеличение на телесното тегло по време на бременността
• раждането при тях трае по-малко време, протича с по-малко усложнения и с по-кратък престой в болницата след раждането
• имат по-малко гастроентерологични проблеми, по-малко случаи на констипация, по-добър кръвопоток и подобрена сърдечно-дихателна дейност
• много по-редки са случаите на следродилна депресия
• изпитват по-малко стрес и имат по-качествен сън
• възстановяват се по-бързо след раждането и губят по-бързо килограмите, натрупани през бременността
• при тях има по-малка вероятност от поява на гестационен диабет, когато упражненията се комбинират с правилно и балансирано хранене
• по-добре контролират дишането си и подобряват способността си за справяне с болката по време на раждане
• износват по-добре развити мозъчно плодове.

Съществува ли опасност?
В някои случаи, както при повишено кръвно налягане, наднормено тегло, астма, при предшестващи преждевременни раждания и спонтанни аборти, при предшестващи проблеми с шийката на матката, кръвоизливи и проблеми в плацентата, упражненията не са препоръчителни. Колкото и полезна да е гимнастиката по време на бременност, има вероятност да съществуват и случаи с обективни рискове, които жените не трябва да игнорират.
Най-важният риск е рискът от нараняване, напр. при падане от високо (напр. при каране на велосипед или езда) или нараняване от топка, в спортовете, в които се използва.
Също така, бременната трябва да избягва тежестите, които намаляват кръвния поток към бъбреците и матката.
Бъдещата майка не трябва в никакъв случай да е под напрежение да «изкара» комплекса упражнения, който й е даден, а да слуша тялото си – трябва винаги да носи в съзнанието си, че може да прави всичко, но с мярка – така или иначе това не е време за експерименти.
Също така, понеже жената става все по-тежка, а връзките между костите се отпускат, опасността от навяхване е по-голямa за една бременна, затова се изисква особено внимание при изпълняване на упражненията.
Още един важен риск, според насоките на Гръцкото акушеро-гинекологично и гинекологично дружество е хипертермията. По време на упражненията, температурата на тялото се повишава и когато премине 39о в първия триместър на бременността, може да се повлияе развитието на плода. За да се ограничи тази опасност, бременната трябва да пие много течности преди и по време на гимнастиката. Също така, упражненията не трябва да се извършват в топла или влажна среда.
Накрая, упражненията не трябва да превишават 45 минути, за да се избегне хипогликемия. В случай на гестационен диабет трябва да се следят внимателно нивата на захарта и да се следва стриктно режимът на храненията.

 

Източници: 1. Dewey, K.G., McCrory, M.A., 1994. Effects of dieting and physical activity on pregnancy and lactation. American Journal of Clinical Nutrition 59 (Suppl.), 446S–453S.
2. Juhl M., Andersen PK, Olsen J., Madsen M., Jorgensen T., Nohr EA, et al. Physical exercise during pregnancy and the risk of preterm birth: a study within the Danish National Birth Cohort. Am J Epidemiol 2008;167(7):859-66.
3. Elise Labonte-LeMoyne, Ph.D. candidate, University of Montreal; Raul Artal, M.D., professor and chair, obstetrics and gynecology and women's health, Saint Louis University School of Medicine, and editor, Clinical Updates in Women's Health Care; Nov. 10, 2013, presentation, Society for Neuroscience annual meeting, San Diego

 

 

Евгения Ксархулаку
Хирург акушеро-гинеколог
Работила е като лекар във ΙΙ-ра акушеро-гинекологична клиника към Атинския Университет – Болница Аретеио
Член на Европейския колеж по акушер-гинекология (EBCOG)

Ана Папайоану-Рефараци
Хирург акушеро-гинеколог
Доктор на Университета в Катания (Италия)