Lifestyle

Show_gamos_548x328
Lifestyle

Брак: Тайните на успеха

Когато младоженците изкачат стъпалата на църквата, са усмихнати и се вричат да си бъдат верни и предани за цял живот. Всичко изглежда безупречно. Могат ли обаче тези прекрасни чувства да устоят на рутината на всекидневието?

Да откриеш половинката си и да искаш да прекарате заедно остатъка от живота си без съмнение е нещо изключително. И разбира се – поне в началото – изглежда идилично. Въпреки това, двойките, които доживяват в любов и обич до преклонна възраст не са много. В наше време, при забързаното темпо на живот, многото и разнообразни ангажименти, двойките често се отчуждават, престават да имат реален контакт помежду си, спират да си говорят и да общуват, въпреки че няма нищо по-важно в една връзка от това да споделяш. Хроничен стрес, претоварване от многото и трудни задължения, подриват връзката и брака.

Големи очаквания
Семейните терапевти често констатират, че повечето хора днес вярват, че бракът не е довел до удовлетворяване на личните им нужди. Именно на нереалните очаквания на хората, които „искат да живеят щастливи завинаги”, очаквайки, че бракът ще им даде цел и смисъл в живота, отдава износването на брака преподавателката по клинична психология в университетите Бъркли (САЩ) и Бен Гурион (Израел), Аяла Малах-Пинес (AyalaMalach-Pines), автор на книгата „Износването на любовната връзка (Couple Burnout)“.
„Износването повече засяга хора, които влизат в брака запленени и възторжени, идеализират партньора и вярват, че са открили своя принц или принцеса”, подчертава г-жа Пинес. Тези хора често се затрудняват да понесат всекидневните сръдни, разправии и напрежението на всекидневието. Но освен хората с идеалистични, почти идеализирани възгледи за брака, съществуват и хора повече реалисти, посрещащи практическите проблеми на живота със същото хладнокръвие и дистанцираност, с което посрещат, да речем, проблемите в работата си. Последната категория хора определено са по-издръжливи спрямо всекидневните търкания, считайки, че и те са „в програмата”.
Как обаче да разберем дали един брак върви добре или зле? Обичайните предупредителни знаци за брак от конфликтен тип, са препирните по парични въпроси, пристрастяванията (алкохол и др.), дребните свади, душевната отчужденост, прилагането на физическа сила, отсъствието на каквато и да било форма на общо забавление, незачитането на партньора, неуважението, пълното неразбирателство, недоверието, минимално или никакво сексуално желание, изневярата, желанието за усамотяване, закачките с елемент на унижаване, доволство, когато другия партньор го няма или не присъства, обсебеност от заниманията с децата.

„Тест за обич”
В изследване, публикувано в списание Сайънс (Science), американски учени твърдят, че чувствата, които парньорите не изразяват един към друг и инстинктивните реакции играят много по-важна роля за съхраняване на връзката в сравнение с чувствата, които изразяват словесно.
Тестът за обич се базира на подсъзнателната и автоматична положителна или отрицателна реакция на всеки съпруг или партньор, когато му показваме за съвсем кратко снимка на другия съпруг или партньор.
Изследователите от нюйоркския унивеситет Рочестер успяха с помощта на съответния тест да предвидят за повече от 50 двойки дали ще се разделят през следващите 12 месеца.
Тестът използва една психологическа техника, за да открие какво всъщност мислят хората за своя партньор. Тестът „отсъжда” колко лесно двамата партньори асоциират половинката си с положителни или отрицателни думи. Ако на някого му идва, да речем, инстиктивно по-лесно да асоциира своя партньор с дума, натоварена с положително съдържание (без да осъзнава, че го прави), тогава има по-големи шансове да продължи да живее с него и в бъдеще.
Предишните изследвания бяха показали, че е трудно да се разкрие колко удовлетворени се чувстват двама души от връзката си, тъй като често говорят на изследователите различни неща от това, което всъщност мислят. „На всички им се иска да вярват, че имат много добра връзка и могат да се самоубедят в това. Инстинктивните им реакции обаче са по-показателни за това какво чувстват по отношение на връзката си”, подчертават специалистите. Новият тест, твърдят, може да преодолее тези естествени препятствия и да разкрие истинските чувства на двамата парнтьори и така да предвиди вероятното развитие на връзката им.

