Здраве

Show_1469
Здраве

Инфекция на пикочните пътища: женски проблем

Почетно място през летните месеци заемат инфекциите на пикочно-отделителната система, тъй като гмуркането в мръсни басейни, замърсеният пясък, мръсните тоалетни, интензивното потене и обезводняване и по-лежерното отношение към правилата за хигиена при половите контакти предоставят на бактериите благодатна почва за развитие...
Уроинфекциите "предпочитат" жените и  се проявяват с болка, парене, затруднено и често уриниране, при което всеки път се отделя съвсем малко урина. По-рядко се случва горните симптоми да се придружават от висока или от съвсем слаба температура, неразположение, гадене, болки в корема, незадържане на урината, хематурия и повръщане.
Микробите, причиняващи инфекции на пикочните пътища, са много, но в повечето случаи (> 80%) отговорни затова са колобактериите Ешерихия коли (Escherichia coli).

Прости съвети като строга хигиена на половите органи, без обаче да стигаме до педантични крайности, редовен прием на течности,  честа смяна на мокрите дрехи,  да се избягва прекомерното излагане на слънце, да се използва презерватив, могат да спомогнат да не се допуснат подобни инфекции.
За да не се  получи инфекция:

  • Пийте много вода или други течности (чай или разредени с вода пресни плодови сокове в съотношение 1: 1).
  • Не лягайте директно върху пясъка и  не използвайте за бърсане същата кърпа, върху която се излягате на пясъка или на шезлонга.
  • Сменете веднага след плуване мокрите бански със сухи.
  • Сменяйте често превръзките и хигиенните тампони.
  • Избягвайте вагинални промивки и силните антисептични сапуни.
  • Вземайте предпазни мерки при полов контакт.
  • Носете памучно, а не синтетично бельо.
  • Избягвайте тесните панталони.
  • Редовно уринирайте до изпразване на пикочния мехур и не задържайте урина. Добре е да  отидете по малка нужда след полов контакт. По този начин се отстраняват бактериите, които може да са  попаднали в пикочния канал по време на акта.
  • Консумирайте прахчета или хапчета от червена боровинка. Червената боровинка е плод, който расте в Северна Америка и е богат на проантоцианидини, D-маноза и хипурова киселина. Предотвратява значително растежа на патогенни бактерии в пикочния мехур. Проантоцианидините в червените боровинки  възпрепятстват полепването на бактерии към епителните клетки на лигавицата на пикочния тракт. По-конкретно, когато бактериите Ешерихия коли влязат в контакт с проантоцианидини, те губят пръчковидната си форма и преминават към сферична, като по този начин губят част от способността си на сцепление към епитела. Освен това се предизвиква значителна диференциация в  състава на клетъчната мембрана, така че бактерията от грам-отрицателна се превръща в грам-положителна. Накрая, под влияние на червената боровинка, бактерията губи своята способност да секретира индол –вещество, посредством  което бактериите контактуват.

Ако въпреки горните предпазни мерки установите, че имате болезнените симптоми, характеризиращи  инфекцията на пикочните пътища, се свържете с Вашия лекар.