Хранене

Show_votana_548x328
Хранене

Билките: Съюзници на здравето

През последните години лечението с билки става все по-популярно и предпочитано както от учените, така и от пациентите. За това връщане към билките спомага и фактът, че голяма част от съвременните медикаменти се произвеждат от растения. Над 20% от лекарствата в днешно време произхождат от билки. В този чуден свят ще ни разведе фармацевтът г-жа Номики Катопули.
Лечението с билки е познато от древни времена, като се има предвид, че находки, датиращи от преди 60 000 години, показват използването на билки с церемониална цел.
„Билково лечение или лечение с растения означава използването на семената, корените, стъблата, листата и цветовете на растенията с лечебна цел, като съществува дълга традиция в използването им, извън рамките на конвенционалната медицина. В последно време, обаче, благодарение както на нововъведенията в анализа и качествения контрол, така и на напредъка в клиничните изследвания, вече сме сигурни за тяхното значение за превенцията и лечението на различни заболявания”- отбелязва г-жа Катопули.
„Неотдавна Световната здравна организация изчисли, че 80% от населението на планетата разчита на растителни препарати за справянето с дребни здравословни проблеми, а в Германия около 70% от лекарите изписват растителни медикаменти. Следователно става ясно, че терапевтичната употреба на билките не е останала в миналото, но е и настоящето и бъдещото на медицината”.
Кои състояния могат да бъдат преодолени с помощта на билките? Гамата е широка! От астма, екзема, предменструален синдром и ревматоиден артрит, до мигрена, хронична умора и раздразнено дебело черво. Билките също така могат да помогнат на хора, страдащи от проблеми със съня и променливи настроения, както и да подпомогнат психичното здраве и благоразположение.

Най-важните билки
С помощта на г-жа Катопули набелязваме най-важните билки, които използваме от векове за лечението на конкретни симптоми и болести.

АЛОЕ ВЕРА
Алоето има слабителни свойства и се смята за полезно при програми за детоксикация на стомашно-чревния тракт. При външна употреба облекчава, успокоява, хидратира и подпомага възстановяването на кожата след слънчеви изгаряния.

АРНИКА
Блика за външна употреба, която се използва за справянето с натъртвания, навяхвания и ревматични болки.

АСТРАГАЛ
Използва се за подсилване на имунната система и превенция на настинки. Има антибактериални, противовъзпалителни, диуретични и противоракови свойства. Скорошно клинично изследване потвърди, че билката увеличава количеството на левкоцитите в кръвта, които се борят с инфекциите.

РОДИОЛА
Родиолата е адаптогенна билка, която помага на нашия организъм да се приспособява по-добре и да се справя с всякакви трудни условия и изпитания.

ДЖИНДЖИФИЛ
Джинджифилът подобрява храносмилането и е полезен при различни проблеми с храносмилането, като стомашно разстройство, морска болест и др. Има също така противовъзпалителен ефект и е полезен за запазване здравето на ставите.

ГИНКОБИЛОБА
Подобрява кръвообращението, особено в мозъка, и е полезна при проблеми с паметта, концентрацията, старческа деменция, световъртеж, шум в ушите и студени крайници. Също така помага за справянето с нарушената еректилна функция, тъй като увеличава притока на кръв в пениса.

ЖЪЛТ КАНТАРИОН
Жълтият кантарион е ефективен при справянето с проблеми като сезонно афективно разстройство, депресия, изнервеност, безсъние и анорексия. Преди прием на тази билка е необходимо да се посъветвате с лекар или фармацевт, съветва специалистът. Причината за това е, че не се разрешава употребата на кантарион в комбинация с антидепресанти или антикоагуланти.

ЕХИНАЦЕА
Подсилва имунната система, действа като мощен естествен антибиотик и е полезна в случай на настинка, грип, инфекции, херпес, синдром на хронична умора и алергии. Както уточнява фармацевтът, при употребата на тази билка трябва да се правят малки паузи или да се сменя с други билки с подобни свойства, ако е необходимо да се ползва за по-дълъг период от време.

МАСЛО ОТ ЧАЕНО ДЪРВО
Чаеното дърво отделя антисептично масло, което се използва за външна употреба. Има антибактериални, противогъбични и противомикробни свойства.

КУРКУМА
Куркумата има противовъзпалителен и антиоксидантен ефект. Спомага значително за подобряване на храносмилането и облекчава симптомите при стомашното разстройство и подут корем.

ВАЛЕРИАНА
Известна със своите успокояващи свойства, валерианата се използва като сънотворно, седативно средство и анксиолитик. Може също така да се използва като антиконвулсант и за облекчение на чревните колики и менструалните болки.

ЗЕЛЕН ЧАЙ
Зеленият чай е световноизвестен със своите антивирусни, противогъбични и антибактериални свойства, като същевременно подсилва и имунната система.

PANAX ЖЕНШЕН
Женшенът е един от най-добрите естествени начини да тонизирате своя организъм и дух. Извежда токсините от организма, подпомага усвояването на витамините и минералите и допринася за тонизирането на имунната система. Засилва издръжливостта и сексуалното желание, облекчава умората и подобрява умствената дейност, като подобрява концентрацията и паметта.

Покупка и употреба: За какво трябва да внимаваме
Билките не са абсолютно безопасни природни продукти, тъй като съдържат вещества, които имат фармацевтично действие. Употребата им изисква внимателно изследване и съвет от лекар или фармацевт, тъй като са налице противопоказания и взаимодействия с други медикаменти. Нека видим няколко примера:

• Някои билки могат да причинят сериозни странични ефекти, когато се комбинират с различни лекарства, предписвани с рецепта или без, като аспирина, антикоагулантите или медикаментите срещу хипертония.
• Бъдете внимателни, в случай че сте бременна или кърмите. Препарати, които по принцип са безопасни за вас, могат да навредят на плода.
• Посъветвайте се с вашия лекар за приема на билки, в случай че ви предстои хирургическа операция. Някои билки могат да намалят действието на упойката или да причинят опасни усложнения, като хеморагия или високо кръвно налягане.
• Възрастните хора може да метаболизират по различен начин активните съставки на билките, а малко са естествените добавки, които са тествани при деца.
• Избирайте стандартизирани билки от фирми, на които имате доверие. Стандартизираният екстракт осигурява чистота и точното съдържание на активните компоненти.
• Спазвайте дозировката, изписана на опаковката или тази, която ви е предписал вашият лекар или фармацевт.

 

 

Номики Катопули
Регистриран фармацевт, дипломирана с отличие (Magna Cum Laude) от Mercer University, гр. Атланта, Джорджия, САЩ  
Атински университет
e-mail: npatellis@hotmail.com

  • Свързани въпроси