Lifestyle

Show_omorfia_for_web
Lifestyle

Чувствителна кожа: Погрижете се правилно за нея!

Както всички знаем, съществуват различни типове кожа. Всеки тип кожа се нуждае от различна, специална грижа. Но изглежда, че хората с чувствителна кожа изпитват малко повече проблеми през зимните месеци, тъй като поради студа и температурните разлики (от смяната на затворени и отворени помещения) симптомите се проявяват по-интензивно. По-надолу ще видим по какъв начин и с какви продукти за грижа за кожата можем да облекчим чувствителната кожа.
70% от жените заявяват, че имат чувствителна кожа. Опъване, дискомфорт и зачервяване са признаците на чувствителната кожа на лицето. Кожата е изтъняла, крехка, бледа и често е суха. „Щипе”, опъва, бели се и се зачервява лесно. Възпалява се от въздуха, студа или употребата на неподходящи продукти за почистване на кожата. С други думи чувствителната кожа се влияе силно от всякакви промени в околната среда.

Признаци на чувствителността
Чувствителната кожа представлява един особен тип кожа и предизвиква особен интерес за изследванията, но и за клиничната практика. Що се касае до нейната физиология, чувствителната кожа се характеризира с това, че е по-изтънена и обикновено бледа на цвят. Жените с такъв тип кожа са изправени пред следните проблеми:

• Силна сухота, особено след почистване със сапун.
• Възпаляване и сърбеж след употреба на неподходящи продукти за грижа за лицето.
• Зачервявания и белене на кожата след излагане на слънце или на студ и др.
• Лесно изгаря при излагане на слънце.

Грижа
За да се справим с описаните проблеми, чувствителната кожа изисква специална, системна и интензивна грижа. Първата стъпка е ежедневното почистване с емулсия, специално създадена за чувствителна кожа и употреба на тонизиращ лосион с хидратиращи съставки. От голямо значение при хората с чувствителна кожа продуктите за грижа за кожата да се избират много внимателно. По-конкретно:

1. Продуктите за грижа за кожата трябва да съдържат обикновени, естествени подхранващи съставки и да нямат „тежък” химически състав. По този начин ще намалите опасността от алергична реакция. Първото нещо, за което трябва да внимавате е продуктите, които използвате, да не съдържат парфюм. Парфюмите са фактор номер 1 за раздразнението на кожата. Избирайте продукти с надпис „fragrance free”(без парфюм) и „hypoallergenic”(хипоалергичен).

2. След измиване е добре да се предпочитат продукти под формата на полутечни кремове или гел, без парфюм, багрила, антибактериални или силни съставки против стареене на кожата (като напр. алфа-хидрокси киселина).

3. Не забравяйте всяка сутрин да слагате слънцезащитен крем, както през лятото, така и през зимата. Подберете крем без парабени и парфюм, със защитен фактор до 30, който ще има желания ефект без да натоварва вашата кожа.

4.  Не забравяйте преди лягане да слагате овлажняващ крем. Докато спите кожата ви „работи”...

5.  Пийте вода в големи количества и подсилете храната си с плодове и зеленчуци. По този начин ще подхраните отвътре кожата с вода, витамини и антиоксиданти.

6.  Не предприемайте сами ексфолиране на лицето, защото може да си причините увреждания. Обърнете се към специалист и внимавайте процедурата да бъде колкото е възможно по-щадяща.

7.  Замърсяването, тютюна, стресът...всички те имат увреждащо действие върху кожата. Преди да излезете от вкъщи, използвайте продукти за грижа за кожата, на които е отбелязано, че предпазват от всички тези фактори (напр. weather protection) и почистете добре кожата си, когато се върнете вечерта.

8.  Трябва да избягвате честата употреба на ексфолианти, парфюми, продукти, съдържащи кисели плодове, ретиноева киселина, както и гримове, които в миналото са ви причинявали чувствителност на кожата. Вместо тях за пилинг може да използвате продукти от кухнята като например захар със зехтин или лимонов сок.

9.  В случай, че усещате кожата си да опъва, дори и при досег с вода от чешмата, решението е да използвате термална изворна вода. Избягвайте топлата вода за почистване на кожата.

10. Козметичните продукти, които използвате за гримиране трябва да се хипоалергични и в никакъв случай да не използвате чужди. Също така не използвайте ежедневно грим, тъй като е добре да оставите кожата ви да си почине. Избягвайте водоустойчивите гримове.

11. Ако се появят възпаление, дразнене, зачервяване и опъване на кожата:

- Спрете употребата на всякакви козметични продукти против стареене на кожата (напр. свиващи кремове против бръчки и т.н.), тъй като може да съдържат вещества, които възпаляват вашата кожа. В такъв случай имате нужда само от дълбоко хидратиране.

- Нанесете върху кожата си успокояваща и овлажняваща маска (може да намерите такива по аптеките), подходяща за чувствителна и нетолерантна кожа или за около половин час локално си направете компрес с напоена с термална вода марля. Тя ще ви облекчи и ще успокои симптомите.

12. Посетете вашия дерматолог, който ще ви препоръча подходяща терапия, след като изследва множество фактори и вземе под внимание интензитета и степента на проявление на симптомите.

 

Как може да се появи чувствителност на кожата
1. В следствие на дългогодишна употреба на неподходящи продукти и грим, които дразнят кожата и не я оставят да диша.
2. Като реакция на замърсяването на околната среда.
3. Поради резки промени на времето: вятър, суша, студ, големи температурни амплитуди, замърсяване и т.н.
4. Поради приема на медикаменти или хормони, или разстройства като хипотиреоидизъм или при бременност.
5. По наследство.
6. Поради проблеми с кръвоносните съдове. Касае се за наличие на чувствителни кръвоносни съдове, в съчетание с външни фактори като консумацията на подправки и алкохол.
7. Поради допир. Кожата може да реагира на допир с вещества, които я възпаляват като например перилните препарати.