Lifestyle

Show_kollagono_hyaluronic_for_web
Lifestyle

КОЛАГЕН И ХИАЛУРОНОВА КИСЕЛИНА: съюзниците на красотата

Това са безспорните най-нови тенденции в областта на козметиката и борбата със стареенето. Става дума за колагена и за хиалуроновата киселина, които все повече печелят популярност и даряват блясък, забавят стареенето и укрепват епидермиса от...вътре! Както отбелязва дерматологът Корина Петку, „раждането” на тези продукти има пряка връзка със съвременния начин на живот, който ни кара да търсим „нещо повече”.

Факт е, че условията на околната среда са се влошили: замърсяването, сресът, липсата на занимания със спорт, излагането на слънчевите лъчи - най-големият виновник за стареенето, всички те въздействат отрицателно на кожата ни. Науката откликна изключително бързо на потребността от по-модерни и по-ефикасни продукти, създавайки тези „умни” хранителни добавки, които неслучайно биват наричани съюзници на красотата. Как обаче те ни помагат?

Колаген
„Чрез колагена кожата запазва еластичността и блясъка си, реагира по-добре на въздействията от околната среда и не образува бръчки. Колагенът е основната съставка на мускулната тъкан, помага за укрепването на мускулите и ставите и, най-общо казано, съдейства за доброто функциониране на организма, блокирайки свободните радикали. Установено е, че колагенът, произхождащ от риби, най-много прилича на колагена в човешкия организъм”, обяснява специалистката.

Хиалуронова киселина
Хиалуроновата киселина е вид полизахарид. Допринася съществено за хидратацията на кожата и за производството на колаген, и има противоокислително действие, а помага и за доброто здраве на ставите и очите.

Красота и начин на хранене
„Можем ли да приемаме тези ценни две вещества чрез храната?”, питаме дерматоложката. „И да, и не”, отговаря, добавяйки: „На теория можем, но при това състояние, в което днес се намират начинът на хранене и условията на живот, бих казала, че това не е възможно. Бързото хранене, разните хранителни диети, на които се подлагат често жените, стресът и недостигът на време, играят съществена роля за това”.
Д-р Петку препоръчва прием на колаген и хиалуронова киселина под формата на добавки. Пояснява, че е добре да се използуват комбинирано, „тъй като едното вещество помага да се произвежда другото. Дори е установено, че ако поемаме едновременно и една малка доза витамин С (500 мг), от хранителна добавка или с нормалната храна, хиалуроновата киселина се усвоява още по-резултатно, а витамин С като цяло  стимулира производството на колаген1,2”.

Кога да прибегнем към консултация с лекар?
Приемът на колаген и хиалуронова киселина, според дерматоложката, трябва да се забранява на хора, алергични към риба. Трябва да внимават с употребата на тези добавки и хора, страдащи от автоимунни заболявания. Ето защо преди да започнат прием, добре е да се консултират с лекуващия си лекар.

10 стъпки за красива кожа
1.   Правилен и балансиран начин на хранене.
2.   Да се избягва прекомерното излагане на слънце, чиито лъчи разрушават колагена на кожата.
3.   Да не се злоупотребява с алкохол.
4.   Да се намали или да се спре пушенето.
5.   Физически (аеробни) занимания. Това от само себе си може да допринесе организмът да увеличи производството на колаген.
6.   Достатъчно време за сън. Сънят е много важен за правилното функциониране на организма.
7.   Да се избягва стресът.
8.   Редовен прием на хранителни добавки, съдържащи колаген и хиалуронова киселина.
9.   Правилно почистване и хидратиране на кожата. Използвайте кремове, обогатени с хиалуронова киселина, които осигуряват на кожата силна хидратация и я предпазват ефикасно от вредните въздействия на околната среда.
10. Редовни изследвания за проверка на общото здравословно състояние на организма, а също така и на здравето на кожата. Съществуват напр. апарати, които могат да измерят кожния колаген, защото –както отбелязва д-р Петку „нужно е да сме добре и вътрешно, и външно. Не е достатъчно лицето ни да е съвършено. Трябва и        тялото да работи добре, за да имаме добри и трайни резултати”.

 

Who is Who

Д-р Корина Ана Петку
Дерматолог
Ул. Певкон № 4, Нео Ираклио, Атина
Тел. 2102833638
www.petkou.gr

 

Източници: 1. Farris PK. Cosmetical Vitamins: Vitamin C. In: Draelos ZD, Dover JS, Alam M, editors. Cosmeceuticals. Procedures in Cosmetic Dermatology. 2. 2nded. New York: Saunders Elsevier; 2009. pp. 51–6. 2. Burke KE. Interaction of Vit C and E as better Cosmeseuticals. DermatolTher. 2007;20:314–9.