Здраве

Show_1467
Здраве

Гъбичките... този досаден гост

Жегата,  влажността, мокрите бански и пясъкът създават перфектни условия за "парти" със специални гости... гъбичките! Лятото е време за отдих и почивка, но, за съжаление,  понякога трябва да се изправим пред този досаден проблем. С помощта на фармацевта г-жа Катерина Яяку ще научим какви превантивни мерки можем да вземем и как да се преборим с досадните посетители ... веднъж завинаги!
Сцената е повече или по-малко известна на всички. В началото се появява досаден сърбеж който постепенно се увеличава, карайки ни да се обърнем към гинеколог.
За съжаление, през летните месеци гъбичната инфекция във влагалището (или кандидозата) е най-честата форма на вагинит при жените. Какво я причинява и защо това се случва по-често през лятото? Лятото благоприятства появата ѝ, защото гъбичките се развиват във влажна среда. "Лятото е виновно за гъбичните инфекции на влагалището, защото топлият морски пясък съдържа микроорганизми (гъбички, паразити и коки), които могат да се прехвърлят във външните и вътрешните женски органи с лоши последствия. Други причини , благоприятстващи   развитието на патогенни организми,  са  плуването в замърсена вода и влагата. „Един принципно чувствителен организъм може да рецидивира ? лесно, ако се носят  много тесни дрехи, непамучно бельо, но и когато мокрите бански се оставят да изсъхнат върху тялото", обяснява г-жа Яяку.

Запознавайте се с виновника
Инфекциите, причинявани от гъбичките, са известни с термина "кандидоза", докато повечето жени ги  познават и под името "вагинит". "Кандидоза се нарича системната или локална инфекция, която може да се причини от анормален растеж на кандида албиканс. Кандида албиканс е една от онези гъбички, които съставляват нормалната чревна флора. При нормални условия кандида албиканс се открива при 80% от хората, без да причинява симптоми. Прекаленото ѝ размножаване в организма обаче води до кандидоза. Проблемът на кандидозата засяга 1/3 от населението на развитите индустриални страни на Запада", посочва специалистката.
Тази гъбичка при нормални условия живее в малък брой във влагалището, както и в устата и червата на мъжете и жените.  При наличието на инфекция се секретира гъста бяла течност, въпреки че в някои случаи този вагинален секрет отсъства напълно.

Защо се появява?
Според г-жа Яяку има много причини за появата на вагинит. Една от тях е честата употреба на антибиотици и употребата на кортизон или контрацептивни медикаменти (антибиотиците унищожават не само опасните микроорганизми, но и "добрите", което позволява на кандида да се развие на тяхно място). Диета, богата на преработени храни, също може да наруши нормалната флора на стомашно-чревния тракт, което позволява на кандида, гъбичките и останалите паразити да увеличат своята популация. Освен това, както отбелязва специалистката, диабетът, бременността и хормоналната терапия предразполагат към кандидоза. Организъм, отслабен от лъчетерапии, хемодиализи или антинеопластични химиотерапии също представлява лесна мишена. "Вагинитът, причинен от кандидата може да се дължи и на външни фактори, като например спирала, която не е поставена правилно, възпаление, причинено от употребата на контрацепцивен крем или гел за свещички, на лошата хигиена в даден район, на тежки хирургически интервенции или на постоянна употреба на катетър".

Най-важните симптоми
За съжаление, симптомите на гъбичната инфекция са много неприятни и се появяват почти незабавно след инфекция на влагалището. Те включват:
- Сърбеж на вулвата
- Вагинални секреции с характерен вид като пресечено мляко
- Усещане за парене във влагалището и вулвата
- Болки по време на полов акт
- Външна дизурия
Г-жа Яяку подчертава колко важна роля има прегледът при гинеколог за диагностициране на гъбичната инфекция. "Да се вземе култура от вагинална намазка е важно за потвърждаването на диагнозата", изтъква тя.

Да се справим с "досадния" посетител
"За справяне с гъбичните инфекции могат да се използват както конвенционални, така и природни средства. Към конвенционалните мерки на терапия спадат химическите противогъбични лекарства, прилагани съобразно огнището и сериозността на кандидозата (нистатин, клотримоксазол, амфотерицин B, флуконазол, цетоконазол). Проблемът може да бъде решен и локално, чрез вкарване на свещички или с влагалищен крем. Не трябва да забравяме обаче, че макар и противогъбичните лекарства да намаляват популацията на кандидата, тези инфекции могат лесно да се повторят. Към природните средства спадат ограничаване употребата на антибиотици и едновременното вземане на пробиотици и пребиотици за естественото укрепване на добрата чревна флора.
За да облекчим досадните симптоми се препоръчват локални промивки с малко етерично масло от риган или от чаено дърво. И накрая, препоръчва се да се прекрати половата дейност и да се подложи на лекарствен прием и другият партньор.

Няколко съвета, за да ни е мирна главата!
Да ...
... на кърпите и постелките за плажа.
... на сухите бански.
... на редовната хигиена.
... на правилната употреба на презервативи.
... на периодичните прегледи при гинеколог.
Не...
... на контакта с пясък.
... на замърсената морска вода.
... на синтетичното бельо.
... на честата смяна на партньори.

Пратете гъбичките на почивка!!

  1. Вземайте си душ всеки ден, за да се съхранява кожата ви чиста и се бършете внимателно, особено в областта на влагалището.
  2. Сменяйте бельото си всеки ден
  3. Не сядайте около басейна или върху пясъка, без най-напред да сложите  постелката и върху нея кърпата си, която следва да се пере всеки ден и да се суши добре.
  4. Не забравяйте да перете всеки ден с вода и сапун банските и хавлиите, които сте използвали в басейна или в морето.
  5. Не стойте с мокър бански дълго време.
  6. Не носете тесни и прилепнали дрехи, особено дънки.