Елементите на един добър брак
След като изследва 50 двойки, женени от 9 години, с деца и смятащи, че бракът им е успешен, авторката на книгата „Добрият брак: как и защо любовта устоява” д-р Джудит Уолърстейн (Judith Wallerstein) формулира основните компоненти на един успешен брак. На тези, които искат добър и успешен брак, д-р Уолърстейн предлага:

• Разграничете се емоционално от семейството си (родители, братя и сестри). Не до степен на отчуждение, но толкова, че да оформите собствена семейна идентичност.
• Инвестирайте в изграждането на другарство и интимност с вашия съпруг/съпруга, поставяйки същевременно граници, така че всеки партньор да запази автономността си.
• Обогатете сексуалния си живот, така че да ви носи удоволствие.
• Ако имате деца, приемете родителската си роля. Погрижете се да „абсорбирате”... трусовете от... ”нашествието” на децата в живота ви. Защитете връзката с партньора си.
• Посрещайте заедно житейските кризи - неизбежни са.
• Запазете крепка съпружеската връзка във всяка трудност. Бракът ще трябва да бъде като сигурно убежище, където двамата партньори могат не само да се сработят и да вървят по общия си път, но и да изразяват разногласията си, гнева си, даже и да се спречкват.
• Прибягвайте до смях и хумор, за да преодолявате скуката и отчуждението, които с времето могат да се появят.
• Не забравяйте да се държите нежно с партньора си, да го утешите или окуражите, когато има нужда.
• Спомете си за романтичните, най-ранни картини на Вашата любов, когато се сблъсквате с промените, които времето носи.

Брак: как ще издържи дълги години?
„Ключът” на успеха в един брак е да се полага усилие бракът да се остане жив, не само в началото, но и през цялото време, сякаш е растение,нуждаещо се от постоянна грижа, за да остане живо. Успешен се смята онзи брак, който има трайност и дарява партньорите с другарство. Хората тогава се чувстват доволни от партньора си, съществува общуване, обич, преданост, искреност и разбиране.

Фактори, които помагат на един брак да издължи дълги години, спроред учените, са:

 1. Положително отношение към връзката като цяло. Функционирате като група.
 2. Количество и качество на общуването. Колкото повече време прекарва една двойка заедно (количество), толкова по-вероятно е да си кажат нещо наистина важно (качество). От значение за една двойка е да има зрелостта да обсъжда проблемите, с които се сблъсква във всекидневието си, достигайки до някакъв извод или решение.
 3. Качество и разнообразие на половия живот. Разнообразието прави акта по-вълнуващ, нещо, което подобрява качеството на секса и прави партньорите по-привлекателни един за друг.
 4. Уважение между партньорите.
 5. Обич. Двамата трябва да се обичат един друг, но също така всеки да обича и себе си. Не забравяйте да казвате: „Обичам те”.
 6. Сигурност. Сигурността връща на връзката корените, дълбочината и силата ѝ.
 7. Подкрепа. Когато единият парнтьор или съпруг усеща, че другият го чува и го подкрепя безусловно, нараства чувството за сигурност във връзката.
 8. Възможност за себереализация и себепознание. Колкото повече хората могат да реализират  във връзката си, толкова по-малко се изхабява тя.
 9. Духовно привличане. Двойките, които имат самостоятелна мисъл и собствени интереси са по-способни да стимулират партньора си и да съхраняват духовната искра във връзката.
 10. Жертви и положителни мисли за партньора. Няма значение какви точно са те. Както малките, така и големите жертви, които правят партньорите, могат да донесат съществена полза в една връзка, стига да ги правят, защото го искат. Двойки, които проявяват истински интерес за потребностите на другия, решават много по-лесно проблемите, които възникват.
 11. Защита от рутината. Ако ходят някъде, „както едно време” веднъж седмично или поне, когато намерят време, за по чашка, отмаряне или на разходка, това би имало освежаващ ефект.
 12. Компромиси. Утопично е да вярваме, че в един успешен брак има само прегръдки и нежност, общуване, диалог и взаимно уважение. Всеки брак си има търканията и лошите моменти. Успехът се крие във взаимните отстъпки и в признаването на собствените грешки, така че положението бързо да се балансира отново.
 13. Важно е не колко често се караш, а как се караш. Когато партньорите се карат и прибягват до укори, отрицание, пренебрежение и отбранителност, прогнозите за бъдещето на брака/връзката не са толкова оптимистични.
 14. Спокойствието не е самоцел. Стремежът към една идеална, спокойна и хармонична съпружеска връзка, може да се окаже вреден. Щастливите двойки също имат чести проблеми, караници, препирни за парите, домакинството, децата, родителите на другия, роднините и прочие.

В заключение, ще трябва да наблегнем на следното: успехът в един брак не се крие в това да намериш точния партньор, а в това ти самият да бъдеш точният партньор.