Lifestyle

Show_kollagono-to-mystiko-tis-antigiransis_for_web
Lifestyle

Колагенът – тайната на борбата със стареенето

Мечта, цел и нещо, което желае да постигне всяка жена (а и мъж) е да живее дълго и щастливо, но същевременно и да бъде красива. В днешно време това може да се постигне, като организмът се подсили отвътре. Течният колаген за пиене представлява нововъведение в сферата на грижата за красотата и борбата със стареенето, което подпомага намаляването на дълбоките линии и бръчките. В състояние ли наистина да ни помогне? Как се получава това?
Дерматолог-венерологът д-р Панделис Сувадзидис разкрива всички тайни на течния колаген за пиене.

Какво представлява колагенът и защо е толкова ценен? С какво ни помага?
Основната роля на колагена е да запазва структурата на клетките и костите. Следователно колагенът е много важен за структурата, кохезията, функционирането, възпроизвеждането и здравето на всяка една клетка. Той представлява 75% от нашата кожа. Поради това нежният и свеж вид на младата и здрава кожа се дължи до голяма степен на нормалните равнища на колаген. Разграждането на колагена и намаляването на неговия синтез с течение на времето води до появата на нежелани бръчки и до застаряване на кожата. В човешкото тяло има 28 различни типа колаген. Основните от тях са тип 1, тип 2 и тип 3. Колаген тип 1 се намира главно в кожата, ноктите, косата, мускулите, сухожилията и костите.

Защо колагенът е ключ към справянето със стареенето на кожата?
Основната причина за стареенето на кожата е разрушаването на дермалните клетки, което се дължи на намаляването на синтеза на колаген и еластин. Колагенът има централна роля за изграждането, здравето и издръжливостта на кожата. Затова е важно с напредването на възрастта да подсилим или запасите с колаген, или естественото му синтезиране от организма.

Кои фактори намаляват нивата на колаген в организма?
Под отрицателното влияние на различни външни фактори (излагане на слънчевото лъчение, тютюнопушене, нездравословно хранене, затлъстяване, ниска или прекалено висока физическа активност) и различни вътрешни фактори (напр. менопаузата), фибробластите – клетките, които отговарят за синтеза на колаген и еластин, губят способността си да синтезират тези две вещества. Изследванията1 доказват, че нивата на колаген спадат с напредването на възрастта. Освен това се намалява и количеството на елементите, които го изграждат, като протеиновите молекули, които осигуряват необходимата влажност в горния слой на епидермиса.

Можем ли да приемаме отвън колаген или трябва организмът да го синтезира сам?
Балансираното хранене, с достатъчен прием на всички необходими хранителни вещества, е задължителна предпоставка за синтезирането на задоволителни количества колаген в организма. Ако същевременно го подсилим с изпитана хранителна добавка, която съдържа колаген, състоянието може да се подобри още повече, независимо от възрастта. Добавките с колаген допринасят по естествен път за попълването на запасите от колаген в тялото и в резултат на това спомага за превенцията и справянето с различни проблеми, свързани с липсата на колаген.

Защо колагенът се различава от останалите източници на протеини (напр. хранителните източници)?
Течният колаген за пиене се различава от този, който приемаме чрез храната. Храносмилателните процеси в човешкия организъм разграждат приетите протеини на малки части (аминокиселини, пептиди), които впоследствие се усвояват и използват от организма при неговото функциониране. По същия начин колагеновият протеин трябва да се разгради неколкократно, за да може да се усвои от организма. Приемът на хидролизиран колаген гарантира, че съставките му се приемат изцяло, запазвайки всичките си свойства и без изменения. Процесът на хидролиза играе изключително важна роля за качеството на аминокиселините, които се съдържат в даден продукт.

Има ли изследвания, които да потвърждават приноса на колагена в борбата със стареенето на кожата? Какво показват резултатите?
Дерматологични клинични изследвания, проведени в различни страни, са доказали ефикасността на колагена. По-конкретно, резултатите показват, че колагенът подпомага подобряването на функционирането на кожата и нейното хидратиране, повишава плътността на фибробластите, като по този начин се подсилва образуването на колагенови фибрили в кожата, което в крайна сметка води до стягането на кожата.
Също така изследванията с хидролизиран колаген  PEPTAN™ доказват, че с употребата му за 12 седмици се постига подобряване на състоянието на структурата на кожата. По-конкретно, е доказано2,3,4 , че хидратирането на кожата се подобрява с 28%, а бръчките се намаляват с 24%.

Кои са разликите между външния прием (като крем) и вътрешния прием (като течност) на колаген?
Нанасянето на кремове върху кожата има ефект само върху повърхностните слоеве на кожата. Приемът в течна форма има ефект за по-дълбоките слоеве на кожата, като дава едно по-цялостно решение на проблема със стареенето на кожата.

По кои критерии трябва да избираме продуктът, който да използваме?
Хидролизираният колаген, поради специфичния си състав и пептидите, които съдържа, се смята за най-високо усвоимата от организма форма на колаген, без да има странични ефекти. Винаги трябва да се използват маркови и изпитани продукти, за които е уведомена БАБХ и да се следват стриктно предписанията на специалист - лекар, фармацевт или диетолог.

Кои хора могат да приемат течен колаген?
Всеки човек може да приема течен колаген и да се възползва от него, тъй като колкото и здравословен хранителен режим да спазваме, не съществува храна, която да ни набавя колаген под формата на пептиди.
От приема на течен колаген още по-голяма полза ще имат хората над 35 годишна възраст, с матова кожа, тънка коса и слаби нокти. Подходящ е също така и за жените в менопауза, за мъже и жени с проблеми на съединителната тъкан и в ставите, за спортисти и спортуващи, както и за хората от третата възраст.

 

Панделис Сувадзидис
Дерматолог-венеролог
www.dermatherapy.gr

 

Източници:

1.  Varani J., Dame M., Rittie L., Fligiel S., Kang S., Fischer G., Voorhees J., Decreased Collagen Production in Chronologically Aged Skin, Roles of Age-Dependent Alteration in Fibroblast Function and Defective Mechanical Stimulation, Am J Pathol. Jun 2006; 168(6): 1861–1868.
2. Sumida, E., Hirota, A., Kuwaba, K., Kusubata, M., Koyama, Y., Araya, T. Irie, S. and Kasugai, S. 2004. The effect of oral ingestion of collagen peptide on skin hydration and biochemical data of blood. Journal of nutritional food, 7(3): 45-52.
3. Clinical study YNTKK-2008-4144, Souken, Japan.
4. Clinical study 2008-AOO654-51, Dermscan, France